Pada masa ini, pembeli harta tanah yang berbahasa Rusia secara aktif mencari bandar dan negara di mana anda boleh membeli rumah anda sendiri. Sudah tentu, terdapat peminat eksotik yang ingin tinggal di Republik Dominican atau Thailand, tetapi majoriti besar lebih suka negara-negara dan bandar-bandar di Eropah. Tahun 2018 sudah berakhir, yang bermaksud sudah tiba masanya untuk menentukan bandar-bandar mana yang menjadi paling selamat untuk kehidupan dan pelancongan.

Pakar-pakar perkhidmatan Numbeo membandingkan statistik jenayah di bandar-bandar individu, yang mana setiap tahun mereka menyusun senarai bandar paling selamat di dunia. Secara umum, data dari 327 bandar digunakan untuk kajian ini, yang menyebabkan penarafan negara di indeks keselamatan, kami mencadangkan mencari 10 bandar paling selamat di dunia di mana anda tidak boleh bimbang tentang hidup anda.

10. Zurich

Yang pertama di sepuluh teratas adalah sebuah bandar Eropah dari Switzerland dan tidak menghairankan, kerana negara ini terkenal dengan kualiti kehidupannya yang tinggi. Berikut adalah kehidupan yang sangat tenang, selesa dan diukur, yang menjadikan orang terkaya dari seluruh dunia tidak hanya menghabiskan cuti mereka di sini, tetapi juga membeli rumah.Zurich terkenal dengan bank-banknya yang besar, tetapi acara kebudayaan dan tarikan sukar didapati di sini. Walaupun begitu, kehidupan di sini selamat dan selesa. Kos per meter persegi perumahan adalah dari 7 ribu euro, tetapi walaupun ini tidak menghalang orang, kerana mereka pasti bahawa mereka boleh hidup di sini dengan bahagia selama-lamanya. Indeks keselamatan adalah 19.01%.

9. Munich

Cantik dalam kecantikannya di bandar, terletak di selatan Jerman di sungai Isar. Penduduk bandar ini hanya lebih dari 1.5 juta, menjadikan Munich sebagai bandar terbesar di Bavaria dan kota ketiga di Jerman. Di sini anda boleh mencari daging dan bir yang lazat, dan festival bir tahunan (Oktoberfest) mengumpulkan pelancong dari seluruh dunia. Pada masa yang sama, ia adalah salah satu negara paling selamat di dunia untuk pelancongan dan penginapan, kerana indeks keselamatan adalah 17.45%.

8. Byrne

Pada baris kelapan bandar paling selamat di dunia adalah wakil lain Switzerland - Bern. Bandar ini bermakna persekutuan adalah ibu kota Switzerland yang sebenar dan terletak di lembah Sungai Aare di utara Alps. Di sini, bukan sahaja sifat yang indah dan udara bersih yang unik, tetapi juga perumahan mahal. Harga yang besar, taraf hidup dan pendidikan yang baik, jenayah yang rendah dan gaji yang tinggi - semuanya menjadikan Bern sebuah bandar selamat, baik untuk pelancong dan penduduk tempatan. Indeks keselamatan adalah 17.24%.

7. Tokyo

Tempat ketujuh diambil oleh Tokyo - pusat pentadbiran, industri, politik dan kewangan Jepun, yang merupakan modalnya. Di sini tertumpu semua aliran ekonomi negara, sementara penduduk hampir 14 juta orang. Cuti di sini tidak murah, harga perumahan sesuai, tetapi tahap pembangunan yang tinggi, gaji tinggi dan teknologi komputer akan membuat anda suka bandar ini sekali dan untuk semua. Penambahan yang menyenangkan akan menjadi kenyataan bahawa terdapat kadar jenayah yang rendah, dan indeks keselamatan adalah 16.86%.

6. Osaka

Tempat keenam di antara bandar paling selamat di dunia telah diambil oleh wakil Jepun yang lain. Osaka adalah bandar ketiga terbesar di Jepun, yang terletak di teluk yang sama berhampiran Sungai Yodo. Status bandar Osaka diterima pada tahun 1956, tetapi pada masa ini penduduknya adalah 2.7 juta orang. Tahap pembangunan dan pendidikan tinggi, sistem penguatkuasaan undang-undang dan tahap keselamatan yang rendah adalah kriteria yang menarik bukan sahaja pelancong, tetapi juga pendatang. Indeks keselamatan adalah 16.77%.

5. Quebec

Seterusnya dalam senarai itu adalah sebuah bandar dari Kanada, yang merupakan ibu kota wilayah berbahasa Perancis Quebec. Ini adalah radas utama kerajaan, walaupun pada kenyataannya Montreal jauh lebih besar dari bandar ini. Sejak abad ke-21, ia telah menjadi salah satu daripada bandaraya yang paling makmur di Kanada, dan pendidikan yang baik dan sistem penguatkuasaan undang-undang menyediakan keadaan hidup yang selesa bukan sahaja untuk penduduk tempatan, tetapi juga untuk pelancong. Indeks keselamatan adalah 16,43%.

4. Singapura

Kedudukan keempat dalam ranking bandar-bandar paling aman di dunia diduduki oleh negara kota, yang terletak di pulau-pulau di Asia Tenggara. Singapura adalah sebuah bandar yang indah dan menakjubkan yang tidak akan meninggalkan sesiapa yang tidak pedulikan. Pada masa ini, Singapura adalah bandar masa depan, kerana ia menggunakan teknologi terkini dan pembangunan. Kehidupan di sini adalah tinggi dan harga adalah konsisten, tetapi kadar jenayah dan indeks keselamatan rendah - 16.23% menarik kedua-dua pelancong dan pendatang dari seluruh dunia.

3. Basel

Bandar ketiga dari Switzerland berada di 10 bandar paling teratas di dunia, yang membuktikan tahap pembangunan yang tinggi di negara ini. Penduduk di sini hanya 170 ribu orang, tetapi pada masa yang sama, Basel adalah bandar ketiga terbesar di Switzerland, menarik keindahan gunung dan sifat industri yang belum tercemar. Di sini hanya industri kimia dan farmaseutikal yang berkembang, dan tahap keselamatan yang tinggi adalah disebabkan oleh kadar jenayah yang rendah dan kerja yang ideal dalam perkhidmatan penguatkuasaan undang-undang. Akibatnya, tempat ketiga dalam ranking dan indeks keselamatan - 16.01%.

2. Doha

Bandar keamanan seterusnya ialah Doha - ibu kota dan salah satu bandar terbesar di Qatar, yang terletak di luar pantai Teluk Parsi. Pada tahun 2015, Doha secara rasmi menerima status "bandar ajaib" dan menjadi ketujuh dalam senarai ini. Daerah kewangan, bangunan bank dan bangunan tinggi moden menyediakan taraf hidup dan pembangunan yang tinggi. Indeks keselamatan adalah 14.48%.

1. Abu Dhabi

Akhirnya, kami sampai kepada pemimpin penarafan bandar paling selamat di dunia, yang menjadi Abu Dhabi - ibu kota Emiriah Arab Bersatu. Bandar ini adalah pusat kebudayaan, perdagangan, perindustrian dan politik negara, manakala hampir 60% daripada KDNK seluruh negara hanya datang dari Abu Dhabi. Penduduknya hanya lebih sejuta orang. Indeks keselamatan adalah 13.63%.

Bandar paling selamat di Rusia

Bagi Rusia, ia menyebabkan kebanggaan hanya di Nizhny Novgorod, yang memasuki bandar teratas paling selamat di dunia, manakala indeks keselamatan adalah 19.16%. Ibukota negara kita juga diselidiki untuk peringkat, tetapi hasilnya tidak menghibur, indeks keamanan adalah 45,98% (tempat ke-184).

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini