Alexandrite adalah mineral yang unik dan mahal yang dimiliki oleh spesies chrysoberyl. Permata ini tergolong dalam batu berharga, sedangkan ia tidak perlu dipotong atau diiklankan, kerana diketahui oleh semua orang. Batu itu mempunyai sejarah yang unik dan mendalam. Di samping itu, alexandrite adalah batu yang mempunyai penyembuhan yang menakjubkan dan sifat-sifat ajaib, serta warna asal, yang boleh berbeza-beza bergantung pada pencahayaan. Batu ini jarang ditemui dalam alam semula jadi, dan oleh itu dianggap sebagai salah satu mineral yang paling berharga dan eksklusif.

Perlu diingat bahawa alexandrite mempunyai sejarah yang agak kecil, kerana ia mula-mula ditemui pada tahun 1832, namun kemudian dianggap bahawa ini adalah sejenis zamrud. Batu mentah yang pertama disumbangkan kepada Alexander the Second (masa depan Tsar Rusia) pada 1834 untuk berumur enam belas tahun.Tidak sukar untuk meneka bahawa mineral jarang ditanam selepas raja Rusia. Berdasarkan ini, alexandrite adalah simbol kuasa, kuasa dan kekuatan. Orang percaya bahawa batu ini yang melindungi pemerintah dari banyak percubaan, oleh itu nama alternatif mineral adalah Batu Imperial.

Kenapa Alexandrite dipanggil batu janda itu

Reputasi mineral yang memberi kekuatan dan kuasa telah rosak semasa Perang Dunia Pertama dan Kedua. Pada masa itu, tidak semua wanita bernasib baik; ramai terpaksa mengebumikan suami mereka yang mati di medan perang. Seperti yang anda tahu, janda memakai jimat atau perhiasan dengan alexandrite. Dari masa itu hingga ke hari ini di wilayah Rusia, alexandrite dirujuk sebagai batu janda, melambangkan kesepian, kesedihan dan kesedihan.

Orang percaya bahawa batu ini dapat memberi amaran tentang kematian orang yang tersayang, mengubah warna dari hijau menjadi ungu atau merah, jadi alexandrite adalah pertanda kemalangan dan kesepian. Juga, nenek moyang kami yakin bahawa permata ini boleh dipakai hanya berpasangan. Nama alternatif untuk batu adalah Ural Chrysoberyl (kerana ia ditambang dalam Ural) atau batu pakaian Rusia (kerana dapat meramalkan masa depan). Sekarang "kemasyhuran buruk" mineral dilupakan, seperti yang dibuktikan oleh perkahwinan alexandrite (ulang tahun ke-45).

Penerangan, jenis dan kos alexandrite

Seperti yang disebutkan sebelumnya, alexandrite adalah batu yang merupakan jenis chrysoberyl. Asas komposisi kimia - vanadium, besi dan kromium, memberikan warna yang unik untuk batu tersebut, kehadiran kimia terakhir. Alexandrite bukan batu berwarna, tetapi telus, warna klasik yang hijau-biru, bagaimanapun, ada contoh warna coklat, kuning dan zaitun.

Secara umum, naungan mineral bergantung kepada di mana ia dihasilkan. Sebagai contoh, batu Rusia adalah yang paling menakjubkan, kerana ia mempunyai warna klasik, yang di bawah cahaya tiruan berubah menjadi warna merah atau ungu. Mineral yang dilombong di Afrika atau Brazil mempunyai warna emas keemasan yang berubah menjadi merah. Pembentukan batu terjadi di batuan kuarza, grafis dan batu asid ultra.

Oleh kerana alexandrite adalah mineral langka yang rizabnya hampir habis, tidak jarang melihat benda seperti batu berharga palsu. Secara umum, batu ini secara aktif diambang di Sri Lanka, di Brazil dan negara-negara Afrika, namun, mineral yang paling berharga adalah dalam Ural. Oleh kerana batu itu mempunyai kos yang tinggi, dan semakin sukar untuk menemukannya, perhiasan mula menggunakan sisipan batu tiruan yang dibuat dengan bantuan teknologi inovatif. Batu disintesis juga boleh menukar warna, tetapi ia adalah beberapa kali lebih murah.

Mineral tiruan tidak mempunyai cacat yang mungkin batu alami, oleh itu hampir mustahil untuk membezakannya dari asalnya. Kelebihan utama batu buatan dalam kos rendah mereka, sementara mereka mempunyai penampilan yang menarik. Bagi kos alexandrite, ia bergantung kepada keamatan, kedalaman dan darjah kebalikan, warna dan tempat pengekstrakan mineral. Juga, harga akhir akan menentukan saiz, kesucian dan jisim kristal yang diekstrak.

Batu permata Ural membiayai kira-kira 30-40 ribu ringgit. Mineral sintetik adalah lebih murah - $ 500 setiap 1 karat. Jika batu mempunyai keamatan warna yang lemah dan sebaliknya warna kecil, maka kosnya adalah sekitar $ 300 per karat. Oleh kerana alexandrite bukan hanya cantik, tetapi juga batu yang sangat jarang, harga mineral cuttable tidak lebih rendah daripada berlian, rubi dan zamrud. Pada masa yang sama, barang kemas alexandrite tidak begitu mudah, kerana semuanya eksklusif dan tidak mempunyai salinan. Selalunya, batu digabungkan dengan berlian, dan emas atau platinum dipilih sebagai logam.

Sifat perubatan alexandrite

Adalah dipercayai bahawa alexandrite mempunyai sifat penyembuhan yang unik, oleh itu, secara aktif digunakan dalam ubat alternatif dalam ubat oriental. Sebagai contoh, di India, alexandrite adalah batu kesihatan dan panjang umur, yang mempunyai tenaga yang kuat. Ia juga dipercayai bahawa mineral boleh mempengaruhi sistem peredaran darah, menstabilkan kerja dan membersihkan darah.

Lain-lain sifat penyembuhan mineral:

 • Memperbaiki kerja saluran penghadaman.
 • Kesan positif pada darah dan sistem peredaran darah.
 • Melindungi tubuh dari faktor luaran yang negatif.
 • Kesan bermanfaat pada sistem endokrin dan saraf.
 • Digunakan untuk merawat ketagihan alkohol dan dadah.
 • Menghilangkan kusta, kudis dan penyakit lain.
 • Menstabilkan limpa, pankreas dan hati.
 • Menghalang penyakit kardiovaskular.
 • Bersyukur dan menormalkan keadaan minda.

Alexandrite dan sifat-sifat ajaibnya

Oleh kerana alexandrite mengubah warnanya bergantung kepada cahaya dan keamatannya, ia dianggap sebagai gambaran cinta dan cemburu. Di negara-negara Timur, mineral berfungsi sebagai simbol kesejahteraan dan nasib baik, kemakmuran dan kehidupan yang panjang. Ia juga dipercayai bahawa batu itu meramalkan masa depan, perubahan, masalah dan peristiwa penting, melindungi pemakai dari negatif. Perhiasan dengan alexandrite dapat menormalkan kerja sistem saraf, mengekalkan suasana hati yang baik dan mengisi tenaga dengan tenaga.

Ciri-ciri ajaib mineral:

 • Melegakan kemurungan dan keletihan.
 • Memberi keberuntungan dalam perjudian dan hiburan, menarik kesejahteraan bahan.
 • Membawa keamanan dan ketenangan fikiran, keseimbangan.
 • Ia memberikan tenaga dan keyakinan.
 • Ia melindungi seseorang daripada masalah dan kesulitan, menjadikannya lebih stabil dan kuat.
 • Mengembangkan kehidupan, meningkatkan kesihatan.

Siapa yang sesuai untuk alexandrite pada tanda zodiak itu

Pertama sekali, perlu diingat bahawa alexandrite adalah batu orang kuat dan berkuasa, jadi ia tidak sesuai untuk orang yang lemah hati. Sekiranya anda percaya ahli astrologi, permata yang terbaik digabungkan dengan zodiak unsur Air dan unsur-unsur Bumi. Janggut dengan permata ini boleh memakai tanda-tanda berikut zodiak: Scorpio, Pisces, Aquarius dan Gemini, kerana dia akan memberi mereka nasib.

Mineral terbaik digabungkan dengan Aries dan Taurus, kerana ia akan membawa kepada keperibadian yang kuat dan yakin diri untuk berjaya, memastikan kesejahteraan dan kejayaan material dalam usaha yang penuh kasih sayang. Berkenaan dengan kontraindikasi, batu itu tidak dinasihatkan untuk memakai tanda-tanda seperti zodiak: Virgo, Cancers dan Sagittarius. Adalah dipercayai bahawa alexandrite akan melemahkan tenaga mereka, membuat mereka lemah dan terdedah, dan juga menarik kemalangan dan kegagalan.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini