Tattooing adalah undergarment yang sejarahnya bermula lebih dari lima ribu tahun yang lalu. Untuk meletakkan imej tubuh pelbagai objek dan imej, orang mula melindungi diri mereka dari roh jahat, menggunakan tato sebagai pesona. Gaya Polinesia - salah satu bidang yang ada sehingga kini.

Tatu yang dipanggil Maori berasal dari suku eponim yang tinggal di pulau-pulau di Lautan Pasifik. Sejarah imej berjalan jauh dari masa ke masa dan mempunyai makna tersembunyi yang mendalam. Pada mulanya, tatu digunakan untuk memaparkan status pemiliknya, yang boleh dilihat oleh semua orang di sekelilingnya.

Yang pertama mula menggunakan imej yang dipakai oleh para pemimpin puak Maori, yang dengan bantuan tatu mendapat keberanian dan keberanian, kerana pada masa itu tatu pada tubuh adalah proses yang sangat panjang dan menyakitkan. Pada masa ini, tatu Maori adalah keputusan asal dan berani yang berkaitan dengan gaya Polinesia.

Maori tatu dan makna mereka

Bagi penduduk Kepulauan Pasifik, tatu itu berfungsi sebagai atribut penting, ketiadaannya pada tubuh dianggap sebagai tanda rasa tidak enak dan disamakan dengan dosa. Selain itu, seorang lelaki yang tidak mempunyai tatu dianggap pengecut, tanpa menghormati tuhan-tuhan dan pemimpin yang dihormati. Pada masa itu, ritual tato badan adalah teruk dan menyakitkan, hanya berani dan penuh kekuatan dapat mengatasinya.

Maori suku menyebut tatu mereka dengan cara yang istimewa - mocha. Mereka percaya bahawa corak badan adalah satu-satunya yang kekal dan tidak dapat diambil oleh sesiapa. Pada masa yang sama, tatu sama-sama popular antara wakil-wakil seks yang lebih kuat dan antara perempuan. Penduduk suku percaya bahawa badan itu adalah analogi alam semesta, jadi tatu telah digunakan untuk aliran tenaga, sehingga anda dapat mengubah nasib anda. Oleh itu, mereka melindungi diri mereka dari kesusahan, membetulkan watak mereka dan merosakkan tabiat buruk, menarik kejayaan, kegembiraan dan nasib baik untuk hidup.

Teknologi aplikasi

Untuk melukis imej pada badan, tulang tajam ikan dan burung (contohnya, jerung) telah digunakan, serta pisau, kerang dan stensil khas. Selalunya lukisan digambarkan di muka, menunjukkan keberanian mereka, sejarah kehidupan dan pertempuran. Pada masa yang sama, tatu di wajahnya kelihatan menakutkan, apa yang mengejutkan musuhnya. Upacara tato sangat menyakitkan dan mengancam nyawa, dan kadang-kadang juga mematikan.

Dalam dunia moden tatu Maori - ini tidak lain, sebagai hiasan asal, yang boleh diputuskan hanya oleh orang yang berani. Sekarang untuk menggunakan tatu Maori menggunakan jarum India khas, yang membuat proses lebih selamat dan tidak begitu menyakitkan. Sekarang tatu menyembuhkan dengan lebih cepat, dan risiko jangkitan telah menurun menjadi sifar. Walau bagaimanapun, jika perjalanan untuk mencari pengikut sebenar suku Maori, maka anda boleh memastikan bahawa mereka kini juga menggunakan tatu pada badan dengan stensil dan pisau atau gigi jerung.

Tatu Maori Perempuan dan ciri-ciri mereka

Tatu pada badan gadis juga mempunyai tempat untuk menjadi, bagaimanapun, mereka berbeza daripada tato lelaki. Pertama sekali, tatu wanita lebih tepat, mengambil sedikit ruang pada badan. Biasanya kanak-kanak perempuan meletakkan imej yang berbeza pada bibir mereka, berhampiran hidung atau dagu. Oleh itu, mereka menyulitkan maklumat mengenai diri mereka dan keluarga mereka. Dengan melukis di wajah gadis itu, mungkin untuk mengetahui berapa banyak anaknya yang ada dan betapa berjayanya pilihannya.

Juga, wanita puak Maori meletakkan tatu di kawasan tersembunyi badan - pinggul, pangkal paha atau perut. Lukisan itu adalah peribadi, digunakan sebagai hiasan, menarik wakil-wakil seks yang lebih kuat. Dalam kes ini, kanak-kanak perempuan dilarang memohon tatu yang tidak sesuai dengan maklumat sebenar tentang mereka. Penipuan boleh dihukum oleh kematian, kerana tidak mungkin membuat tatu.

Past dan Present untuk Tatu Polinesia

Seperti yang anda tahu, sebelum tatu Maori biasanya digunakan pada muka, bahagian-bahagian tubuh yang lain digunakan lebih kerap. Pada masa yang sama, pigmen berwarna dilombong dalam dua cara:

 • Warna hitam diekstrak dari pokok dan kulit mereka, dan lukisan dalam warna hitam hanya digunakan di muka.
 • Cat berwarna dibuat daripada mati akibat jangkitan dengan ulat cendawan, bercampur dengan pelbagai tumbuhan tempatan.

Kini, kaedah yang lebih bertamadun digunakan untuk membuat tatu dalam gaya Maori. Dengan bantuan cat dan pigmen moden, corak dan lukisan asal dibuat, menyampaikan daya tarikan tatu pada masa itu, tetapi mereka kurang menyakitkan dan benar-benar selamat.

Lelaki berani lebih suka meletakkan hiasan di wajah mereka, menunjukkan keberanian dan kejantanan mereka. Dengan cara ini, sebelum tatu di muka adalah analog pasport, kerana dengan memahami simbol seseorang dapat mengetahui status seseorang, pekerjaan dan umurnya, keluarga dan status sosial, sejarah pertempuran dan kemenangan.

Untuk maklumat lanjut mengenai tatu muka Maori:

 • Tatu di sekitar kening - menunjukkan status sosial.
 • Pusat dahi - menerangkan pelepasan peribadi.
 • Kawasan di bawah hidung - tandatangan pemilik tatu.
 • Pipi - paparan aktiviti.
 • Taip cheeks dan rahang mengandungi maklumat mengenai kelahiran dan ibu bapa.
 • Wiski - status perkahwinan, jumlah anak.
 • Chin - tatu melambangkan kepunyaan salah satu ladang.

Reka bentuk tatu Maori dan makna mereka

Tatu yang paling popular digunakan oleh penduduk puak Maori:

 • Shark - perlindungan dan penjaga terhadap kuasa jahat.
 • Dolphin - simbol perpaduan manusia dengan alam semula jadi.
 • Spiral berputar - kesetiaan, dedikasi.
 • Masker Maori - digunakan hanya pada muka dan digunakan sebagai penjaga terhadap roh-roh jahat.
 • Matahari adalah sumber kebijaksanaan dan kuasa lelaki, digunakan sebagai pesona, dan juga mempersonakan kehidupan, proses kelahiran semula.
 • Heron adalah burung suci yang dapat memimpin seseorang ke akhirat. Pada masa yang sama, pejuang adalah simbol kesucian dunia rohani seseorang.
 • Penyu - keamanan rohani dan moral, pengenalan kebijaksanaan dan panjang umur.
 • Iguana atau kadal - kekuatan, stamina dan kelajuan. Biasanya digunakan sebagai azimat untuk pahlawan, memberi mereka kekuatan dan keyakinan.
 • Lereng - penduduk yang berbahaya di kedalaman, yang berfungsi sebagai jimat dan melindungi musuh.
 • Disk adalah bulatan yang melambangkan infiniti. Biasanya ruang di dalam bulatan dipenuhi dengan corak, meningkatkan kekuatan pelindung jimat itu.
 • White Egret and Magpie - simbol semangat tulen dan kemakmuran. Pada masa yang sama, dipercayai bahawa tatu ini membolehkan semua orang untuk mencari keamanan, untuk mencari jalan mereka melalui kehidupan.

 

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini