Dari zaman purba hingga ke hari ini, orang cuba mengenali yang tidak diketahui, untuk melihat dunia yang selari, yang lain. Seperti yang anda ketahui, ada kategori khas penduduk planet, contohnya, ahli sihir, penyihir atau ahli sihir. Koleksi ini akan menceritakan tentang yang terkini. Pada mulanya, ahli sihir adalah ahli sihir yang tidak berbahaya, memiliki pengetahuan rahsia dan kemahiran yang unik.

Lama kelamaan, mereka menjadi lebih kejam dan kejam, mula menggunakan pengetahuan dan kuasa ghaib mereka untuk melakukan perbuatan jahat dan jenayah. Pada masa yang sama, mereka yang mencipta daya lawan juga muncul - pemburu sihir. Di dunia hari ini, orang ramai takut kepada ahli sihir dan ahli sihir, yang mempunyai minat terhadap mereka hanya menonton filem seram. Kedudukan ini adalah pilihan filem yang menceritakan tentang kehidupan ahli sihir dan perjuangan menentang mereka.

Wii

 • Tahun: 1967
 • Genre: Drama, Seram
 • Negara: USSR
 • Pelakon: Leonid Kuravlev, Alexey Glazyrin, Natalya Varley dan Nikolai Kutuzov

Mungkin filem ini merupakan filem seram pertama yang difilemkan di wilayah Kesatuan Soviet.Perlu diingat bahawa "Viy" dengan cepat menjadi pemimpin yang tidak dipertikaikan pengedaran filem Soviet dan pergi ke peringkat antarabangsa. Pada masa itu, filem ini menjadi cerita seram yang hebat tentang penyihir yang jahat dan dahsyat.

Seperti yang diketahui, "Viy" didasarkan pada kisah nama yang sama oleh Nikolai Gogol, yang mempunyai semangat untuk dunia lain. Di tengah-tengah plot Homa Brut adalah seorang pelajar yang secara tidak sengaja membunuh penyihir yang ternyata seorang gadis muda dan cantik. Sekarang dia terpaksa menghabiskan beberapa malam dengan keranda beliau. Di gereja lama, seorang lelaki sedang menunggu ujian yang berat, kerana penyihir akan membalas dendam kepadanya.

Penyihir

 • Tahun: 2015
 • Genre: Detektif, Seram
 • Negara: Amerika Syarikat
 • Pelakon: Anya Taylor-Joy, Kate Dickey, Ralph Aineson dan Harvey Scrimsho

Peristiwa filem itu berlaku di England di halaman pada tahun 1630. William dan Catherine adalah beberapa orang percaya Kristian biasa yang menjaga rumah di tepi hutan yang tebal. Keluarga itu mempunyai lima anak dan segala-galanya, nampaknya baik, tetapi kemudian satu hari yang baik, anak lelaki yang baru lahir itu hilang dengan cara yang misterius. Selepas itu, mereka mengalami kegagalan tanaman dan konflik bermula pada keluarga, akibatnya semakin buruk. Mussa Catherine dan William adalah skandal yang membangunkan ketakutan dan kebimbangan mereka sehingga mereka mendapati satu-satunya jalan keluar dari situasi itu.

Sihir praktikal

 • Tahun: 1998
 • Genre: Thriller, Adventure, Melodrama, Comedy
 • Negara: Amerika Syarikat
 • Pelakon: Sandra Bulok, Stockard Channing, Nicole Kidman

Plot itu berpusat pada Jillian Owens dan saudara perempuan Sally, yang merupakan wakil dari keluarga spellcasting purba. Dari zaman purba hingga ke hari ini, wanita dalam keluarga ini mempunyai kebolehan ajaib yang unik. Dalam hal ini, semua penduduk tempatan memperlakukan mereka dengan penuh syak wasangka.

Filem ini menunjukkan bahawa kehidupan seorang ahli sihir penuh bukan hanya keseronokan, tetapi juga kesepian, kerana semua gadis seperti ini berada di bawah kutukan yang mengerikan. Setiap urusan cinta, masing-masing hanya mempunyai satu keputusan yang tragis - kematian seorang lelaki. Gadis-gadis mempunyai peluang untuk menyingkirkan laknat itu, kerana ini mereka harus menangguhkan dengan Jimmy Angelov - kekasih baru Jillian.

Ujian yang teruk

 • Tahun: 1996
 • Genre: Thriller, Drama
 • Negara: Amerika Syarikat
 • Cast: Daniel Day-Lewis, Paul Scofield dan Winona Ryder

Plot ini berlaku pada masa sains telah membuat langkah penting ke hadapan, kerana obscurantisme dan kepercayaan agama yang memudar ke latar belakang. Pada akhir abad ketujuh belas, ketakutan dipandu oleh orang ramai, memaksa mereka untuk melakukan perkara-perkara gila, sering dengan berakhirnya tragis. Watak-watak utama adalah gadis muda yang meyakinkan budak berkulit gelap untuk menolong mereka dan menawan lelaki. Dia bersetuju untuk membantu, tetapi semasa ritual mereka ditemui oleh bapa saudara perempuan. Ketakutan, remaja yang naif menuduh Tituba tentang segala-galanya, mengatakan bahawa dia mempunyai hubungan dengan Satanisme. Tanpa menahan panas soal siasat, wanita Afrika juga bercakap tentang beberapa "ahli sihir" dan kini jumlah mereka di bandar sentiasa berkembang.

Stardust

 • Tahun: 2007
 • Genre: Romance, Adventure, Fantasy
 • Negara: Amerika Syarikat, Iceland, UK
 • Cast: Charlie Cox, Robert De Niro, Sienna Miller dan Claire Danes

Cinta adalah perasaan gila yang memenangi hati kita. Hanya dia dapat mendorong seseorang ke dalam tindakan yang paling teruk, paling menakutkan dan gila. Watak utama adalah seorang pemuda yang buta dari cinta yang bernama Tristan Tor, yang tinggal di sebuah desa Inggeris, di dekatnya sebuah tembok kuno dibina, membahagikan realiti dan dimensi selari. Kini lelaki itu pergi ke sana, kerana dia menjanjikan gadis paling cantik di kampungnya bahawa dia akan membawa dia bintang yang jatuh dari langit. Semua masalah seorang kekasih bersemangat bermula pada saat ia menyadari bahwa tidak hanya dia sedang memburu dia, tetapi juga anak-anak raja, penyihir yang kuat dan kuat.

Maleficent

 • Tahun: 2014
 • Genre: Fantasy, Adventure, Melodrama
 • Negara: Amerika Syarikat, United Kingdom
 • Dibintangi Angelina Jolie, Elle Fanning, Juno Temple dan Sam Riley

Malficent adalah penyihir naif dan masih sangat muda yang kehilangan keupayaannya untuk terbang setelah dicintai oleh lelaki tercintanya.Stephen - yang dikasihi, yang dengan penipuan merosakkan sayap gadis itu, bertukar mereka untuk kemuliaan, kebesaran dan kuasa. Kini dia bersemangat untuk membalas dendam, menunggu peluang yang mudah supaya dendam pengkhianat itu menyakitkan mungkin. Dan sekarang, akhirnya, dia mempunyai peluang, Stephen mempunyai seorang anak perempuan, yang dinamakan Aurora. Penyihir menyambar kastil itu dan mengutuknya - dalam usia enam belas tahun, gadis itu akan menusuk jarinya dengan gelendong, dan selepas itu dia akan jatuh ke dalam tidur abadi.

Pemburu sihir

 • Tahun: 2012
 • Genre: Tindakan, Seram
 • Negara: Jerman, Amerika Syarikat
 • Pelakon: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen dan Tommy Vircola

Mungkin semua orang di zaman kanak-kanak mendengar kisah Hansel dan Gretel - dua anak kecil yang keluar dari cengkaman penyihir dan pulang dengan menggunakan serbuk roti. Walau bagaimanapun, beberapa orang tahu bagaimana kehidupan mereka selepas itu. Filem ini menceritakan tentang kehidupan Hansel dan Gretel, yang pernah ditinggalkan oleh bapanya di dalam hutan dan bertahan, setelah berurusan dengan penyihir. Seperti yang ternyata, mereka tidak dapat hidup seperti dahulu, jadi sekarang kerajinan mereka adalah perburuan sihir, yang bukan hanya menarik, tetapi juga dibayar dengan baik. Nasib melemparkan mereka ke Augsburg - sebuah bandar di mana kanak-kanak kerap hilang. Cuba bertempur dengan kuasa jahat, watak-watak utama tidak mengesyaki bahawa mereka harus menghadapi masa lalu mereka.

Masa penyihir

 • Tahun: 2010
 • Genre: Tindakan, Fantasi, Pengembaraan
 • Negara: Amerika Syarikat
 • Pelakon: Claire Foy, Nicolas Cage, Stephen Campbell Moore, Stephen Graham dan Ulrich Thomsen

Di luar abad ke-14, seluruh Eropah disapu oleh wabak wabah yang dahsyat, mendakwa ribuan nyawa. Beymen dan Felson adalah tentera salib yang, ketika mereka pulang ke rumah, menjadi pahlawan kehormatan, tetapi orang yang meninggalkan. Cuci rasa malu dengan menyelesaikan tugas kardinal - untuk mengangkut gadis itu kepada biarawan-biarawan di biara, yang semua orang menganggap sebagai penyihir yang mengutuk negara. Seperti yang diketahui, hanya para bhikkhu mempunyai mantra istimewa untuk menghilangkan segala kejahatan dari penyihir. Watak-watak utama tidak percaya bahawa penyihir bersembunyi di gadis cantik ini, tetapi mereka segera menyedari betapa besarnya kesalahan mereka, kerana skuad mereka mula mati. Setelah sampai kepada para bhikkhu, Beimen dan Felson mendapati bahawa para bhikkhu meninggal dunia akibat wabak itu dan kini hanya mereka yang dapat mengusir setan, tetapi ini harus dilakukan sesegera mungkin.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini