Berjalan dalam perjalanan, majoriti rakyat kita memberi perhatian kepada hanya satu kriteria - harga. Ini benar, kerana semua orang ingin berehat di Bali atau Maladewa, tetapi realiti yang keras membuat anda mengambil keputusan yang lebih realistik. Sudah tentu, destinasi paling popular untuk pelancongan di Rusia ialah Mesir dan Turki. Walau bagaimanapun, ramai pelancong di seluruh dunia ingin berehat bukan sahaja murah, tetapi juga selamat.

Peta risiko yang dibangunkan oleh penyelidik di sebuah syarikat insurans British telah mengenal pasti negara paling selamat. Untuk melakukan ini, mengambil kira bilangan jenayah (serangan pengganas, pembunuhan, kecurian), tahap rawatan perubatan dan akses pengangkutan. Juga diambil kira risiko wabak, peperangan dan bencana alam.

Terdapat kategori orang yang yakin bahawa terbang dan perjalanan adalah berbahaya. Pada masa yang sama, mereka lupa bahawa mereka sendiri tidak tinggal di negara paling selamat. Memilih untuk berehat di salah satu negara yang dicadangkan di bawah ini, anda boleh menjadi tenang dan yakin dalam perjalanan anda.

10. New Zealand

Oasis pulau, di mana anda sangat ingin mendapatkan dan tinggal di dalamnya selamanya - ini adalah New Zealand. Pertama sekali, negara ini sangat mahal untuk pelancongan, kerana ia tidak mudah untuk sampai ke sini, dan penerbangan itu sendiri banyak kos. New Zealand dianggap sebagai negara maju dan jauh dari negara jiran, yang menjelaskan kos tinggi beberapa barangan dan perkhidmatan. Pada masa yang sama, selebihnya di sini bukan sahaja menyenangkan dan menarik tetapi juga selamat kerana indeks keselamatan di New Zealand adalah 7.42.

9. Denmark

Negara Scandinavia yang indah dengan mata wang sendiri dan tahap pembangunan yang tinggi adalah sempurna untuk percutian keluarga, kerana semua orang di sini hidup dalam damai dan ketenangan. Jenayah, bencana alam dan penyakit sangat jarang berlaku di sini, jadi berita buruk tentang negara ini tidak akan dijumpai. Indeks keselamatan adalah 7.41.

8. Singapura

Kecil, tetapi pada masa yang sama negara yang sangat maju di Asia, yang berfungsi sebagai bandar dan negara pada masa yang sama - Singapura. Negara kota ini terkenal dengan tempat-tempat menarik dan tempat untuk hiburan, tetapi anda perlu bersedia untuk fakta bahawa perlu meninggalkan lebih dari seratus dolar. Di sini, taraf hidup yang tinggi, gaji yang baik dan suasana yang luar biasa, tetapi yang paling penting - semuanya selamat di sini. Jenayah dilakukan dengan sangat jarang, menjadikan indeks keselamatan Singapura adalah 7.34.

7. Qatar

Negeri di Timur Tengah, yang bersempadan dengan Arab Saudi, terkenal dengan iklimnya yang indah, pantai berpasir dan harga yang tinggi. Selebihnya di sini menyenangkan dan akan kekal sebagai memori yang cerah untuk kehidupan. Kerana perkembangan jenayah yang tinggi telah menurun, dan bencana alam dan serangan pengganas tidak mengganggu Qatar. Disebabkan ini, negara telah menjadi salah satu yang paling selamat di dunia, dengan indeks keselamatan - 7.28.

6. Norway

Norway adalah negara Skandinavia dengan ekonomi yang sangat maju. Ia selesa dan menyenangkan untuk tinggal di sini, dan selebihnya, walaupun mahal, benar-benar wajar. Pergi ke Norway, anda boleh melawat beberapa tarikan dan menikmati hidangan gourmet di restoran tempatan, tanpa perlu risau tentang percutian anda. Pada masa ini ia adalah salah satu negara paling selamat di dunia, indeks keselamatan ialah 7.27.

5. Austria

Negara Eropah yang lebih selamat, di mana tidak ada tempat untuk peperangan dan serangan pengganas - Austria. Sekiranya tidak berlaku kes perkauman yang jarang berlaku, Austria dengan mudah akan menjadi salah satu negara paling selamat di dunia. Kini terdapat kira-kira 1 kematian ganas setiap 100 ribu orang setahun. Taraf hidup dan pendidikan tinggi yang mematuhi undang-undang - semua ini menjadikan negara ini selamat untuk kehidupan dan pelancongan. Indeks Keselamatan - 7.08.

4. Portugal

Satu lagi negara yang selamat untuk kehidupan dan rekreasi di Eropah ialah Portugal, negeri yang paling barat untuk benua Eropah dan terletak di bahagian barat daya Semenanjung Iberia. Terdapat ratusan pantai berpasir keemasan, air hangat dan hotel-hotel yang indah, berkat yang lain di sini bukan sahaja selamat, tetapi juga sangat menyenangkan. Indeks Keselamatan - 7.07.

3. Finland

Finland adalah yang pertama di tiga negara paling selamat di planet ini - sebuah negara di Eropah Utara dengan populasi 5.5 juta. Harga di sini adalah purata, iklim bukanlah yang paling menyenangkan, tetapi ais, pemandangan dan gunung yang unik - semua ini menjadikan pelancong datang ke sini setiap tahun, menikmati keheningan yang sejuk dan keindahan alam. Indeks Keselamatan - 7.04.

2. Switzerland

Negara yang paling mahal di Eropah, baik untuk pelancongan dan kehidupan - Switzerland. Melangkah ke sini, anda perlu ingat bahawa benar-benar semuanya mahal di sini, tetapi keindahan Alpen dan hotel mewah adalah berbaloi. Sektor perbankan berkembang dengan baik di sini, yang menarik orang kaya dari seluruh dunia. Switzerland adalah pusat perbankan antarabangsa, jadi penduduk tempatan tidak merasakan paras harga, tetapi pelancong tidak akan mudah di sini. Pada masa yang sama, Switzerland adalah salah satu negara yang paling selamat di planet kita, dan satu titik perjalanan yang sangat penting.

Kadar jenayah yang rendah dijamin oleh sistem penguatkuasaan undang-undang tempatan, ketepatannya boleh dibandingkan dengan jam tangan Switzerland. Tahap pendidikan tinggi dan status yang tidak selaras (berkecuali) - ini memberikan peluang kepada Switzerland untuk menjauhkan diri dari semua konflik dan peperangan global, sehingga ia berada di peringkat kedua di antara negara paling selamat. Indeks Keselamatan - 7.01.

1. Iceland

Negara ais yang menakjubkan, di mana terdapat sesuatu untuk dilihat - ini adalah Iceland. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, negara ini telah menjadi popular dan kos untuk menghabiskan malam di hotel jatuh sedikit. Di PBB, Iceland dipanggil negara terbaik untuk hidup, kerana ia adalah yang menjadi negara paling selamat di planet kita. Sifat dan kesunyian di sekeliling akan meninggalkan kesan yang menyenangkan kepada tetamu anda, dan tahap keselamatan yang tinggi, ketiadaan bencana alam dan kematian ganas akan menjadikan selebihnya selesa dan damai. Perangkaan itu akan menjadi petunjuk, menurut tahun lepas terdapat satu kematian ganas yang direkodkan, manakala penduduknya adalah kira-kira 350 ribu orang. Indeks Keselamatan - 6.16.

Sedangkan untuk Rusia, ia berada di ranking ke-108, dan Ukraine (116) dan Rusia adalah satu-satunya negara Eropah yang lebih rendah dalam keselamatan mereka ke Amerika Syarikat (ke-65).

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini