Batu yang paling mahal dari keluarga kuarza adalah amat gemuk. Adalah dipercayai bahawa salah satu sifat utama baka - perlindungan daripada mabuk. Legenda yang indah dihubungkan dengan ini, di mana tuhan anggur dan keseronokan Dionysus jatuh cinta dengan nyamuk Ametis yang indah. Tetapi keindahan itu tidak dapat dikalahkan. Kemudian dewi Artemis memalingkannya ke dalam keindahan batu yang ajaib dan memberinya nama Amethyst, yang sepatutnya bermaksud "tidak mabuk." Batu itu sepatutnya menyelamatkan orang-orang Yunani Kuno dari mabuk.

Ciri batu

Batu milik silika. Ia terdiri daripada kuarza dan kekotoran besi, mangan, kobalt. Amethyst tumbuh di dalam batu pada substrat abu-abu opaque. Ia kelihatan seperti kluster kristal lut. Bentuk kristal adalah elokated rhombic.

Antara ciri-ciri hiasan batu ke tahap yang lebih tinggi menarik warna ungu yang tidak biasa. Anda boleh menemui jenis yang sangat pucat atau kristal hampir tepu.Kedalaman warna dan bersinar dapat dilihat di siang hari.

Pakar menjelaskan asal-usul batu warna ini dengan cara yang berbeza. Mungkin warna ungu bergantung kepada tepu dalam komposisi kekotoran kobalt, mangan dan besi. Ahli sains lain percaya bahawa amethyst mengandungi banyak pigmen pewarna organik. Teori ketiga adalah pelanggaran kekisi kristal dan kehadiran ion besi.

Malangnya, warna cerah dengan masa membuat permata lebih pucat - batu hanya terbakar. Semasa 25 tahun pertama kewujudannya, batu itu kehilangan 20% intensitas warna. Sekiranya mineral dipanaskan hingga 200 darjah, ia mula mengubah warna kuning dan hijau menjadi telus sepenuhnya. Selepas penyejukan, warna dipulihkan.

Kekerasan batu dianggarkan pada 7 unit di atas meja Mohs, dan kepadatannya adalah 2.6 gram per sentimeter padu. Lombong amethyst terletak:

 • di Amerika Selatan;
 • di Afrika;
 • di Asia;
 • di Brazil;
 • di Rusia (Ural).

Amethyst untuk rawatan dan pencegahan penyakit

Pakar rawatan dengan bantuan mineral dipanggil lithotherapists. Mereka yakin bahawa amethyst mampu meningkatkan penghasilan hormon tertentu melalui normalisasi kelenjar endokrin dan seluruh sistem. Anda juga boleh bergantung kepada menguatkan sistem saraf. Dengan bantuan batu ini adalah mungkin untuk mengisi darah dengan oksigen lebih banyak. Juga, orang akan mengalami peningkatan dalam kerja perut dan usus. Ia mungkin disyorkan untuk memakai barang kemas dengan teras kecubung dan orang dengan pelbagai reaksi kulit. Pergerakan urut pada kulit dengan bantuan kristal licin yang besar dapat meningkatkan kualitinya, menghilangkan kedutan besar dan meningkatkan nutrisi, yang akan meningkatkan penampilan dalam kulit.

Untuk membersihkan badan, anda perlu minum air yang disemprot dengan kecubung. Ubat ini berkesan membersihkan sistem kardiovaskular, hati, ginjal, dan juga membolehkan anda dengan cepat mengatasi selesema. Juga, batu ini secara aktif bergelut dengan bengkak dan lebam. Di samping itu, alat kelamin membantu dengan pelbagai penyakit sendi.

Sesetengah pakar lithotherapists mengesyorkan untuk memperoleh amethyst bagi mereka yang mengalami masalah pendengaran. Ia akan membantu mengatasi insomnia dan sakit kepala pelbagai asal. Untuk migrain, cukup untuk mengambil kristal besar, memanaskannya dan pasangkannya ke kuil dan dahi. Amethyst di bawah bantal akan membantu anda tidur nyenyak dan tanpa mimpi buruk.

Batu pada tubuh dalam bentuk hiasan mengurangkan tekanan dan membantu dalam merawat keadaan paranoid dan skizofrenia. Ia akan sesuai dengan mereka yang selalu mengalami tekanan.

Adalah penting bahawa harta amethyst yang legenda membantu mengatasi penyakit serius seperti minum dan ketagihan. Untuk kesan yang lebih besar, batu itu harus bersentuhan dengan kulit pesakit. Adalah lebih baik untuk memilih perak dengan amethysts besar. Dipercayai bahawa batu tersebut dapat menyerap wap alkohol, menyimpan pemilik dari mabuk. Ia juga dipercayai bahawa batu-batu di dalam cawan mampu meneutralkan sebahagian racun dalam minuman tersebut.

Mineral secara ajaib mempengaruhi berat badan berlebihan. Dia membantu orang yang ingin menurunkan berat badan, menyingkirkan rizab lemak. Prosesnya lebih pantas dan lebih mudah.

Ciri-ciri ajaib amethyst

Amethyst mampu menunjukkan sifat ajaib. Beliau adalah pewujudan konsep kemurnian rohani dan tidak bersalah, serta pengabdian kepada cita-cita. Batu itu mengusir fikiran buruk dan menormalkan tidur. Jika pemilik batu itu tidak mempunyai niat jahat, maka kegeraman akan membawa dia kesihatan, kebahagiaan, akan menyelamatkan dari mata jahat dan pengaruh konspirasi.

Mineral membantu untuk berehat baik secara moral dan fizikal. Dia melindungi dari situasi konflik dan pemikiran jahat. Sekiranya berlaku pergaduhan, batu tersebut sudah dekat atau dipakai di atas badan, maka selepas konflik itu harus dibasuh dengan air hangat.

Teduh warna violet tertentu membolehkan untuk memberikan sifat "mata ketiga" kepada amethyst. Pemiliknya akan dapat menemui aspek baru fikirannya dan menjadi lebih bijak. Dari persekitaran seseorang yang memakai kecubung pada tubuhnya, orang yang tidak tulus dan jahat akan hilang secara ajaib. Juga batu itu menyimpan pemuda dan kecantikan.

Bagi keluarga, amethyst mempunyai makna yang samar-samar. Sekiranya hadiah dengan kecubung dipersembahkan oleh satu pasangan kepada yang lain, maka cinta dan perasaan akan memerintah dalam keluarga. Tetapi jika batu itu dibentangkan oleh orang asing yang menganggap balas timbal balik salah seorang pasangan kepadanya, maka hadiah ini dapat membawa perselisihan kepada keluarga dan bahkan menjadi alasan tersembunyi untuk perceraian itu.

Di antara sifat-sifat ajaib batu tersebut:

 • membantu dalam bidang cinta;
 • dalam mendedahkan bakat;
 • dalam pengembangan kebolehan kreatif;
 • penyerapan negatif;
 • pembebasan dari kesedihan;
 • dalam perdamaian dengan musuh;
 • membawa keamanan dan kedamaian ke rumah;
 • mengembangkan kebolehan intelektual;
 • memberi keberanian;
 • memberi kejayaan dalam perniagaan dan pertumbuhan kerjaya.

Nilai tanda-tanda zodiak

Mineral tergolong dalam unsur-unsur Air. Ia dikaitkan dengan planet Saturn dan Neptunus. Amethyst secara aktif membantu Aries dan Lions. Mereka lebih mudah mencari jalan keluar dan situasi yang sukar dan membuat keputusan yang betul. Batu itu dengan jelas melegakan ketegangan letupan tanda-tanda ini. Untuk ini, lebih baik memilih kristal ungu warna gelap.

Pink amethyst sesuai untuk Aquarius, Gemini, Libra dan Capricorn. Mereka perlu berhati-hati memantau kerja jantung dan batu akan membantu mereka dalam hal ini. Juga kegerakan akan membantu dalam urusan cinta.

Black amethyst yang gelap - Black King - akan sesuai dengan Virgos dan Scorpios. Dia akan memberi mereka keharmonian dan kedamaian. Batu itu juga akan membantu menundukkan egoisme yang wujud dalam tanda-tanda ini. Virgos dan Scorpios boleh mengetahui lebih lanjut mengenai dunia dalaman mereka.

Lilac Amethyst adalah pilihan terbaik untuk Crayfish dan Pisces. Mereka akan bernasib baik dalam urusan dan pembangunan perkongsian. Wakil-wakil dari tanda-tanda ini tidak akan menyedari kemarahan dan kebencian, akan lebih mudah menahan iri hati.

Hanya Taurus yang disyorkan untuk mengelakkan sentuhan dengan amethyst. Tetapi untuk Aquarius, Virgins, Sagittarius, Capricorns dan Pisces batu harus menjadi yang utama dalam koleksi. Terutama jika dalam tarikh lahir mereka ada nombor 3, 12, 21 dan 30.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini