Tatu dengan inskripsi adalah salah satu daripada versi imej badan yang paling popular, dengan bantuan yang mana lelaki dan perempuan meluahkan fikiran, pengalaman dan keutamaan hidup mereka. Di antara semua tatu dengan inskripsi tempat istimewa diduduki oleh frasa yang ditulis dalam bahasa Latin dan ini cukup dibenarkan. Perkara itu ialah bahasa kuno yang digunakan di Eropah. Bahasa Latin adalah bahasa ahli falsafah, penguasa, jeneral dan pelita yang dipelajari, yang diketahui di seluruh dunia. Hippocrates, Aristotle, Julius Caesar - ini hanya sebahagian kecil dari keperibadian terkenal yang bercakap bahasa kuno ini.

Di dunia moden, bahasa Latin adalah bahasa mati yang tidak relevan, tetapi pada masa yang sama ia telah meninggalkan tanda yang tidak dapat dilupakan. Prasasti dalam bahasa Latin penuh dengan makna falsafah yang mendalam, di antaranya penuh aphorisme yang relevan dengan hari ini. Pada masa ini, ucapan kuno yang hebat adalah cara yang indah dan asli untuk memaparkan dunia dalaman anda, prinsip dan cita-cita anda dengan bantuan imej yang boleh dipakai.

Fakta yang ingin tahu! Latin, walaupun dari penggunaan aktif, tetapi, seperti dahulu, adalah bahasa rasmi di Vatikan. Di sini ia berfungsi sebagai bahasa rasmi yang digunakan untuk menjalankan upacara penyembahan dan mengekalkan dokumentasi gereja.

  

Prasasti tattoo popular dalam bahasa Latin dengan terjemahan

Setiap ungkapan yang ditulis dalam bahasa Latin adalah kalimat yang penuh dengan makna filosofis yang mendalam. Pilihan teks hanya bergantung pada apa yang pemilik ingin melabur dalam tatu. Antara frasa yang paling popular termasuklah:

 • Sola mater Amanda est et pater honestandus est - hanya ibu patut cinta, menghormati bapa.
 • Dum spiro, amo atque kredo - semasa saya bernafas, saya suka dan percaya.
 • Facta sunt potentiora verbis - tindakan lebih kuat daripada kata-kata.
 • Fortes fortuna adjuvat - nasib bernasib baik membantu.
 • Per aspera ad astra - melalui duri kepada bintang-bintang.
 • Si vis pacem, para bellum - jika anda mahu kedamaian, bersiap sedia untuk berperang.
 • Dum spiro, spero! - semasa bernafas, saya harap!
 • Veni, vidi, vici - datang, melihat, menang.

"Cinta mengalahkan semua"

"Ingatlah tentang kehidupan"

"Saya datang, saya nampak, saya menang"

"Tangkap hari"

"Tiada kesakitan"

"Melalui duri kepada bintang-bintang"

"Pertama di antara sama"

"Untuk setiap miliknya sendiri"

Nilai tatu dalam bahasa Latin

Prasasti yang dibuat dalam bahasa Latin adalah cara yang bagus untuk meletakkan frasa pada tubuh anda yang dipenuhi dengan makna falsafah yang mendalam dan sesuai untuk orang-orang intelektual yang berfikir tentang kehidupan, makna dan maknanya. Setiap ungkapan yang ditulis dalam bahasa Latin mempunyai arti khusus dan makna yang mendalam, yang sering difahami hanya oleh pemilik tatu. Latin membantu menyembunyikan kredo dan pemikiran sakralnya dari orang lain, kerana tidak semua orang dapat memahami prasasti yang dibuat dalam bahasa yang mati.

  Sebuah tatu dengan tulisan di Latin adalah jimat, jimat yang selalu mengingatkan pemiliknya apa yang penting kepadanya. Prasasti ini boleh melambangkan pemikiran, keutamaan dan mengingatkan tentang apa yang pemilik imej badan itu berusaha. Sebelum memilih frasa untuk tatu, adalah perlu untuk mengetahui terjemahan yang tepat, pastikan ketepatannya dengan menganalisis beberapa sumber untuk menghapuskan kesilapan kesilapan dan kesalahan.

Frasa popular dalam bahasa Latin

Seperti yang disebutkan sebelumnya, bahasa Latin adalah bahasa yang tidak beredar dan tidak digunakan di mana-mana sahaja. Walaupun begitu, sebilangan besar petikan dan kata-kata falsafah mengenai pelbagai topik telah mencapai masa kita, terjemahan yang menarik kedua-dua lelaki dan wanita. Bagi perempuan, mereka lebih suka frasa mengenai topik keluarga dan hubungan, cinta dan kesetiaan. Tetapi wakil-wakil frasa cinta seks yang lebih kuat mengenai topik kehidupan dan kematian. Orang yang kreatif dan terinspirasi memilih kata-kata tentang kebebasan, ketidakpatuhan watak dan takdir.

Tato dengan inskripsi dalam bahasa Latin sangat popular pada hari-hari ini, tetapi ketika pertama kali digunakan? Jika anda mempercayai data sejarah, buat kali pertama mula memakai kata-kata tubuh dalam bahasa Latin setakat abad pertengahan. Orang yang telah mendedikasikan hidup mereka kepada agama, mengisi tubuh dengan petikan dan sumpah dari Alkitab, melambangkan kesetiaan mereka dan ketabahan iman.

Gaya tatu Latin

Untuk tatu dengan inskripsi falsafah dan mendalam dalam bahasa Latin, anda boleh menggunakan hampir semua gaya tatu yang diketahui. Pilihan teknik bergantung kepada saiz petikan, lokasi dan makna yang mana hukuman itu diisi. Antara pilihan yang paling popular:

 • Ungkapan-ungkapan yang beraneka ragam dengan monogram.
 • Sungguh, tetapi pada masa yang sama gaya Gothic yang ketat.
 • Huruf bercetak yang kelihatan diukir pada badan.
 • Kata-kata yang menjadi sebahagian daripada komposisi.
 • Prasasti dengan perhiasan.

Prasasti ini, yang mempunyai makna filosofi yang mendalam, tidak hanya perlu diingatkan tentang kedudukan dan keutamaan kehidupan, tetapi juga secara eksplisit, mempunyai bentuk hiasan. Oleh kerana itu, imej tidak hanya akan dipenuhi dengan makna yang besar, tetapi juga menarik dengan kecantikannya, variasi asal yang menarik bukan hanya pemiliknya, tetapi juga orang-orang sekitarnya.Perlu diingat bahawa tidak setiap tuan mampu melakukan tatu dalam bahasa Latin secara kualitatif, oleh itu sebelum menggunakan frasa pada badan, anda perlu memastikan bahawa artis tatu akan menampung tugasnya dengan mengkaji portofolio kerja selesai.

Memilih tempat untuk tatu dalam bahasa Latin: di lengan, belakang dan bahagian badan yang lain

Lokasi tatu pada tubuh bergantung kepada bentuk dan saiz gambar, serta makna frasa yang digunakan. Contohnya, rentetan panjang kelihatan paling baik pada clavicle atau di lengan. Kata-kata kecil, ditulis dengan cetakan kecil, tetapi penuh dengan makna yang mendalam, kelihatan baik pada kaki gadis itu. Teks, petikan, atau frasa besar yang ditulis dalam cetakan besar kelihatan terbaik pada bilah bahu atau kawasan di antara bilah bahu. Versi tatu ini dengan frasa dalam bahasa Latin kelihatan asli, baik di belakang seorang gadis dan seorang lelaki. Imej tatu yang besar, ditambah dengan inskripsi, adalah yang terbaik untuk mempunyai tulang rusuk atau belakang.

Selain itu, penggunaan idea yang lebih asli tidak dikecualikan, sebagai contoh, antara penyelesaian asal yang terkini - separuh penggunaan frasa pada dua tangan. Dalam kes ini, setiap bahagian frasa membuat banyak akal, tetapi anda hanya boleh mendedahkan kebijaksanaan penuh falsafah pepatah dengan menyelaraskan lengan. Pendekatan kepada pilihan tempat di badan untuk tatu sepatutnya menjadi sangat bertanggungjawab, kerana ia adalah untuk kehidupan. Ungkapan dalam bahasa Latin adalah azimat, azimat dan motivator yang tidak selalu perlu diletakkan pada bahagian tubuh yang kelihatan.

 

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini