Keselesaan, kehangatan sinar matahari, aroma bunga dan ladang, cuaca indah dan rasa pastoral negara - ini adalah konsep yang mencirikan reka bentuk dalaman dalam gaya Provence. Nama gaya itu adalah untuk menghormati provinsi Provence Perancis selatan yang indah, dan pada abad XIX ia menjadi sangat popular di Eropah. Gaya Provence, atau negara Perancis, menarik suasana ringan dan kesederhanaan yang jelas, gabungan keselesaan, keselesaan, zaman purba dan mewah.

Pendaftaran bilik dalam gaya Provence sering dijumpai di rumah-rumah negara, kerana namanya sangat sesuai dengan alam semula jadi, kehidupan diukur di luar bandar. Walau bagaimanapun, kecanggihan, kelembutan dan gaya lirik gaya menjadikannya berjaya untuk menerapkannya, membangunkan reka bentuk sebuah pangsapuri bandar moden.

Reka bentuk ruang tamu gaya Provence

Warna Ciri ciri gaya Provence adalah kekuasaan warna cahaya halus.Apabila membuat ruang tamu, keutamaan diberikan kepada nada semula jadi semulajadi: putih, krim, biru, lavender, krim. Perbezaan warna dan kecerahan tidak dibenarkan, semua warna disimpan dalam nada yang disenyapkan

Hiasan bilik. Ciri utama ruang tamu negara Perancis ialah penggunaan bahan semulajadi sahaja. Untuk dinding digunakan plaster putih kasar, sering dibuat seolah-olah santai, tidak sekata, dengan kesan permukaan retak. Dalam sesetengah perwujudan, sesetengah bahagian tembok diperbuat daripada batu atau batu bata, mungkin dengan selesai dengan papan kayu. Dinding boleh ditutup dengan kertas dinding dengan pola bunga pucat, corak dalam jalur atau di dalam sel.

Siling ruang tamu biasanya putih, ia tidak seharusnya menarik perhatian. Dekorasi siling adalah rasuk. Mereka boleh diperbuat daripada kayu atau dicat dalam warna nada utama ruang tamu. Siling kayu sepenuhnya dengan balok melintang kelihatan selesa, tetapi pilihan ini jarang ditemui di pangsapuri bandar dengan siling rendah. Bahagian dalam ruang tamu dalam gaya Provence tidak sesuai dengan linoleum, lamina atau permaidani.

Lantai hendaklah papan, sebaiknya teduh cahaya dengan unsur-unsur haus, dibenarkan untuk membuka papan dengan varnis matt. Untuk lantai, anda juga boleh menggunakan batu hiasan atau jubin seramik yang besar.

Dapur bergaya Provence

Kecanggihan dan kesederhanaan gaya Provence yang paling jelas terkandung di dalam bilik-bilik yang cerah dan luas. Dalam keadaan pangsapuri bandar, ruang tamu dapur yang paling memenuhi keperluan ini. Menggabungkan dapur dengan ruang tamu dengan ketara meningkatkan ruang bilik, dan gaya Provence di pedalaman akan mewujudkan suasana yang selesa dan menekankan keaslian apartmen.

Salah satu tugas utama dalam reka bentuk ruang dapur-ruang tamu adalah zon. Amalan umum zon ruang adalah susunan gerbang, bagaimanapun, elemen senibina gaya Provence ini jarang berlaku. Untuk memisahkan ruang tamu dan dapur, kaunter bar atau perabot sering digunakan - sofa atau meja makan.

Skema warna ruang tamu dan dapur disimpan dalam warna cahaya yang sama, namun siling dan lantai, sebagai peraturan, dirancang dengan cara yang berbeza. Siling dapur putih yang beriringan dengan kasar boleh dihiasi dengan balok kayu, dan di ruang tamu untuk meninggalkannya hanya dalam bentuk permukaan cahaya halus.

Pengezonan premis ruang tamu dapur di gaya Provence juga mungkin dilakukan dengan bantuan lantai: di lantai dapur menggunakan jubin atau batu, dan di ruang tamu - kayu. Ruang makan juga boleh dihiasi dengan jubin jika ia bersebelahan dengan dapur. Dalam kes ini, di lantai di ruang makan adalah sesuai untuk meletakkan permaidani dengan sedikit scuffs.

Dalaman gaya Provence

Perabot dengan sentuhan kuno memberikan penghalusan khas ke ruang tamu. Sudah tentu, bahan moden tidak dibenarkan, hanya kayu yang boleh digunakan untuk perabot. Pilihan ideal adalah perabot antik - meja dan kerusi dengan kaki melengkung, almari yang dihiasi dengan perhiasan. Sekiranya untuk mendapatkan perabot sedemikian sukar, keutamaan diberikan kepada objek buatan yang sudah tua.
Dengan warna, ia adalah wajar untuk memilih perabot yang diperbuat dari kayu ringan atau dicat dalam warna cahaya. Perabot ini dilengkapi dengan butiran besi tempa, dihiasi dengan penyepit, ukiran asal.

Ruang tamu dapur boleh dihiasi dengan rak dapur terbuka atau kabinet, hidangan dalam kes ini adalah terperinci tambahan pedalaman. Perincian ruang tamu ruang tamu dapur adalah prasmanan besar-besaran. Untuk memelihara gaya desa, anda harus menyembunyikan perkakas dapur moden sebanyak mungkin - microwave, peti sejuk, mesin basuh pinggan mangkuk, mesin kopi. Keutamaan diberikan kepada teknologi bersepadu

Untuk upholstering perabot, kain berwarna terang dari warna yang menenangkan yang disenyapkan dengan corak bunga halus digunakan. Berbeza, tetapi tidak cerah, mungkin kusyen kecil di sofa, capes pada kerusi goyang atau kerusi rotan.
Kostum dan pesona rumah dibuat oleh banyak tekstil.Bilik di gaya Provence perlu ditembusi oleh cahaya matahari, jadi untuk menghiasi kain tingkap cahaya dipilih: tulle, satin, chintz dengan corak warna kecil. Langsir dan langsir sering dihiasi dengan ruffles dan peti sejuk.

Meja makan besar yang diperbuat daripada kayu semulajadi ditutup dengan alas meja bersulam. Sulaman tangan, serbuk renda dirajut, karpet rumahpun sepadan dengan gaya dan memberikan daya tarikan istimewa ke ruang tamu. Ciri khas Provence adalah banyak perhiasan comel, diletakkan di atas rak, meja dan meja di tepi katil: pasu, bakul, patung. Hiasan ruang tamu dapur adalah simbol provinsi Provence - patung janggut yang diperbuat daripada porselin, kaca atau kayu.

Dan tentunya, warna desa tidak dapat dibayangkan tanpa kehijauan dan bunga di dalam rumah. Bunga harus berada di mana-mana - menanam di tab kayu luar, tumbuh-tumbuhan bunga hiasan dalam pasu putih pada kusen tetingkap, potong bunga dalam pasu. Dapur dihiasi dengan tandan tumbuhan kering, tandan bawang dan bawang putih, bunga bunga liar.
Pedalaman dalam gaya Provence membolehkan anda mencipta suasana yang baik dan selesa yang membolehkan anda berehat sepenuhnya dari kebimbangan setiap hari.

1 KOMENTAR

  1. Untuk menampung begitu selesa, anda perlu mempunyai kawasan yang besar. Kami mempunyai sebuah pondok besar dari menara sahaja di kampung. Di bandar, kami menetap lebih sederhana.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini