Mungkin, bagi setiap orang warna hijau adalah simbol yang tenang, alam semula jadi dan harmoni. Ia adalah warna ini yang telah mengambil kedudukan tengah dalam spektrum warna, sementara ia dilihat oleh ramai sebagai neutral, tetapi tidak menyebabkan negatif bagi sesiapa. Juga, warna ini dikaitkan dengan chakra jantung, jadi ia membantu mengekalkan keseimbangan dalam badan, menyembuhkan luka mental. Pada masa yang sama, gamma hijau membantu menormalkan tekanan darah dan kadar jantung, menghilangkan sakit kepala dan melambangkan keselamatan.

Dalam palet warna ini terdapat mineral yang berbeza yang sentiasa berada di puncak populariti dan tergolong dalam satu daripada tiga kumpulan:

 • Berharga.
 • Semi-berharga.
 • Hiasan.

Sifat-sifat batu hijau

Hijau adalah simbol pembangunan dan pertumbuhan, kerana ia adalah warna alam, harmoni dan ketenangan. Mineral dalam skema warna ini mempunyai kesan positif pada tubuh manusia, khususnya pada tekanan darah dan sistem kardiovaskular.Jika kita bercakap tentang psikologi, batu hijau melembutkan watak dan menghapuskan kemurungan, mengurangkan pencerobohan pemiliknya.

Orang yang memakai perhiasan dengan batu hijau, mempunyai kefasihan, selalu indah dan jelas mengartikan pemikiran. Beberapa batu berwarna hijau hingga ke hari ini dianggap simbol kebijaksanaan, misalnya, zamrud. Pada masa yang sama, batu-batu warna hijau menyerap dan menyebarkan semua negatif, menyelamatkan seseorang daripada kemalasan, penipuan dan pengkhianatan.

Chrysoprase - batu semi mulia berfungsi sebagai sahabat setia yang melindungi mata dan fitnah jahat. Ia digunakan dalam rawatan penyakit mata, serta pesona, yang boleh pudar, mengambil semua orang negatif di sekitar. Moldavit adalah mineral lain yang membantu dengan penyakit mata dan jantung.

Jika kita bercakap tentang batu hijau hiasan, maka malachite dan jed patut mendapat perhatian khusus, kerana mineral-mineral ini telah membantu dari semua penyakit sejak zaman purba. Banyak negara menyembah permata ini, menggunakannya untuk pemurnian urut dan air. Sekiranya kesakitan sudah cukup untuk melampirkan batu dan kesakitan akan hilang. Mereka juga membantu kehilangan insomnia, menghilangkan fikiran buruk dan mimpi buruk.

Batu-batu berwarna hijau adalah pesona dan talismans yang hebat, yang disertai oleh kejayaan dan nasib.

Batu-batu hijau hiasan

Untuk batu hijau murah termasuk:

 • Aventurine (pengembaraan dan kebahagiaan) - batu yang dilombong di Brazil, Austria dan Ural. Pada zaman purba, batu ini dihiasi dengan perhiasan, serta digunakan dalam pengeluaran tanda tangan, pen dan pelbagai cenderahati.

 • Serpentine - kelihatan seperti kulit ular yang terang, ditambang di Rusia, Amerika Syarikat dan India. Biasanya batu ini digunakan untuk dinding pelapis, mencipta cenderahati dan hiasan. Bagi perhiasan, mereka boleh menggunakan bahan untuk pengeluaran barang kemas, barang pecah belah dan barang kemas murah.

 

 • Malachite adalah mineral yang berharga, yang digunakan untuk menghiasi objek kabinet dalaman (asbak, lampu meja atau vas).

 • Jade adalah batu kekuatan tinggi, dibezakan dengan ketahanan dan kemudahan pemprosesan. Jade hijau - jenis mineral yang paling popular, digunakan untuk pembuatan barang-barang dalaman dan perhiasan yang murah.

Batu Hijau Semi-Precious

Kategori ini termasuk:

 • Jadeite (jed - lumbar stone) - batu langka yang boleh didapati di Ural. Minyak mempunyai penampilan yang menarik dan tekstur yang baik, jadi ia digunakan untuk menghiasi kerongsang, gelang dan cincin. Jadeites lut adalah nilai khusus, dan secara umum, tiga jenis batu ini digunakan untuk membuat barang kemas: komersial, utiliti, dan imperial.
 • Moldavit - dipercayai batu muncul akibat kejatuhan meteorit, mempunyai warna berwarna botol, jadi nama alternatif adalah batu kaca. Moldavit adalah satu-satunya tektite yang digunakan untuk membuat perhiasan, kerana ia mudah diproses dan mempunyai struktur yang menarik. Mineral ditambang hanya di Republik Czech.

 • Chrysoprase - emas hijau, diketahui sejak zaman purba. Sekarang batu itu dilombong di Jerman, Brazil dan Amerika Syarikat, tetapi pemimpinnya adalah Australia. Dengan bantuan mineral ini membuat cincin yang elegan, gelang dan kalung.

Permata hijau

Di dalam kumpulan ini terdapat hanya tiga wakil, iaitu zamrud, tsavorite dan demontoid. Marilah kita mempertimbangkan lebih terperinci setiap satu daripada mereka:

 • Emerald adalah yang paling popular dan salah satu batu paling berharga di planet ini. Emerald adalah jenis beril yang perhiasan menghargai kemurnian semulajadi yang tinggi, yang disediakan oleh kehadiran kromium dalam komposisi kimia mineral. Dalam bentuk semula jadi, zamrud tidak mungkin menarik sesiapa sahaja, semua kehebatan, kecerahan dan kecemerlangan dikhianati oleh potongan yang betul. Emerald tidak pernah digabungkan dengan perak, kerana ia adalah tanda rasa tidak enak. Skim warna adalah semua warna hijau, jika terdapat warna lain di dalam batu, kosnya dikurangkan dengan ketara. Batu dilombong di Colombia, Rusia, India dan Afghanistan.

 • Tsavorit adalah batu yang ditemui berhampiran Sungai Tsavo (dengan itu namanya).Tsavorite adalah batu permata yang mahal, yang sangat popular di kalangan wanita kaya. Tempat perlombongan - Madagascar dan Afrika Timur, manakala batu tidak lebih dari tiga karat, dan ketika membuat barang kemas biasanya digabungkan dengan perak. Keanehan tsavorit adalah bahawa ia tidak diproses dan tidak diciptakan sintetik, yang tidak termasuk kemungkinan palsu.

 • Demantoid adalah mineral seperti berlian yang mempunyai warna hijau-rumput. Batu itu menikmati populariti yang luar biasa di kalangan raja-raja Rusia, bagi mereka ia adalah penunjuk status dan kekayaan. Secara umum, batu boleh mempunyai warna hijau yang berbeza, dan kadang kala jenis kuning boleh didapati. Main cahaya diberikan oleh pembiasan kuat yang permata itu ada. Perlu diingat bahawa batu ini dilombong dalam Ural dan ia hanya popular di Rusia. Dalam satu tahun, ternyata adalah yang paling mungkin untuk mengekstrak sedikit lebih daripada 100 kilogram mineral, tetapi masih pada permulaan abad yang lalu. Baru-baru ini, mereka mula melombong batu di Namibia, namun batu yang dilombong dalam Ural dianggap sangat berharga.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini