Dalam pembentukan keperibadian, banyak faktor memainkan peranan penting pada masa yang sama. Buku-buku yang dibaca seorang remaja boleh menjadi penentu dalam membentuk pandangan mengenai dunia di sekeliling kita dan peristiwa-peristiwa yang berlaku. Ia adalah masa kanak-kanak dan belia bahawa orang-orang yang paling sering menyimpulkan plot buku kepada diri mereka sendiri. Oleh itu, pilih kerja dan penulis harus berhati-hati.

Selalunya, remaja memilih bahan bacaan untuk diri mereka sendiri, tetapi jika ada peluang untuk mempengaruhi pilihan mereka, maka anda harus menghentikan perhatian anda pada senarai di bawah. Ia termasuk buku-buku yang, pada pendapat guru dan ahli psikologi, boleh memberi kesan yang sangat baik terhadap mood, kesejahteraan dan perkembangan anak.

John Green "Menyalahkan Bintang"

Kisah ini berkisar dua remaja yang menderita penyakit serius. Mereka tidak diseksa oleh ketakutan kematian, kerana kemarahan dalam keadaan dan salah faham. Semua ini sebahagian besarnya bergantung pada usia, sejak remaja selalu menjadi bahan peledak dan agresif, cepat dalam keputusan dan tindakan.Orang muda cinta antara satu sama lain dan ia membantu mereka untuk memutuskan untuk mencabar nasib.

Markus Zusak "Pencuri Buku"

Peristiwa berkembang di Jerman pada tahun 1939. Dalam tempoh ini, kematian membunuh ramai orang, dan bapa kecil Liesel Memiger tidak terkecuali. Ibu gadis itu terpaksa membawanya ke ibu bapa angkat yang tinggal berhampiran Munich. Pada masa ini, kematian datang untuk seorang budak lelaki yang tidak bersembunyi dari mata Lizel. Intinya ialah gadis itu mendapati dirinya di Jalan Syurgawi (Himmel-Straße), di mana dia tidak dijangka mempunyai peristiwa "syurga".

James Bowen "Kucing jalan bernama Bob"

Plot berkisar dua watak utama. Salah seorang daripada mereka adalah pemuzik jalanan James Bowen, yang tinggal di London. Yang kedua ialah kucing jalan yang sederhana, Bob. Kedua-duanya adalah tunggal dan tiada tempat tinggal. Apabila seorang pemuzik jalanan dan kucing merah bertemu antara satu sama lain. Dalam tempoh ini, James tidak melihat sebarang makna dalam kehidupan dan secara aktif menggunakan dadah yang membunuhnya. Rakan berkulit merah yang baru menjadi sokongan dan jimat musisi. Dia membantu wira untuk menangani masalah. Sekarang beberapa Bob dan James diketahui di seluruh dunia. Mereka diiktiraf di bawah tanah dan di jalanan, video di Internet dengan penyertaan mereka dilihat berjuta-juta kali. Kisah persahabatan dua makhluk malang menjadi awam.

Jojo Moyes "Lihat awak"

Buku ini menceritakan tentang kehidupan dua orang yang berbeza. Lou Clark bekerja di sebuah kafe dan bertemu seorang lelaki muda yang mungkin tidak suka. Pada masa yang sama, di tempat lain, Will Traynor, yang ditumpaskan oleh motosikal, kehilangan keinginan untuk hidup dan mencerminkan cara untuk mengakhiri segala-galanya. Tetapi tidak lama lagi kehidupan dua orang ini saling berkaitan, selamanya berubah antara satu sama lain.

Victoria Lederman "Hanya sebelas! atau Shury Mury dalam kelima "D"

Walaupun fakta bahawa dalam buku semangat menggelegak di gred kelima, isu-isu diselesaikan sepenuhnya kebudak-budakan. Yang dipertaruhkan adalah cinta dan persahabatan lelaki sejati. Nikita dan Egor dari kelas "D" kelima berteman lama, tetapi pelajar baru mengubah keadaan. Kedua-dua lelaki jatuh cinta dengan Angelina dan cuba menarik perhatian kecantikan muda. Kanak-kanak berfikir bahawa perasaan mereka adalah benar. Buku ini dibina atas perubahan monolog daripada ketiga pahlawan tersebut. Daripada mereka ia menjadi jelas bahawa sebenarnya berlaku di kepala anak sekolah. Egor meragui tindakannya, Nikita lebih suka refleks, dan Angelina dengan mahir memanipulasi rakan sekelasnya dengan cintanya.

Rensom Riggs "Rumah Anak Aneh"

Jacob berusia 16 tahun dan seluruh hidupnya dibelanjakan di bawah kisah datuknya tentang pulau Wales yang jauh, di mana dia melawat tempat perlindungan kanak-kanak yang aneh. Terdapat raksasa tiga bahasa, seorang gadis terbang yang luar biasa, budak lelaki yang tidak kelihatan dan yang lain. Yakub tidak sepenuhnya percaya pada cerita-cerita dongeng dan sering melihat wira-wartawan cerita-cerita ini dalam mimpi buruk. Tetapi tidak lama lagi, dongeng yang hebat menjadi sebahagian daripada hidupnya.

Laluan Madeleine "Shelter"

Kawan Dan, Jordan dan Abby bermimpi untuk masuk ke New Orleans. Tetapi tidak lama lagi melalui rangkaian sosial mereka menerima mesej yang luar biasa dari seorang kawan. Adalah aneh bahawa seorang pemuda meninggal dunia setahun sebelum itu. Keseronokan telah berakhir dan pengembaraan yang menyenangkan di New Orleans tidak lagi bercakap. Rakan-rakan dekat dapat ke bandar mimpi, semakin jelas bahaya itu. Mereka menyaksikan mengintip. Salah seorang kawannya, Dan, menyedari bahawa dia yang membawa masalah kepada kawan-kawannya. Tetapi dia mesti menyelesaikan teka-teki di mana jawapan kepada soalan: mengapa ibu bapanya mati.

Susan Collins "The Hunger Games"

Undang-undang usaha kejam "The Hunger Games" mengatakan bahawa hanya satu yang harus tetap hidup. Katniss dan Pete telah menjadi peserta. Selagi yang dikasihi bukan satu-satunya peserta dalam usaha ini, mereka masih boleh menjadi pasangan dan melindungi antara satu sama lain. Tetapi apa yang berlaku apabila wira tetap menjadi satu-satunya peserta?

Veronica Mouth "Divergent"

Beatrice Pryor hidup dalam dunia yang luar biasa. Semua penduduk terbahagi kepada lima puak, bergantung kepada ciri-ciri manusia. Ciri-ciri yang mana terdapat pembahagian:

  • Keramahan;
  • Kejujuran;
  • Erudition;
  • Keberanian;
  • Altruisme.

Hanya sekali sehari setiap hari remaja mereka yang keenam belas mempunyai hak untuk memilih barisan mereka sendiri. Beatrice terpaksa membuat keputusan.Ia bergantung padanya sama ada dia akan tinggal di dalam keluarganya atau akan terlibat dalam kerja kegemarannya. Akibatnya, heroin memilih apa yang datang sebagai kejutan, bukan hanya kepada orang-orang di sekelilingnya, tetapi juga kepada dirinya sendiri. Perubahan itu adalah muktamad dan tidak boleh dibatalkan. Rakan-rakan gadis baru juga memilih laluan ini. Beatrice mempunyai tanggungjawab dan emosi baru. Selain itu, perasaan cinta kepada guru yang tidak berkomunikasi dan misteri telah menjadi baru. Di samping itu, gadis itu adalah penjaga rahsia, yang boleh menjadi maut untuknya.

James Deschner "The Runner Maze"

Baru-baru ini, wira adalah orang mudah yang menyukai segala-galanya yang mempesonakan remaja. Tetapi sekarang mereka telah menjadi peserta sukarela dalam permainan orang lain, di mana mereka hanya bidak. Eksperimen yang dilakukan pada lelaki, hanya hebat sekali. Mereka mengambil ingatan mereka dan dimasukkan ke dalam labirin yang besar. Dinding kompleks ini dibuka pada waktu pagi dan ditutup pada petang. Jika anda tinggal di labirin selepas matahari terbenam, maka kembali ke dunia adalah mustahil sekali. Wira tidak kehilangan hati dan ingin membongkar misteri yang akan membolehkan mereka pulang ke rumah.

Setiap buku ini menarik dari yang pertama ke halaman terakhir. Cerita-cerita ini menimbulkan persoalan falsafah yang sangat mendalam yang membuat orang muda berfikir dan menimbang semula pandangan mereka tentang kehidupan sebenar.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini