Tattooing adalah sejenis seni dengan bantuan yang lelaki dan perempuan cuba untuk menyatakan keaslian dan keunikan mereka, menekankan imej mereka atau menjadikannya lebih menarik. Pada umumnya, setiap orang mempunyai sebab tersendiri untuk tatu, seseorang itu bermimpi tentangnya untuk jangka masa yang panjang, yang lain seperti lukisan, dan mereka mahu menangkap mereka di badan mereka. Satu peranan khas harus diberikan kepada nilai tatu, kerana setiap watak tidak hanya penampilan yang menarik, tetapi juga makna yang tersembunyi. Bagi gaya, seni tatu moden termasuk berpuluh-puluh teknik menerapkan imej pada badan, salah satunya ialah gaya Polynesia.

Sejarah gaya Polinesia

Seperti yang anda ketahui, tatu Polinesia mempunyai simbolisme yang mendalam dan banyak yang kelihatan kasar. Berlian dari nama gaya itu, tidak sukar untuk meneka bahawa lukisan yang boleh dipakai pertama muncul di Kepulauan Pasifik, di mana mereka berfungsi sebagai memoir untuk kaum India, bebas memberitahu pemilik tentang imej itu.Dengan tattoo seseorang dapat mengetahui status sosial seseorang, eksploitinya, tahap pembangunan rohani dan fizikal. Ia juga dipercayai bahawa kepala tato mengikat seseorang kepada salah satu tuhan yang boleh mempengaruhi nasibnya.

Pemadatan tatu pada badan adalah proses yang sangat spesifik, yang disertai dengan upacara, lagu dan doa. Memohon tatu pada tubuh para imam berlangsung selama beberapa bulan, sehingga lelaki disokong dalam setiap cara yang mungkin. Untuk membuat tatu, stensil khas dilampirkan ke badan dengan lakaran lukisan, selepas itu imej diukir dengan tukul dan gigi tajam, tertidur dengan pewarna. Pigmen dibuat dari resin pokok konifer, dan darah imamnya dihapuskan sepanjang masa, kerana dia tidak dapat jatuh ke lantai. Pada akhir prosedur, kulit dirawat dengan jus tumbuhan tropika, yang mengekalkan warna tatu.

Fakta sejarah lain yang menarik, lelaki yang lebih mulia itu, semakin banyak tatu di tubuhnya. Apabila memilih tempat untuk tatu, lelaki berhenti di muka (terutamanya, pemimpin), serta di kaki dari lutut ke pinggang. Pada punggung adalah tatu dalam bentuk lingkaran: terbuka - simbol pemulihan, tertutup - kesempurnaan dan infiniti. Corak pada pergelangan tangan dan dada menunjukkan status sosial, perhiasan di pipi - sejenis aktiviti, di dagu - asal, dan di dahi - sejarah pertempuran dan kemenangan. Bagi wakil-wakil seks yang lemah, terdapat lukisan yang jauh lebih sedikit pada badan mereka, mereka diletakkan pada dagu atau bibir mereka.

Polynesia Tattoo: ciri gaya

Tato polynesia sentiasa terkenal kerana kekejaman dan keghairahan mereka, mereka sentiasa boleh mendedahkan kuasa tersembunyi dan pencerobohan. Secara umum, tatu ini termasuk garis panjang, pendek dan panjang, pendek dan lebar, nipis dan lebar, membentuk bentuk geometri yang rumit dan rumit. Ia juga perlu diperhatikan bahawa permainan bayang-bayang dan warna hilang di sini. Pad ini dicirikan oleh kejelasan dan simetri mereka, yang dilakukan dalam warna hitam. Walau bagaimanapun, kini mungkin untuk menambah warna untuk menjadikan imej lebih jelas dan berwarna-warni - biasanya pilihan ini dipilih oleh kanak-kanak perempuan, kerana ia kelihatan lebih feminin.

Dalam gaya Polinesia tidak ada garis rawak atau butiran, kerana masing-masing menyembunyikan diri di rizab tenaga yang besar dan makna mendalam yang dapat mempengaruhi nasib pemiliknya. Sebagai contoh, garis-garis yang menggambarkan skala ikan boleh menjadi jimat bagi pemiliknya, melindunginya dari penyakit dan bahaya. Bonito (tuna) adalah simbol kekuatan, keterampilan dan kepintaran; ia kelihatan seperti tatu dua baris gigi dengan berlian putih di tengah.

Perhatian khusus diberikan kepada garis-garis yang membentuk imej luar jerung gigi - segitiga hitam, yang dihubungkan dengan garis. Nilai gigi jerung - kekuatan, perlindungan dan ketakutan, keupayaan untuk mencari penyelesaian dalam keadaan yang sukar. Penempatan gigi yu tatu (niho mano) - pergelangan kaki. Seperti yang anda tahu, semua reka bentuk Polinesia sangat rumit, jadi untuk membuat tatu anda memerlukan profesional yang benar. Untuk mencari pakar yang berkelayakan, ramai pergi ke pulau-pulau, yang berfungsi sebagai tempat kelahiran untuk tato-tato ini. Perlu difahami bahawa setiap pulau mempunyai motif dan makna tersendiri, contohnya, di Hawaii, sketsa yang paling popular adalah imej tengkorak, bunga dan karangan bunga, tetapi di Samoa mereka tatu babi dengan babi atau gigi jerung.

Polinesia tatu lelaki dan perempuan

Tatu, yang dibuat dalam gaya Polinesia, memberikan lelaki kejam dan keberanian, mencerminkan kejantanan dan kekuatan dalaman mereka. Apabila memilih tempat di badan, wakil-wakil seks sangat berikan kembali, lakaran dada atau lengan bawah. Tidak kurang menarik adalah tatu Polinesia sebagai lengan atau seluruh lengan dari pergelangan tangan ke leher. Selain itu, sesetengah pencinta gaya tatu ini di kaki mereka, terutamanya, anak lembu, kaki, lutut atau kaki, dan keperibadian khusus yang disediakan secara fizikal dan rohani meletakkan tatu, seperti penduduk kuno suku-suku, di wajah mereka.

Gadis moden adalah personaliti yang lembut, romantik dan comel untuk tato gaya Polinesia kasar yang tidak kelihatan menarik. Dalam hal ini, tatu Polinesia pada tubuh wanita jauh lebih sukar untuk dijumpai, tetapi ada pengecualian. Biasanya, kanak-kanak perempuan lebih suka garis cahaya dan terbuka, lukisan kecil dan ditempatkan pada kaki, lengan atau bahu, tetapi pilihan yang lebih popular adalah pinggang, bilah bahu atau belakang. Bagi lakaran, kanak-kanak perempuan menghentikan perhatian mereka pada imej seekor ikan pari atau kadal, ditambah dengan paku, rama-rama, bunga atau burung.

Satu terperinci penting - selalunya lelaki memilih tatu besar, tetapi perempuan lebih suka tatu kecil. Tatu Polinesia kecil tidak boleh digunakan, kerana semua baris akan bergabung bersama dan penampilan tatu tidak akan cantik. Satu-satunya jalan keluar adalah menggunakan beberapa tatu kecil yang mencipta komposisi yang sama (tatu modular). Ia juga perlu diperhatikan bahawa gaya ini adalah bebas dan gabungannya dengan teknik tatu lain adalah tidak diingini.

maori menghadapi tatu

 

Tatu gaya Polinesia, sketsa dan makna mereka

Di antara jumlah tatu gaya Polinesia, terdapat tiga motif paling popular:

  • Shark - simbol kekuatan, ketekunan dan ketekunan. Pada masa yang sama, jerung adalah pemangsa cerdas dan dahagakan darah, melambangkan kecerdasan tinggi dan kuasa.
  • Skat - jimat kuat. Seperti yang anda tahu, cerun adalah haiwan yang sangat bijaksana dengan ekor beracun. Dia tidak pernah menyerang pertama, tetapi mudah mengatasi sebarang pemangsa tanpa mengira saiznya.
  • Topeng - sebelum ini mereka hanya dipakai oleh pemburu dan pahlawan, jadi tatu itu mempersonakan kekuatan dan semangat bela diri lelaki itu.

 

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini