Anugerah dan keanggunan garis kuda amat mengagumkan. Haiwan-haiwan ini adalah keperibadian kecantikan dan bangsawan. Mata kuda-kuda itu tidak bermaya dan bijak, saya ingin melihat mereka tanpa henti. Tanpa pengecualian, pencinta haiwan memperuntukkan kuda ke puncak haiwan yang paling indah di dunia.

Anda boleh membuat penarafan baka baka yang paling indah, setiap wakilnya yang elegan dan menarik. Dengan penjagaan yang betul, kuda dari senarai di bawah akan menunjukkan petunjuk estetik yang luar biasa.

Kuda menunggang Inggeris

Seperti namanya, baka berasal dari England. Kuda-kuda perlumbaan ini anggun dan anggun. Guna wakil para penunggang kuda Inggeris murni. Selalunya anda boleh melihat merah, coklat, hitam, teluk.

Tulang kuda yang nipis, yang memberikan ringan dan membosankan pergerakan kuda. Melalui bulu berkilat dan kulit elastik nipis, otot dan tendon menonjol. Kepala hewan mempunyai nape panjang dan kering. Bersemangat tinggi dan panjang. Tiada berus pada kaki kuda itu.

Jika kita bercakap tentang watak penunggang Inggeris, maka dia mempunyai semangat dan kecenderungan choleric. Ini membolehkan anda mencapai respons yang cepat kepada pasukan dan meningkatkan keberkesanan latihan. Kuda itu bersedia untuk memberikan kekuatannya semasa latihan dan persembahan.

Objektiviti pembiakan cahaya dan baka cepat ini dikaitkan dengan kemunculan lengan kecil. Keluarga saudara-saudara Inggeris yang paling dekat adalah pelumba-pelumba oriental. Pembiakan adalah berdasarkan kepada kelajuan individu tertentu semasa perlumbaan. Penternak kambing betina digunakan untuk membiak kambing dengan darah Sepanyol atau Hungary. Stallions adalah ketat dari timur. Selepas penampilan baka ini, sukan ekuestrian di England menerima perkembangan aktifnya.

Kuda Friesian

Sukar untuk tetap tidak peduli kepada wakil-wakil baka Frieze. Haiwan biji hitam sentiasa menjadi tumpuan. Bujang bahawa baka ini adalah yang paling indah di dunia. Satu leher yang sangat panjang, dan dengan lengkungan yang elegan menjadikan gaya dan gaya haiwan yang megah.

Mata tertarik dengan kuku dan ekor yang luar biasa panjang dan mewah. Kaki kuda dihiasi dengan berus bengkak yang menutupi kuku. Sebagai tambahan kepada warna hitam, anda sering dapat mencari guaman Bay Frieze.

Kuda dibezakan oleh tenaga yang tidak dapat ditekankan dan alam damai. Bagi pencinta menunggang kuda, kombinasi kualiti kuda ini akan optimum. Friezes dengan sempurna mengendalikan perjalanan dalam memanfaatkan dan di bawah pelana dengan unsur pakaian. Lynx cantik membuat Vries sangat cantik ketika ia dimanfaatkan untuk pengangkutan.

Akhalteke

Para penternak kuda Turkmen berbangga dengan hasil buruh mereka - kuda Akhal-Teke yang menakjubkan. Harmoni fizikal - ini adalah perkara pertama yang menarik perhatian dalam baka ini. Wakil-wakil baka menunjukkan kekeringan, yang boleh diramal dalam keadaan di mana mereka dibiakkan.

Kepala cahaya anggun haiwan dihiasi dengan telinga yang indah. Di wajahnya menonjolkan mata ekspresif yang besar. Leher haiwan ini sangat panjang dan nipis, yang menambah daya tarikan kuda. Kesan yang sama dibawa dalam imej kaki panjang nipis. Semua ini menjadikan kuda anggun dan terang. Dengan penjagaan yang betul, Akhal-teke memperlihatkan kulit berkilat dan berkilat yang membuat kuda berkilau dan bersinar di cahaya. Untuk kesihatan kuda baka ini, disyorkan untuk memberi makan kepada mereka dengan sedikit makanan berkalori tinggi.

Kuda baka ini terkenal kerana watak sombong mereka. Pada masa yang sama terdapat legenda tentang pengabdian mereka. Mereka digunakan untuk perhatian dan penjagaan dan sangat melekat pada pemiliknya. Sesetengah wakil bahkan memperlihatkan sifat effeminacy dan capriciousness. Sesetengah penternak menganggap ketidakupayaan kuda untuk membiasakan diri dengan pemilik baru sebagai kesulitan.

Akhal-Teke berkuda dengan stamina mereka. Mereka mudah menahan lari jarak jauh dan melakukan tanpa air untuk masa yang lama.

Baka Arab

Mengenai kuda Arab tidak mendengar hanya malas. Ini adalah salah satu baka tertua, yang berhak mendapat gelaran yang paling indah di dunia. Kepala dan muncung binatang itu unik. Pergerakan licin dan mata ekspresif mempesona kedua-dua penduduk bandar dan penternak profesional.

Asal baka masih belum diketahui dengan pasti. Di sebelah timur, protuberansi khas pada dahi binatang dianggap sebagai tanda Tuhan, dan kuda itu sendiri adalah hadiah dari Syurga. Biasanya, kuda-kuda ini berjalan dengan ekor mereka yang tinggi, yang dianggap sebagai kebanggaan. Apabila membiak baka itu, pengasingan ketat diperhatikan, yang tidak termasuk penambahan darah asing. Pada peringkat sekarang dalam pembiakan kuda, kuda Arab digunakan untuk meningkatkan petunjuk kualiti baka lain.

Kuda-kuda yang paling indah di Rusia

Rossi mempunyai beberapa baka megahnya. Secara keseluruhan, lebih daripada 30 baka dibiakkan. Di antara mereka, tiga mendapat perhatian khusus, kerana mereka membandingkan dengan orang lain dengan kualiti estetika mereka.

Oryol trotter

Count Orlov melabur banyak dalam pembiakan baka ini, yang merupakan sebab untuk memilih nama itu. Pada abad 18-19, kuda ini sudah diketahui di seluruh dunia dan menerima pengiktirafan yang pantas.

Pelumba Oryol dengan cepat dan mudah mendapat kelajuan. Tubuh mereka dibezakan oleh anugerah dan anugerah. Warna biasa untuk baka ini adalah warna kelabu dan kelabu dalam epal.

Wakil-baka baka ini dibahagikan kepada tiga jenis luaran: besar, kering dan perantaraan. Orlovsky klasik - adalah kuda besar yang dibina secara harmoni. Beratnya rata-rata mencapai 500-550 kg dengan peningkatan 161-162 cm.

Ciri genetik kuda Orlovskih adalah keupayaan untuk berlari pantas. Satu leher yang curam dan postur bangga memberikan kesan yang menarik kepada kuda.

Yakut kuda

Yakut kuda adalah yang paling luar biasa dalam senarai ini. Mereka dicirikan oleh bulu tebal padu kira-kira 15 cm. Ini membolehkan anda untuk menahan frosts keras tanah air mereka. Selalunya, wakil-wakil baka adalah warna kelabu, coklat atau bay.

Yakut kuda boleh mencari makanan yang betul di bawah salji. Tujuan utama haiwan adalah pengangkutan barang. Penduduk tempatan juga membiak jantan untuk susu dan daging.

Don Don Kuda

Kuda Don Rusia milik penunggang kuda. Wakil pertama baka muncul di rantau Rostov pada abad ke-18. Mereka adalah hasil melintasi kuda Rostov padang rumput, kuda Turkmen, Parsi dan Turki.

Sepasang kaki dan badan kuda memberikan mereka rahmat, dan telinga kecil dan mane jarang - daya tarikan istimewa. Selalunya, kuda Don Rusia ditemui dalam warna coklat dan merah. Ekor dan biji sentiasa menjadi lebih gelap. Ini adalah baka terbaik untuk menunggang dan mengajar anak-anak.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini