Setiap nelayan mahu menangkap ikan terbesar di dunia. Tetapi tidak semua orang menyedari betapa kaya dengan sifat wakil-wakil air yang benar-benar besar. Tidak setiap ikan boleh menahan sebatang ikan atau bahkan jaring yang paling tahan lasak.

Nile bertengger

Di Afrika tropika, di perairannya, didiami oleh sungai Nil. Selalunya ia boleh didapati di bahagian Ethiopia. Ikan spesies ini memakan ikan dan krustasea yang lebih kecil. Pemangsa tumbuh sehingga 2 meter per din dan boleh menimbang lebih dari 200 kilogram.

Taimen

Nama kedua ikan ini adalah "salmon Rusia", yang mana adalah logik untuk menganggap bahawa taimen adalah milik genus salmon. Ia boleh ditemui di perairan Siberia, Timur Jauh dan Altai. Ini adalah pemangsa yang tumbuh panjang lebih daripada 1 meter dan mencapai berat 60 kilogram. Reputasi gergasi ini tidak dapat diandalkan: ia dipercayai bahawa dia makan bahkan anak-anaknya, dan wataknya adalah agresif dan tanpa belas kasihan. Dalam makanan, ikan mengambil hampir semua yang datang dengan cara mereka.

Paddlefish

Paling sering ikan dangkal boleh didapati di perairan segar di Mississippi dan sungai-sungai yang mengalir ke Teluk Mexico. Pemangsa besar ini tidak berbahaya bagi manusia, sementara ia gembira untuk makan wakil-wakil spesiesnya sendiri dan penduduk lain dari fauna bawah air. Juga, ikan boleh memakan alga yang tumbuh dengan mendalam di perairan yang segar. Paddlefish terbesar mencapai mencapai 221 cm panjang. Individu yang besar boleh menimbang sekitar 90 kg.

Som

Som tinggal di air tawar tasik dan sungai di bahagian Eropah di Rusia, di lembah Laut Aral dan di perairan Eropah. Ikan ini hidup sangat panjang dan sepanjang hayatnya boleh membesar sehingga 5 meter panjang. Gergasi seperti itu boleh menimbang sehingga 400 kilogram. Tubuh binatang itu sangat fleksibel dan mudah alih. Ini menjadikan ia lebih mudah bergerak dalam proses mengekstrak makanan. Kebanyakan diet ikan keli adalah ikan kecil, goreng dan serangga akuatik. Juga, dia tidak menghina bangkai. Ikan yang lebih tua makan kerang, ikan bersaiz sederhana dan makhluk hidup yang lain. Dalam sejarah terdapat kes-kes apabila ikan keli besar menyerang air terjun dan haiwan domestik kecil.

Carp

Kap ini dibezakan dengan saiznya yang besar dan keupayaan untuk makan apa-apa. Ikan hidup di kebanyakan air tawar air. Lebih selesa daripada semua yang dia rasa dalam air bertakung, sedikit cair. Perwakilan terbesar baka berkembang di Thailand. Carp besar boleh mencapai berat 100 kilogram. Kebanyakan makanan haiwan adalah ikan kecil. Juga ikan mas makan kaviar penduduk lain dalam kedalaman air, serangga akuatik, cacing, krustasea. Mereka sering memburu dan membunuh banyak ikan, kerana mereka sendiri termasuk pelbagai rheumatoid.

Beluga

Beluga adalah ahli keluarga sturgeon. Ia boleh ditemui di Azov, Black and Caspian Seas. Wakil-wakil spesies yang besar dapat menaikkan hingga 1000 kg dan mencapai panjang 4 meter. Pemangsa ini hidup sangat lama, dan oleh itu berkembang menjadi saiz sedemikian. Beluga memberi makan terutamanya pada saiz ikan. Bagi dia, anjing laut itu menjadi makanan istimewa.

Alligator Gar

Gergasi air tawar ini dianggap sebagai raksasa sebenar. Dia tinggal di Amerika Tenggara. Monyet ikan itu memanjang, dan taring tajam tumbuh di mulut dalam dua baris. Raksasa ini boleh dibelanjakan di darat selama 2 jam berturut-turut. Panjang purata haiwan adalah 3 meter. Berat adalah kira-kira 165 kilogram. Alligator Gar adalah sengit dan agresif sedemikian rupa sehingga terdapat kes serangan terhadap orang.

Punca

Bentuk lereng yang indah dan luar biasa ini terletak di perairan Arktik dan di Antartika, serta di lautan tropika. Terdapat beberapa spesies yang berasa selesa di dalam air tawar. Kebanyakan individu ini tinggal di Asia.

Lereng dapat mendiami kedua-dua perairan cetek dan perairan yang dalam. Wakil-wakil terbesar mencapai panjang 8 meter dan berat sehingga 600 kilogram. Mereka memakan krustasea, moluska, ikan kecil, dan echinoderm.

Hiu paus

Kelapa dalam kedudukan ikan terbesar mendapat ikan yang benar-benar raksasa - hiu paus. Dalam keseluruhan sejarah wakil-wakil spesies, yang boleh didapati oleh ahli arkeologi, kekal sebagai yang terbesar.

Ikan hiu purata mempunyai panjang kira-kira 10-12 meter. Mereka yang diiktiraf setinggi 20 meter. Berat purata dalam kes ini mencapai 14 tan. Pada 90-an abad ke-20, sebuah gergasi seberat 34 tan ditemui. Haiwan itu kelihatan hebat, yang tidak dapat dinafikan dalam keupayaan ikan untuk memusnahkan makhluk hidup yang berdekatan. Tetapi pada hakikatnya, jerung spesies ini sangat aman. Lebih-lebih lagi, mereka tidak menimbulkan bahaya kepada manusia. Sekalipun penyelam berada berdekatan, jerung itu hanya akan tidak memberi perhatian kepada mereka. Jika dikehendaki, anda juga boleh menyentuhnya. Tetapi harus diingat bahawa memukul ekor gergasi ini boleh meninggalkan orang yang cacat seumur hidup.

Latar belakang kelabu atau coklat dengan tompok kuning atau putih adalah ciri hiu paus. Ikan bergerak agak perlahan - kira-kira 5 kilometer sejam, kebanyakannya berada di permukaan air.Hasilnya, kadang-kadang gergasi berlanggar dengan kapal dan mati akibat kecederaan.

Habitat hiu paus adalah perairan laut tropika. Di sini anda boleh bertemu dengan individu dan kawanan tunggal sehingga 100 unit. Ikan ini hidup sehingga 60 tahun, kematangan mereka jatuh pada 25 tahun.

Hiu memberi makan ikan kecil, krustasea, plankton dan moluska. Mulut besar ikan dipenuhi dengan gigi kecil yang hanya tidak mampu mengisar makanan yang lebih besar. Gergasi mengalir dari air yang sesuai ke mulut makhluk hidup yang sesuai dan menelannya. Air berlebihan keluar melalui insang. Oleh itu, ikan hiu cenderung masuk ke dalam kumpulan ikan kecil.

Arapaima Piraruku

Raksasa takungan air tawar tidak boleh dibandingkan dengan hiu paus. Walau bagaimanapun, mereka menyerlahkan saiznya. Salah satu wakil yang paling terkenal dianggap sebagai arapayma piraruk. Ikan hidup di sungai dan tasik di Amerika Selatan.

Di siang hari, anda dapat melihat bahawa badan besar arambalma piraruku berkilauan dengan semua warna merah dan paling jelas dilihat di ekor haiwan. Oleh itu, Arapaima gigas menerima nama kedua Piraruka, yang bermaksud "ikan merah" apabila diterjemahkan dari dialek tempatan. Limpa merah biasanya muncul di latar belakang naungan utama badan ikan dari perak-hijau hingga biru-hitam.

Ikan tumbuh panjang hingga 3 meter dan boleh menelan sehingga 200 kilogram. Dia mempunyai struktur anatomi khas. "Ikan merah" boleh menghirup udara atmosfera kerana kain khas di kerongkong haiwan. Di samping itu, piraruco mempunyai pundi kencing berenang. Struktur sedemikian telah terbentuk dalam perjalanan evolusi kerana air berkurang oksigen di Amazon.

Arapaima gigas memakan ikan kecil, udang air tawar, haiwan sungai kecil dan burung. Memburu ikan berhampiran permukaan air, menggunakan ekornya yang berkuasa, yang membolehkannya membuat lemparan tajam untuk mangsa.

Daging Arapaim sangat lazat dan ia secara aktif diburu oleh nelayan. Pihak berkuasa Brazil juga harus melarang memancing, tetapi ini tidak menghalang pemburu haram.

Di dunia bawah laut masih terdapat banyak mukjizat dan haiwan unik yang anda mahu dan perlu diterokai. Tugas manusia penting adalah untuk memelihara seberapa banyak populasi haiwan tersebut dan memanjangkan kewujudannya untuk mengekalkan ekosistem yang sihat.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini