Bagi pencinta tumbuhan, kalendar lunar penanam bunga akan sangat membantu. Para saintis dan penanam bunga berpengalaman telah lama menyedari bahawa keamatan dan kemegahan berbunga bergantung pada fasa bulan. Ini boleh digunakan untuk merancang penanaman, pemangkasan dan langkah penjagaan tumbuhan lain.

Pengaruh fasa bulan pada tumbuhan

Kitaran lunar terdiri daripada 28 hari dan terbentuk dari beberapa fasa. Setiap fasa tumbuhan membawa dengan cara yang istimewa. Untuk mengambil kesempatan daripada faktor ini, orang telah membuat kalendar lunar untuk penanam bunga, tukang kebun dan tukang kebun.

Bulan Berkembang

Pada bulan yang semakin meningkat, selalunya anda boleh melihat pertumbuhan aktif tumbuhan dari akar sehingga. Bulan baru membantu membentuk bahagian tanah. Dalam tempoh ini, daun tumbuh dengan baik, tunas dibentuk dan batang ditarik. Pada bulan yang semakin meningkat, adalah baik untuk menanam bunga dengan pertumbuhan pesat dan warna yang subur. Jika anda memilih tumbuh-tumbuhan bulbous dan tuberous untuk penanaman, maka anda tidak seharusnya mengharapkan pertumbuhan yang baik - sistem akar tidak aktif pada masa ini.Juga tidak berjaya akan pemangkasan dan pemendekan batang dan cawangan. Penyiraman yang banyak akan sangat berguna.

Bulan berkurang

Bulan yang semakin cerah secara aktif mempengaruhi perkembangan bahagian akar tumbuhan. Pada masa yang sama dalam tempoh ini, akar sensitif terhadap kerosakan dan penjagaan yang tidak wajar. Sekarang baja yang diperkenalkan ke dalam tanah diserap dengan baik, kawalan rumpai berkesan. Juga patut dilakukan ialah menanam kekacang, tumbuhan berebun dan bulbous.

Bulan baru

Di bulan baru, tumbuhan tidak menunjukkan apa-apa aktiviti. Oleh itu, penanaman atau pengumpulan benih dalam tempoh ini tidak berbaloi - mereka akan bercambah untuk jangka masa yang panjang atau tidak akan tumbuh sama sekali. Ia juga tidak disyorkan untuk memindahkan bunga ke dalam tanah dan juga memupuk tanah.

Bulan penuh

Hari ini adalah optimum untuk aplikasi baja, penyingkiran rumpai dan kawalan perosak. Juga hari yang baik untuk mengumpul biji benih.

Kalendar Bulanan Lunar 2019 untuk kedai bunga

Januari

Pada bulan Januari, kerja persediaan boleh dilakukan: untuk memperbaiki wilayah, membentuk aliran bunga, membawa idea-idea baru untuk komposisi taman ke kehidupan. Dalam 10 hari terakhir bulan Januari, anda boleh melakukan tanaman pemindahan dalaman. Ini adalah tempoh bulan yang berkurangan, yang akan menjejaskan pertumbuhan bunga. Juga pada masa ini anda boleh menyemai benih untuk benih. Tempoh sesuai untuk penanaman ubi, mentol dan tanaman akar.

Februari

Pada bulan Februari, persediaan untuk tindakan berterusan. Hari-hari yang baik untuk menanam benih pada benih jatuh pada nombor 6-13. Dalam tempoh yang sama, anda boleh menanam tumbuhan yang dicirikan oleh tempoh pertumbuhan yang panjang. Selepas hari ke-20 adalah layak tanaman tanaman penanaman dan terus memindahkan tanaman dalaman.

Mac

Bulan pertama musim bunga adalah sempurna untuk menyediakan anak benih untuk bunga dengan musim yang panjang. Ia boleh menjadi aster, marigolds, carnations dan bunga yang sama. Dari 7 Mac, anda boleh mula menanam benih pada anak benih dan transplant housemlants. Hari-hari terbaik untuk ini ialah 7, 10 dan 12 Mac. Apa-apa kerja di taman dan dengan bunga di rumah adalah lebih baik untuk tidak melakukan 6 dan 21 - ini adalah hari-hari tidak baik untuk manipulasi sedemikian.

April

Bulan ini akan menandakan permulaan berkebun aktif. Pada bulan yang semakin meningkat, disyorkan untuk menanam benih dan benih di tanah. Dari 6 April hingga 12 April, anda boleh mula menanam. Anda boleh menanam sayur-sayuran di bawah filem, benih yang terbentuk pada masa ini, bunga dengan pertumbuhan aktif. Selepas 20 April, sudah tiba masanya untuk melepaskan budaya berebun dan membosankan.

Mei

Menjelang bulan Mei, anak benih, yang ditaburkan pada bulan Februari, akan siap untuk ditanam di tanah. Tetapi pada awal Mei, adalah lebih baik untuk mengambil tanah: persenyawaan dan segala macam pengoptimuman. 5 Mei di bulan baru adalah lebih baik untuk meninggalkan mana-mana kerja dengan bunga. Dari 6 hingga 18 Mei, anda boleh memulakan tindakan aktif. Mereka akan membawa hasil yang diharapkan.

Jun

Pada bulan Jun, semua orang sedang menunggu berbunga subur dan mengumpul buah-buahan pertama. Pada permulaan bulan mempunyai bulan yang semakin berkurangan. Dalam tempoh ini, anda boleh melakukan pengawetan, perosak dan kawalan rumpai. Sekiranya anda ingin menanam tumbuhan pemotong, maka pendaratan pada bulan yang semakin surut akan membantu dia untuk berakar. Sudah pada 4 Jun, bulan pergi ke pertumbuhan. Daripada tumbuh-tumbuhan yang ditanam pada masa ini, kita boleh menjangkakan pertumbuhan yang aktif. Dari 19 Jun, lebih baik untuk kembali melonggarkan, merumput dan memberi makan.

Julai

Sejak 18 Julai, adalah disyorkan untuk memindahkan tanaman umbi yang perlu ditanam. Ini adalah tempoh bulan yang semakin lemah, yang menjamin kadar kelangsungan hidup yang sangat baik. Hari-hari yang baik untuk penjagaan bunga akan 3 Julai, 11 dan 16.

Ogos

Separuh kedua bulan Ogos bertujuan untuk kerja yang aktif dan cekap di taman. Sekarang, baik untuk menanam strawberi, teratai lembah, salji dan tumbuhan yang serupa. Hari-hari terbaik untuk menjaga bunga akan menjadi 6, 7 dan 8 Ogos.

September

Permulaan tukang kebun jatuh digunakan untuk menyediakan tumbuh-tumbuhan untuk musim sejuk. Dari 15 September hingga 22 September, adalah lebih baik untuk menanam bunga bulu. Sejak pada masa ini bulan berada dalam fasa yang semakin berkurang, tumbuhan ini akan berakar dengan cepat dan cekap.

Oktober

Pada bulan Oktober, mereka biasanya menjalankan mulsa tanah, menggali dan melonggarkan tanah di atas plot, tempat berteduh.Pada separuh kedua bulan anda boleh melakukan tempat duduk dan tanam tanaman dalaman.

November

Pada bulan November, pencinta bunga benar-benar beralih perhatian mereka kepada tumbuh-tumbuhan dalaman. Anda juga boleh menanam sayur-sayuran di dalam rumah. Dari 13 November hingga 20 November, adalah yang terbaik untuk menyuburkan tanah di bawah tumbuh-tumbuhan berbunga.

Disember

Pada bulan Disember, terdapat satu kelemahan di dunia tumbuhan. Mereka semuanya melambatkan pertumbuhan dan proses metabolik. Walau bagaimanapun, mereka masih memerlukan perhatian. Dari 13 hingga 26 Disember, anda boleh melonggarkan tanah dan menjalankan pakaian. Cara lain untuk menjaga bunga lebih baik menggunakan nombor 3, 5 dan 10.

Cadangan mudah ini, berdasarkan kalendar lunar, akan membantu menanam tumbuh-tumbuhan yang indah yang akan menggembirakan pencinta bunga dalam warna-warna yang subur.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini