Panel plastik di dalam bilik mandi - alternatif hebat untuk cat membosankan atau jubin seramik yang membosankan. Kemasan dengan panel tersebut adalah pilihan yang rasional, yang menyelamatkan pemilik dari runtuhan pembinaan, kos tambahan dan ketara mengurangkan masa kerja pembaikan. Walaupun penjimatan yang ketara, panel plastik tidak kelihatan murah sama sekali, tetapi membuat kesan yang baik dan sempurna untuk apa-apa gaya - dari klasik hingga minimalism.

Menamatkan bilik mandi dengan panel plastik: pilihan atau penjimatan yang rasional?

Bilik mandi dengan kelembapan yang sentiasa tinggi dan suhu berubah mungkin merupakan tempat yang paling bermasalah di apartmen. Oleh itu, pilihan liputan yang optimum untuk bilik ini adalah sama seperti pemasangan dan penyelenggaraan yang berikutnya. Sudah tentu, bagi banyak jubin seramik - pilihan yang paling boleh diterima untuk semua kriteria, tetapi bagaimanapun, gabungan kekuatan dan kebolehpercayaan dengan kos yang tinggi dan kerumitan kerja pemasangan menjadikannya bukan pilihan terbaik dari segi rasional, terutama dalam anggaran yang terhad.

Itulah sebabnya panel bilik mandi PVC dianggap sebagai pilihan yang sangat baik. Bahan yang indah ini mempunyai beberapa kelebihan yang sangat penting:

  • keselamatan;
  • rintangan kepada keterlaluan suhu dan kelembapan;
  • kos yang berpatutan dan kemudahan pemasangan;
  • pelbagai tekstur dan warna.

Tetapi tidak semua panel PVC mempunyai kualiti yang baik.Apabila membeli bahan untuk bilik mandi, perhatian khusus harus dibayar kepada jumlah pengeras, kerana mereka menjamin ketahanan dan keselamatan panel sekiranya tekanan mekanik.

Juga lihat permukaan - ia harus sempurna rata.

Kepada nota: memilih panel, lihat pewarna seragam permukaan. Adalah lebih baik untuk membeli bahan daripada satu kumpulan.

Di samping itu, adalah perlu untuk memastikan bahawa tiada kekotoran pada bahagian belakang panel, serta realiti dimensi yang dinyatakan pada pembungkusan.

Memandangkan hakikat bahawa jenis produk ini tergolong dalam kategori penamat yang murah, anda tidak boleh membeli terlalu murah dan jelas bahan berkualiti rendah. Dengan cara yang sama, serta untuk mendapatkan mereka di kedai-kedai ragu tanpa sijil yang sesuai mengesahkan kualiti. Jaminan kebolehpercayaan dan asal panel mesti disokong oleh dokumentasi yang disertakan.

Ciri pemasangan dan penjagaan panel plastik

Langkah penting dalam reka bentuk bilik mandi dengan panel plastik ialah proses pemasangan. Lagipun, kualiti pemasangan mereka akan menentukan bukan sahaja kesan luaran yang diingini, tetapi juga hayat perkhidmatan seperti penamat itu.

Sebelum meneruskan pemasangan, anda harus memahami beberapa jenis proses tersebut. Sebagai contoh, suhu di dalam bilik untuk meletakkan hendaklah sekurang-kurangnya 10 darjah. Sebelum pemasangan, adalah perlu untuk membenarkan plastik selesai, meninggalkan selama beberapa hari pada suhu bilik.

Pemasangan panel berlaku mengikut skema tertentu:

1. Persediaan. Tahap penyediaan dinding secara langsung bergantung kepada pilihan pengikat panel selanjutnya. Sebagai contoh, pemasangan lathing hanya memerlukan membersihkan permukaan dari salutan lama dan semua penyelewengan, dan apabila melekat diperlukan untuk berhati-hati mengukur dinding.

Nota: rawatan dinding dengan agen antikulat akan menghalang berlakunya acuan di bilik mandi pada masa hadapan.

2. Pemasangan rel slaid dan battens. Kerana kelembapan yang tinggi di dalam bilik mandi, para pakar mengesyorkan menggunakan profil plastik dan bukannya slats kayu untuk pemasangan batten. Slats diletakkan di sepanjang arah panel pada jarak tidak lebih daripada 50 mm dari satu sama lain, ditetapkan dengan tahap.

3. Pakar mengesyorkan memasang panel plastik dalam arah menegak. Ini akan secara visual meningkatkan ruang dan mencegah pengekalan kelembapan pada permukaan dinding. Mereka memotong bahan itu dengan pisau tajam dengan takik, yang membantu untuk mencapai kedalaman maksimum tepi. Proses pemasangan itu sendiri dihasilkan secara beransur-ansur, dari sudut mula alur ke alur.

Nota: Panel lebih luas lebih mudah dipasang. Pemasangan mereka meninggalkan sisa yang lebih kurang dan sendi berbahaya di dinding.

4. Mengukuhkan panel ke gam dilakukan dengan cara berikut: pada dinding rata yang disediakan, tipis ditutup dengan lapisan bahan pelekat, selalunya memasang panel plastik. Dalam proses ini, perlu memantau dengan teliti alat pendarahan dan membersihkannya dalam masa yang singkat.

Panel plastik di bilik mandi: teknik reka bentuk yang bergaya

Walaupun ketidakkonsistenan penghakiman, tidak semua jenis plastik mengurangkan harga dan menafsirkan pedalaman. Panel plastik yang betul dipilih boleh membuat bilik mandi kecil bergaya dan selesa, apatah lagi ekonomi dan kepraktisan bahan ini.

Walaupun panel seperti itu dan corak dan lukisan yang indah, seperti halnya dengan seramik, tetapi kos penamat semacam itu jauh lebih sedikit. Walau apa pun, palet warna panel PVC untuk bilik mandi adalah pilihan yang luas untuk setiap selera. Dan jangan takut untuk mencuba, kerana membongkar dan menggantikannya dengan yang baru tidak sukar.

Kemasan plastik yang tidak menarik pada pandangan pertama boleh diubah dengan peralihan warna yang harmoni atau perwujudan kesan ombre - peralihan yang lancar dari satu warna ke warna lain.Penyelesaian yang menarik untuk bilik mandi - panel dengan tiruan tekstur kayu untuk memberikan keselesaan dan keistimewaan reka bentuk.

Tidak kurang panel asal adalah "marbled", mereka akan menambah keanggunan bilik dan ringan.

Lebih-lebih lagi, pengeluar moden menawarkan model baru: dengan hiasan, lukisan, corak menegak dan mendatar. Dengan pilihan sedemikian, walaupun ruang bilik mandi bajet boleh menjadi individu dan asli dengan cara tersendiri.

Panel plastik dianggap salah satu cara yang paling praktikal dan rasional untuk penamat. Penyelesaian ini untuk bilik mandi adalah gabungan ekonomi dan kepraktisan yang baik dengan kesan kebaharuan, estetika dan gaya dalaman.

Beritahu kami apa jenis hiasan di bilik mandi anda dan apa yang anda fikir adalah yang paling rasional dan estetik?

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini