Tidak semua rumah dan apartmen dilengkapi dengan bilik mandi yang luas. Industri moden pembuatan perabot dan peralatan untuk bilik mandi tidak berdiam diri dan mencipta segala macam pilihan untuk kandang mandi padat dan kabin yang boleh menggantikan mandi dan menjimatkan ruang.

Alternatif yang praktikal dan indah untuk mandi tradisional ditawarkan oleh syarikat AKMA - pengimport produk kaca terbesar di Rusia, yang telah beroperasi di pasaran sejak tahun 1991. Hari ini, kilang ini dilengkapi dengan kemudahan pengeluaran berteknologi tinggi canggih - peralatan Itali, Jerman, Amerika, yang membolehkan menghasilkan manuver yang paling kompleks untuk pemprosesan kaca.

Sudut mandi bergaya dan bergaya dari AKMA akan menjadi pelengkap sempurna untuk bilik mandi anda.

Sebagai tambahan kepada saiz itu sendiri, satu faktor penting ialah bentuk peralatan. Pilihan terbaik untuk bilik mandi yang rapat akan menjadi pancuran mandian.

Dimensi dan ciri spesifik struktur sudut

Kabin pancuran dengan kriteria dimensi dibahagikan kepada:

 • bersaiz kecil;
 • sederhana;
 • saiz penuh. 

Kabin pancuran mandian kecil

Pancuran kecil membolehkan anda menjimatkan ruang maksimum di bilik mandi. Pada masa yang sama, adalah mungkin untuk mengekalkan fungsi semua peralatan: "hujan tropika", hidromassage dan sebagainya. Biasanya mereka dipasang di mana pemasangan mandi klasik tidak dimaksudkan.

Pancuran sudut terkecil mempunyai saiz 60 hingga 60 cm. Mereka biasanya dilengkapi dengan tandas kanak-kanak, sanatoriums, rumah asrama, kemudahan perubatan. Ini disebabkan peluang terhad di dalamnya untuk orang dewasa. Terutamanya untuk seseorang yang boleh dipanggil besar.

Sedikit lebih selesa untuk orang yang mencuci akan dibawa oleh bilik 70 hingga 70 cm. Dalam model ini, rak tambahan dan juga tempat duduk boleh digunakan. Ia masih kabin kecil, walaupun dalam versi asimetri 75 hingga 70 cm.

Ini diikuti oleh pengubahsuaian 80 hingga 80 cm, yang bertepatan dengan lebar dengan mandian besi tempa klasik. Model sedemikian akan memberikan lebih banyak ruang, tetapi mengekalkan harga yang berpatutan. Malah di bilik mandi kecil, gerai mandi ini akan meninggalkan bilik untuk mesin basuh kecil. Selalunya, produk ini berbentuk seperempat lingkaran atau persegi.

Model yang lebih besar dan sesuai dengan dimensi 90 hingga 90 cm. Model sedemikian dijual dengan baik, kerana mereka masih tergolong dalam modifikasi padat, tetapi menawarkan pemiliknya lebih selesa digunakan. Dalam kes ini, orang yang besar akan merasakan kekangan pergerakan.

Pilihan mandi kecil agak berbeza. Mereka ditawarkan sebagai pengeluar yang tidak dikenali satu hari, dan jenama utama menduduki niche ini selama bertahun-tahun.

Pancuran sederhana

Kabin yang lebih luas berkisar antara 100 hingga 100 cm hingga 120 hingga 120 cm Di sini anda boleh merasakan lebih selesa dan tidak menghadkan pergerakan anda. Biasanya semua peralatan standard dipasang dalam model seperti: rak, bar sokongan, peralatan untuk "hujan tropika", tempat duduk, pelbagai pemegang pancuran pada tahap yang berbeza dan banyak lagi. Untuk "kabinet" itu sudah memerlukan bilik mandi yang luas. Peletakan padat di sudut masih membolehkan ruang penggunaan yang lebih efisien, tetapi ia memerlukan banyak ruang. Ucapan tentang kekompakan dalam kes ini tidak lagi dijalankan.

Menurut statistik dari kedai-kedai khusus, model sudut sempadan paling laris dijual pada 100 hingga 100 cm. Mereka masih sesuai untuk pangsapuri besar. Dalam saiz ini pengeluar menghasilkan lebih banyak jenis. Mereka boleh ditemui di pengeluar domestik dan asing.

Model asimetri bersaiz sederhana dibuat dalam varian:

 • 100 hingga 80 cm;
 • 110 hingga 80 cm;
 • 120 hingga 80 cm;
 • 110 hingga 90 cm;
 • 120 hingga 90 cm.

Berdasarkan reka bentuk bilik mandi, anda mesti memilih arah mana bahagian yang lebih lama akan diarahkan. Hanya dalam kes ini, baki elemen peralatan kebersihan akan secara organik sesuai ke pedalaman.

Pancuran mandian penuh

Pancuran terbesar membolehkan anda menggunakan yang paling pelbagai dalam mengisi fungsi mereka. Atas permintaan pemiliknya, mereka menjadi bilik wap, ruang aroma, bilik urut. Anda juga boleh menggunakan gerai sebagai gerai telefon atau mendengar radio semasa berenang.

Semua ini membolehkan anda melakukan dimensi gergasi. Standard untuk teksi berukuran penuh ialah:

 • 130 hingga 130 cm;
 • 135 hingga 135 cm;
 • 140 hingga 140 cm

Faktor utama adalah dengan mencuci yang selesa. Dalam bungkusan seperti itu, anda boleh mandi bersama atau membasuh kanak-kanak tanpa takut memukul dinding atau pemegang. Semua jenis generator stim, peminat, hydromassage dan aromaterapi secara organik melengkapkan tugas asas peralatan.

Pilihan pancuran mandian tambahan

Terdapat beberapa petunjuk lain yang membantu pelanggan memilih model yang paling sesuai. Sebagai contoh, ketinggian gerai sudut hendaklah tidak kurang daripada 185 cm. Ketinggian maksimum pancuran mandian standard mencapai 250 sm dengan panjang tirai 200 cm.

Secara berasingan, anda perlu mempertimbangkan versi mudah mandi dan pelbagai fungsi pancuran dengan kuali dalam bentuk mandi. Ini adalah kompromi yang sangat praktikal antara mandi penuh dan mandi. Biasanya ketinggian sisi palet adalah 40 cm, ketinggian struktur tersebut adalah 210-240 cm. Anda boleh memilih antara model terbuka, tertutup dan digabungkan. Kelebihan kabin mandi seperti itu dapat mandi sambil duduk di dalam air suam. Jika kuali dalamnya bulat, maka reka bentuk itu sendiri tidak boleh kurang dari 90 hingga 90 cm, jika tidak, akan ada ruang yang sangat sedikit di dalamnya.

Pilihan pancuran mandian adalah sangat luas. Kriteria pemilihan yang menentukan adalah:

 • saiz yang sesuai;
 • ketat;
 • membina kualiti;
 • reka bentuk.

Sekiranya dikehendaki, anda boleh memesan kabin mandi dengan saiz dan ciri-ciri lain.

Jenis penutup pancuran mandian

Tangki sudut sendiri adalah spesies yang berasingan. Tetapi mereka juga mempunyai klasifikasi mereka sendiri.

Model paling mudah ialah palet rata dan peralatan kebersihan tanpa dinding dan siling. Dinding gerai tersebut menjadi dinding bilik mandi. Reka bentuk sedemikian biasanya dipisahkan dari seluruh ruang dengan tirai. Pilihan ini membolehkan anda menjimatkan wang dan memilih peralatan termurah. Semua ciri tambahan untuknya juga tersedia.

Kelemahan penyelesaian ini akan menjadi beban yang besar pada penutup dinding. Ia mungkin kekal sebagai bekas air keras, kulat dan lain-lain impresi yang tidak menyenangkan terhadap pendedahan langsung ke atas air.

Pilihan yang bertentangan adalah kabin multifungsi. Reka bentuk sudut sedemikian dengan serta-merta termasuk kemungkinan mandi, stim, aromaterapi, hydromassage, mata penerima radio dan bonus lain yang menyenangkan. Kelemahan model ini akan menjadi saiz yang mengagumkan dan harga yang hebat.

Pemilik premis yang luas lebih suka melengkapkan mereka dengan bunker keseluruhan, menyerupai kapal pengisian kapal mereka. Pemilik mereka tidak boleh takut kelembapan di dalam bilik, depressurization jahitan dan masalah lain yang berkaitan dengan peralatan bajet untuk bilik mandi. Kotak kaca dan plastik adalah kualiti yang sangat tinggi, dan semua sendi dan jahitan dirawat dengan pengedap khas.

Pelbagai model dan harga sedemikian akan membolehkan para penjual memenuhi kehendak para pembeli yang paling rumit. Mana-mana bilik mandi sudut boleh secara organik masuk ke dalam bilik dan meninggalkan bahagian utama ruang bebas.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini