Charoite adalah permata unik yang struktur dan sifatnya paling mirip dengan jed. Perlu diingatkan bahawa secara semulajadi hampir mustahil untuk bertemu dengan batu besar, biasanya charoite dibentangkan dalam bentuk plexus kacau dan antara kecil yang terdiri daripada serat bengkok. Terima kasih kepada ciri ini, batu yang dipoles mempunyai penampilan yang menarik dan bentuk asal.

Komposisi kimia termasuk strontium dan aluminium, natrium dan barium, serta silikon. Charoite mempunyai naungan ungu atau lavender, yang memberikan kekotoran mangan. Anda juga boleh mencari coklat mineral. Pada masa yang sama, mineral mempunyai harga yang tinggi, kerana ia jarang ditemui dan praktikalnya tidak digunakan dalam perhiasan.

Bagi deposit mineral, ia dianggap sebagai Rusia asli, kerana pengekstrakannya dilakukan di satu tempat - lembah Sungai Chara (Yakutia dan Wilayah Irkutsk).Tidaklah sukar untuk meneka bahawa nama batu tersebut berasal dari sungai, di mana ia ditemui, bagaimanapun, terdapat versi lain, mengikut mana nama mineral berasal dari perkataan "enchant". Pilihan sedemikian mempunyai hak untuk hidup, kerana batu yang unik dan menarik benar-benar dapat menarik dengan keindahannya.

Ahli geologi Ditmar menemui mineral itu buat pertama kalinya pada tahun 1948 dan memanggilnya syal kuminoton. Selepas 20 tahun, perlombongan batu mula aktif, tetapi di mana pun di dunia ia ditemui, yang menjadikan mineral ini unik. Perlu diperhatikan bahawa para saintis masih tidak dapat menjelaskan sifat asal batu itu, dan salah satu versi - charoite dibentuk sebagai hasil penggantian batu metasomatik.

Jenis dan warna mineral

Batu itu mempunyai pelbagai warna dan struktur yang berbeza, jadi tidak ada pembahagian yang ketat ke dalam kumpulan. Secara umumnya, charoite mempunyai lebih daripada seratus jenis yang boleh digabungkan mengikut corak serat mineral. Nama alternatif ialah keajaiban untaian Siberia. Secara umum, semua mineral yang ditambang boleh dibahagikan kepada 4 kumpulan:

  • Batu - batu tambahan yang digunakan dalam perhiasan. Biasanya mereka mempunyai corak yang jelas dan kilau terang tanpa apa-apa kelebihan tambahan. Ia adalah mineral lut, jadi cahayanya dapat dilihat dalam struktur dalaman.
  • Gred 1 adalah batu hiasan yang digunakan untuk membuat barang kemas.
  • Gred 2 adalah mineral lain yang tergolong dalam batu hiasan, namun ia mempunyai kilauan yang lemah dan warna kotor, sejak dimasukkannya kira-kira 15% daripada jumlah jisim.
  • Gred 3 - menghadapi charoite atau charoitit, mengandungi sehingga 30% daripada kemasukan dan digunakan untuk membuat plat.

Di mana mereka menggunakan charoite

Batu ini meminjam dengan baik untuk menggilap, oleh itu, ia secara aktif digunakan oleh perhiasan untuk menghasilkan produk mahal. Biasanya cincin dilapisi dengannya, dan juga manik-manik dan gelang dibuat. Oleh kerana perlombongan dijalankan dalam jumlah yang terhad, charoite menikmati populariti yang lemah, bagaimanapun, ia menjadi lebih jarang, dan, dengan itu, kenaikan harga.

Batu ini mempunyai kekuatan tinggi, kualiti hiasan yang tinggi dan mudah diproses. Juga maruah batu adalah bahawa warna ungu itu sesuai untuk semua orang, tanpa mengira warna kulit atau mata mereka. Batu itu juga digunakan untuk membuat patung-patung, pasu dan barangan dalaman hiasan yang lain. Kadang-kadang charoite digunakan untuk membuat mosaik, menggunakan batu dari semua warna.

Ciri-ciri penyembuhan mineral

Oleh kerana palet warna yang luas, batu itu mempunyai sejumlah sifat penyembuhan. Sebagai contoh, batu ungu mempunyai kesan yang baik terhadap sistem saraf, membawa kedamaian, rasa selesa dan selesa dalam kehidupan pemiliknya. Untuk merasai kedamaian, anda hanya perlu melihat batu ungu yang menakjubkan ini.

Jika anda sentiasa membawa mineral dengan anda, ia berfungsi sebagai jimat dan jimat yang boleh dipercayai yang melindungi tubuh manusia dari tekanan dan lonjakan. Selain itu, pemakaian batu tetap menstabilkan hati dan buah pinggang, otot jantung dan pankreas, meningkatkan memori dan melindungi radiasi (komputer, telefon dan peralatan lain).

Pada masa yang sama, mineral digunakan di hadapan penyakit kronik, kerana ia menormalkan tekanan darah, kerja sistem genitouriner. Sekiranya batu dibentuk di buah pinggang, cukuplah untuk memohon charoite kepada bahagian tubuh yang berpenyakit sehingga mereka berpisah dan meninggalkan tubuh. Batu juga berguna bagi mereka yang mempunyai penyakit tulang atau patah tulang, masalah belakang atau pelanggarannya.

Perubatan tradisional digunakan secara meluas mineral untuk memerangi sakit kepala, dan batu meningkatkan fungsi otak dan sembuh dari gegaran. Jenis perhiasan dipilih berdasarkan masalah badan, tekak adalah rantai, kepala adalah anting-anting, dll. Jika seseorang mempunyai penyakit mental, disarankan untuk memakai loket atau gelang yang diperbuat daripada charoite, yang menyembuhkan penyakit mental. Juga, batu menormalkan kerja organ dalaman, menghentikan proses keradangan.Walau bagaimanapun, batu itu juga boleh memberi kesan negatif, kerana terdapat kekotoran radioaktif dalam komposisinya, oleh itu tidak disyorkan untuk memakai mineral sepanjang masa.

Ciri-ciri ajaib batu itu

Bagi kebolehan mistik charoite, bidang ini masih belum diterokai sepenuhnya, kerana batu ini muncul agak baru-baru ini. Adalah dipercayai bahawa charoite adalah batu kerohanian, kebijaksanaan dan keharmonian, kerana bahkan batu filsuf dari filem mempunyai warna ungu yang sama. Mineral boleh digunakan sebagai pesona, melindungi jiwa dan tenaga pemilik dari mata jahat dan pengkritik.

Batu itu sangat penting bagi sistem saraf, kerana ia menstabilkan kerjanya, menjadikan seseorang lebih terkawal dan terkawal, tenang dan munasabah. Batu itu juga mengembangkan intuisi, menjadikan pemiliknya lebih bijak dan bermakna dalam masyarakat. Pada masa yang sama, mineral akan membawa keharmonian dalam hubungan cinta dan keselesaan di rumah. Charoite adalah batu orang pintar dan kreatif, kerana ia membantu menumpukan pada pencapaian matlamat.

Yang sesuai charoit pada tanda zodiak itu

Seperti yang anda ketahui, charoite berada di bawah naungan Venus, jadi ahli nujum mendakwa bahawa ia adalah yang terbaik digabungkan dengan tanda zodiak Libra. Kepribadian kreatif batu itu akan membantu mencari keharmonian rohani, akan menjadi jimat dan jimat yang boleh dipercayai. Juga, batu itu berguna untuk orang yang baik dan ikhlas. Batu yang ideal untuk Gemini dan Rakov, kerana ia akan memberikan kegembiraan, keselesaan dan kemudahan di rumah tuan mereka. Sedangkan tanda-tanda lain, tidak ada larangan atau kontraindikasi, walau bagaimanapun, untuk dibawa oleh batu dan memakainya selalu tidak diinginkan.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini