Ramai orang mengaitkan perkataan taman dengan keindahan dan aroma bunga yang indah, ketenangan wangi, kicauan burung dan angin. Ini adalah tempat yang melegakan jiwa. Dan berjalan kaki pagi melalui taman yang indah adalah kebahagiaan sebenar dan pertuduhan yang baik untuk sepanjang hari. Tempat-tempat ini dicipta untuk merasai semua keindahan dalam saiz penuh dan nikmatinya. Seterusnya kami akan membentangkan 10 kebun yang paling indah di seluruh dunia.

Taman Mirabel yang indah

Taman klasik dalam semangat megah Versailles. Di taman-taman Istana Mirabell adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO dan sebahagian kecil daripada sejarah bandar Salzburg. Taman-taman ini diasaskan bersama dengan istana pada tahun 1606. Kemudian pada 1690 taman yang indah telah direka semula. Sekarang terdapat banyak patung, katil bunga dengan air pancut.

Taman Botanik Diraja yang mewah di Melbourne

Taman ini sangat terkenal di seluruh dunia. Ia terletak di tengah-tengah Melbourne, di tebing Sungai Yarra. Kawasan taman kaya termasuk herbarium terbuka, tadika, pemerhatian dan jejak warisan asli.Secara berkala, acara khas diadakan di taman, seperti Yoga untuk kanak-kanak, Falsafah dan Harp di taman. Taman yang indah ini dianggap sebagai salah satu tarikan yang paling popular dan menarik. Pada tahun ini terdapat lebih daripada 1.5 juta pelawat.

Taman Jang Yuan yang luar biasa

Taman ini terletak di Taman Sihui. Saiz taman kecil - hanya satu hektar, tetapi, walaupun wilayah kecil, ia dapat membuat kesan yang tidak dapat dilupakan dan menarik dengan ketinggian dan keluasannya. Kolam panjang memberikan kebun semulajadi taman. Di atasnya adalah sebuah pavilion. Taman ini dikelilingi oleh gunung buatan yang indah. Zhi Chang Yuan dibahagikan kepada banyak jabatan dengan lorong mewah dan pavilion.

Fina Gardens di Iran

Taman-taman yang menawan ini terletak di Kashan. Taman Fina akhirnya siap pada tahun 1590. Malah, ia adalah taman yang paling indah dan paling tua di Iran. Wilayahnya terletak pada 2.3 hektar dan sepenuhnya dikelilingi oleh benteng dan menara. Air yang memasuki taman adalah melalui paip bawah tanah. Terdapat banyak cypresses dan tumbuh-tumbuhan yang indah.

Taman Botani Kaya di Gurun Phoenix

Taman Botanikal dicipta pada tahun 1937 oleh Arizona Society of Flora dan Pencinta Kaktus Tempatan. Terdapat banyak Taman Botani di seluruh AS, tetapi ia adalah Taman Gurun Phoenix yang paling indah dan menakjubkan. Di taman botani ini, pengunjung dijemput untuk membuat pelayaran ke negara padang pasir dan flora. Tetapi anda perlu bersedia menghadapi kemarau dan panas. Walau bagaimanapun, perjalanan yang tidak dapat dilupakan melalui taman yang luas dengan batu-batu merah terang pasti bernilai.

Taman Kenrokuen di Jepun

Kenrokuen Garden adalah salah satu daripada tiga kebun yang paling indah di seluruh Jepun. Tempat ini adalah tempat yang benar tenang, damai dan ketenangan di Ishikawa. Kawasannya menduduki 11.4 hektar. Taman ini terletak di ketinggian pusat Kanazawa, berhampiran dengan istana Kanazawa. Pada masa feudal, ladang tersebut dimiliki oleh keluarga Maeda. Taman itu diteruskan sebagai warisan dari generasi ke generasi. Dalam hal ini, kecantikan dan skala taman semakin berkembang, dan hari ini ia adalah salah satu yang paling indah di Jepun. Musim yang paling indah untuk taman adalah musim bunga, kerana keindahan pokok-pokok ceri berbunga melampaui kata-kata. Dalam tempoh ini, masuk ke taman adalah percuma selama dua minggu.

Taman-taman yang menakjubkan di Versailles

Kebun-kebun bersejarah Versailles tidak dapat gagal menarik perhatian, dan ia sama sekali tidak menghairankan bahawa kemasyhuran mereka berlaku di seluruh Eropah. Kebun-kebun mewah ini menyebar lebih 800 hektar dan dibuat dalam gaya Perancis klasik. Wilayah ini adalah kebanggaan sebenar untuk Louis XIV. Pada masa ini, pelawat diberi peluang untuk menghabiskan hari di taman, sambil menikmati air pancut, bunga, pemandangan indah dan laluan penggulungan. Taman-taman ini adalah salah satu tempat yang paling banyak dikunjungi di Perancis. Mereka menerima lebih daripada 6 juta pengunjung setiap tahun.

Taman Majorelle di Maghribi

Majorelle mempunyai dua belas hektar, dengan kemunculan reka bentuk biru mewah. Inilah yang membezakan Majorelle dari mana-mana taman botani lain. Pemilik taman adalah pereka fesyen terkenal Yves Saint Laurent. Melepaskan satu siri kosmetik, dia juga memanggil teduh varnis untuk menghormati nama taman. Pencipta asal taman itu adalah pelukis Jacques Majorelle. Walaupun begitu, taman itu adalah salah satu daripada 50 kebun yang paling indah di dunia. Berikut adalah Muzium Seni Islam.

Taman Claude Monet yang menarik di Giverny

Taman ini dicipta oleh pengasas lukisan Perancis. Kebun-kebun ini mengingatkan lukisannya - kawasan yang ceroboh, tetapi seimbang, dan bunga menyerupai sebatan berus. Selama 43 tahun, pelukis itu ditanam dengan teliti dan membangun kebunnya yang luar biasa dengan taman-taman bunga mewah. Dan sekarang berjuta-juta pengunjung boleh mengagumi wilayah taman. Pastikan untuk mengunjungi taman ini, mengagumi teratai air dan pergi ke Muzium Impresionisme.

Kirstenbosch Gardens di Cape Town

Kirstenbosch Garden adalah taman botani yang paling terkenal dan cantik di Afrika Selatan. Taman ini wajar adalah tempat pertama yang banyak penilaian kerana lokasi yang sangat indah.Mereka mendirikan taman pada tahun 1913 untuk memelihara flora paling jarang di negara ini. Pada masa itu ia adalah taman botani yang pertama dari rancangan sedemikian di seluruh dunia. Keindahannya yang tidak dapat dijelaskan mempesona dan menarik pengunjung, memaksa dia datang ke taman lagi dan lagi. Landskap yang luar biasa, lorong megah dan bunga dan tumbuhan yang jarang berlaku - semua ini boleh dilihat di taman Kirstendosh, taman yang paling indah di dunia.

Terdapat banyak taman-taman yang sangat cantik dan menarik. Dan dalam setiap ada sesuatu yang unik. Itulah yang menarik pengunjung. Taman adalah tempat di mana anda boleh berehat dan berehat dari kekecohan kekal. Oleh itu, kami menasihati anda untuk melawat tempat-tempat indah ini sesering mungkin. Selepas mengkaji senarai kami, pelanggan pastinya akan mengingati taman mana yang paling indah di dunia. Jadi menunda semua perkara dan pergi dalam perjalanan dan melawat tempat-tempat yang hebat ini.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini