Di wilayah Rusia terdapat kira-kira 3 juta tasik di kawasan yang berbeza, kedalaman, bentuk dan dengan banyaknya kualiti lain yang membezakan takungan ini dari satu sama lain. Selalunya mereka bercakap tentang Baikal, Lake Seliger, Lake Ladoga, Chudskoye dan Onega. Sistem tasik yang besar di Eropah kebanyakannya terdiri daripada tasik Rusia:

  • Onega:
  • Ilmen;
  • Ladoga;
  • Pskovo-Chudskoye.

Tasik terakhir dalam sistem ini ialah Saima di Finland.

Tasik Baikal

Unik dalam sifatnya, Tasik Baikal terletak di Siberia Timur di wilayah Buryatia dan Wilayah Irkutsk. Di sekitar takungan di sana terdapat gunung dengan topi salji, yang memberikan iklim di sekeliling sifat istimewa. Kawasan tasik itu ialah 31,722 kilometer persegi. Dari segi kedalaman, Baikal berada di peringkat pertama di antara semua tasik lain di dunia - 1,637 meter di tempat terdalam. Panjang takungan adalah 636 kilometer, dan lebarnya adalah 80 kilometer.

Walaupun pada musim panas, suhu air mencapai maksimum 9 darjah dengan tambah. Air jernih kristal membolehkan walaupun pada kedalaman 40 meter untuk melihat pelbagai objek.

Terdapat 22 pulau di tasik. Yang terbesar mereka dipanggil Olkhon. Malangnya, terdapat tumbuhan pulpa di pantai, yang membuang kotoran air ke dalam keajaiban alam semulajadi ini. Sebab mengapa tumbuhan itu tidak dipindahkan ke tempat lain atau tidak ditutup sama sekali menjadi misteri, kerana Baikal adalah objek Warisan Alam Dunia dan harus dilindungi dari percubaan tersebut pada kemurniannya.

Lake Ladoga

Danau Ladoga terletak di sebelah barat laut bahagian tengah negara. Kawasannya ialah 17,700 kilometer. Di tempat terdalam kedalamannya adalah 230 meter. Sumber utama takungan adalah paya dan sungai yang mengalir ke dalamnya. Panjang garis pantai mencapai 1570 kilometer, dan jumlah airnya adalah 908 kilometer padu.

Terdapat kira-kira 660 pulau di Pulau Ladoga. Yang terbesar adalah Mantinsari, Kilpola, Tulolansari.

Lake Onega

Lake Onega terletak di Karelia. Kawasannya ialah 9690 kilometer persegi. Air di tasik ini jauh lebih bersih daripada di Ladoga atau Baikal. Terima kasih kepada kualiti khas pelancongan Lake Onega sedang berkembang di Karelia. Mereka datang ke sini untuk berehat, memancing, memburu dan menikmati pemandangan.

Tasik Chudskoye (Pskovo-Chudskoye)

Danau Peipsi agak besar, 30 sungai mengalir ke dalamnya, dan hanya Narva mengalir keluar. Permukaan permukaan air adalah 3,550 kilometer. Ini adalah tasik keempat terbesar di Eropah. Kedalaman purata adalah 15 meter. Terdapat 29 pulau di Lake Peipsi.

Dalam sejarah tempat ini adalah penting. Di sinilah pada 5 April 1242, satu pertempuran penting berlaku yang dipanggil Battle of the Ice. Sekarang tasik mempunyai sambungan pengangkutan dengan Estonia.

Lake Ilmen

Ilmen terbentang di bahagian utara-barat Rusia Eropah. Kawasan permukaan adalah 55 kilometer persegi. Sungai mengalir ke takungan:

  • Msta;
  • Lovat;
  • Paul;
  • Shelon

Makanan juga berasal dari rawa-rawa yang berdekatan.

Stesen kuasa hidroelektrik pertama di USSR dibina di atas tasik ini. Sekarang mereka membawa bahan binaan di Ilmen.

Tasik Hantai

Satu lagi tasik besar di Rusia terletak di utara Wilayah Krasnoyarsk. Kawasannya adalah 58 kilometer persegi. Kedalaman takungan mencapai 420 meter di tempat terdalam. Tasik menjadi sumber bagi sungai Hantaika.

Takungan ini dicirikan oleh pemandangan alam yang menakjubkan dan ramai pelancong datang ke sini setiap tahun. Semasa USSR, takungan tersebut adalah takungan.

Seliger

Tasik yang terkenal ini terletak di barat daya Valdai Upland. Kawasan permukaan adalah 212 kilometer persegi. 160 pulau yang indah yang tersebar di seluruh tasik, yang terbesar di antaranya dianggap sebagai Hachin. Panjang takungan panjang ialah 66 kilometer dan lebar 37 kilometer. Kedalaman di tempat terdalam mencapai 24 meter.

Sumber utama makanan Seliger adalah glasier. Pesisiran pantai dipenuhi dengan teluk dan teluk, yang ditutupi dengan hutan-hutan pinus. 110 sungai mengalir ke Seliger. Dalam turis musim dari pelbagai kawasan di negara ini datang ke sini dalam kuantiti yang banyak. Bagi mereka, terdapat banyak tapak pelancongan dan perkemahan.

Lake Taimyr

Tasik terbesar di utara Siberia dipanggil Taimyr. Ia adalah sebahagian daripada Rizab Taimyr, dan di kawasan itu adalah tundra tak terbatas.

Bergantung pada musim, kawasan permukaan berbeza-beza. Sekiranya dalam tempoh banjir ia adalah 4,600 kilometer persegi, pada musim sejuk ia sudah 1,200 kilometer persegi. Kedalaman purata reserbor adalah 2.8 meter, sementara di tempat terdalam pengukuran menunjukkan 26 meter. Jumlah air purata di dalam tasik adalah 13 kilometer padu. Panjang dari barat ke timur ialah 190 kilometer, dan lebar, bergantung pada musim, antara 15 hingga 20 kilometer. Di tasik terdapat beberapa teluk besar.

Tasik dibentuk dalam kemurungan tektonik, yang muncul disebabkan oleh glasier purba. Sungai terbesar yang mengalir ke dalam takungan dipanggil Upper Taimyr, dan Taimyr Rendah mengalir keluar daripadanya. Semasa tempoh banjir paras air mencapai 6 meter.Kebanyakan tahun dari September hingga Jun, permukaan tasik ditutup dengan ais. Pada musim sejuk, ketebalan kerak ais mencapai 3 meter. Pada musim panas, air hanya memanaskan sehingga 7 darjah dengan tambahan, jadi mustahil untuk berenang di dalamnya.

Kepada perhatian para nelayan: di dalam tasik tinggal ikan komersil seperti muksun, arktik char, ikan bandeng.

Lake hanka

Di sempadan Primorsky Krai dan wilayah Heilongjiang (China) terletak Lake Hanka. Had negara melepasi takungan ini. Tasik itu membawa tajuk takungan air tawar terbesar di Timur Jauh.

Kawasan permukaan air dengan paras air purata mencapai 4000 kilometer persegi. Panjang takungan adalah 95 kilometer. Di tempat yang paling mendalam, pengukuran menunjukkan 10.6 meter dengan kedalaman purata kira-kira 3 meter. Jumlah purata air pada tahun ini adalah 18.5 kilometer padu.

Pemakanan tasik terutamanya air hujan. Reservoir itu sendiri adalah dalam kemurungan tektonik yang dipanggil. Pada masa yang sama 24 sungai mengalir ke dalamnya, dan hanya satu mengalir keluar - Sungach.

Pada bulan November, air di tasik mula membeku, dan proses terbalik bermula pada bulan April. Di antara spesies ikan komersil, kehadiran perak ikan mas, rudd, ikan mas, dan lain-lain boleh diperhatikan. Sarang burung bakar di sekitar tasik. Sebahagian daripada pantai termasuk dalam rizab Khanka.

Di wilayah Rusia terdapat ratusan ribu tasik, keindahan dan keunikan yang dapat diberitahu tanpa henti. Kekayaan alam semulajadi membolehkan kita mengkaji mereka sepanjang hidup mereka dan bahkan tidak mempelajari sebahagian dari sejarah dan spesifik mereka.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini