Nampaknya angka geometrik yang sederhana yang terdiri daripada garis-garis silang mempunyai makna yang sangat penting dan suci dalam banyak budaya dan agama. Salib dianggap sebagai sifat dari banyak amalan keagamaan dan kerohanian yang tidak dapat disesuaikan di seluruh dunia.

Makna salib berbeza mengikut budaya bangsa-bangsa. Dalam sesetengahnya, ia adalah pewujudan kesatuan kosmik yang bertentangan dengan menunjuk kepada 4 arah dunia, simbol empat elemen dan empat musim. Mengikut legenda, titik persimpangan adalah tempat kelahiran semua kehidupan di alam semesta.

Salib Tatu: Kisah Simbol

Dalam budaya kuno, salib dianggap simbol maskulin dan feminin. Orang-orang Celts menghormati dia sebagai tanda iman dan keyakinan yang tidak terbatas. Dalam mitologi Timur, salib melambangkan empat arah dunia dan merupakan sifat tuhan Ra.

Di antara orang Kristian, salib mempunyai nilai khas yang tidak dapat dilanggar. Ia membawa makna keagamaan yang mendalam, mengingatkan orang-orang Tuhan dan eksploitinya, dicapai demi kemanusiaan.Satu tatu juga mempunyai makna salib yang dilakukan seseorang sepanjang hayat.

Di dunia hari ini, tidak perlu menjadi orang yang sangat beragama untuk meletakkan tatu silang pada badan. Ini adalah simbol berbilang nilai yang boleh mempunyai makna yang berbeza sekali bergantung kepada negara tempat tinggal, kepercayaan, dan juga umur seseorang.

Salib dalam banyak lakaran adalah unsur utama. Setiap orang boleh menambah butiran tambahan - bunga, prasasti, blackthorn, dan lain-lain, yang menjadikan tatu kurang religius dan lebih sekular.

Tatu dengan salib: variasi simbol

Terdapat beberapa jenis salib, masing-masing membawa maksud istimewa:

  • Ankh adalah salib yang datang kepada kita dari budaya Mesir kuno, di mana ia melambangkan "kunci kehidupan". Makna sebenar simbol ini masih belum difahami sepenuhnya. Menurut penemuan arkeologi, Ankh dianggap simbol kehidupan abadi, kebijaksanaan dan kelahiran semula.

  • Swastika - simbol yang sekarang dilarang, dianggap sebagai jimat dari Slavia kuno. Mereka meletakkannya di pakaian, senjata, dinding kuil dan tempat tinggal, percaya bahawa dia akan memberi mereka perlindungan, nasib dan penciptaan, tenaga dan kegembiraan yang penting.

  • Tangan Tuhan adalah simbol yang datang kepada kita dari kultur Przeworsk abad ke-IV. Hari ini ia digunakan oleh beberapa persatuan neo-pagan, tetapi dalam seni tato ia mewakili nilai estetik semata-mata. Serpihan kompleks spektakular sempurna sesuai ke plot yang didedikasikan untuk pertempuran mitos, mitologi Celtic dan budaya kuno.

  • Salib Katolik - lebih dikenali sebagai Latin, terdiri daripada dua garis tegak lurus. Simbol ini menunjuk kakitangan tuhan Apollo.

  • Ortodoks - bentuk salib dikaitkan dengan pelaksanaan Yesus Kristus.

  • Celtic - sebuah salib yang dilukis dalam bulatan dengan sinar yang keluar darinya dianggap sebagai lambang kekristenan Celtic.

Salib tatu untuk kanak-kanak perempuan: lakaran dan petua yang popular untuk dipilih

Adalah dipercayai bahawa tatu dalam bentuk salib digunakan oleh gadis-gadis yang sangat beragama dan beribadah kepada Allah. Sebahagiannya adalah benar, simbol ini berfungsi sebagai perlindungan tambahan untuk mereka. Lebih sering salib melambangkan asas-asas Kristian, yang wanita itu berpegang teguh, dan kesucian wanita suci.

Salib tatu untuk lelaki: lakaran dan makna mereka

Terdapat begitu banyak jenis salib yang sukar untuk mengatakan dengan jelas apa arti ini atau imej itu, terutamanya ketika datang kepada lelaki. Simbol itu boleh bermakna kedua-dua keyakinan Kristian tegas, dan juga mengaitkan dirinya dengan kelas yang berkelas.

Ramai lelaki yang menimbulkan tatu dengan salib biasanya ateis dan tiada kaitan dengan agama Kristian. Bergantung kepada jenis salib, tatu boleh bererti nasib dan "salib" yang dibawa seseorang sepanjang hayat, penderitaan, kehormatan dan bangsawan, kekuatan, hubungan dengan Tuhan, pembangunan rohani, keabadian dan keabadian.

Salib tatu: lokasi pada badan

Salib adalah reka bentuk serba boleh yang akan kelihatan baik di mana-mana bahagian badan. Lokasi tatu boleh memberikan sedikit tambahan makna imej dan menceritakan tentang niat tersembunyi orang itu.

Salib di tangan adalah simbol kekuatan dan kesabaran. Untuk orang seperti itu, penghormatan adalah yang paling penting, jadi jika anda melihat seseorang yang menyeberang pergelangan tangan, bahu, atau lengan tangannya, tahu bahawa dia peduli terhadap dirinya sendiri dan tidak akan membenarkan sesiapa pun untuk menghina maruahnya.

Salib di bahagian belakang adalah simbol "salib" yang harus dilakukan oleh seseorang. Orang seperti itu tidak mahu mengikuti stereotaip dan harapan orang lain. Dia sendiri lebih suka memilih nasibnya sendiri dan bertanggungjawab terhadap keputusannya.

Salib di leher adalah lambang kerendahan sebelum nasib.

Salib di jari - melambangkan kenangan dan kesedihan yang disayangi si mati.

Salib di dada adalah pilihan orang yang kepadanya simbol ini dianggap tegas dalam kehidupan. Ini adalah tanda orang yang sangat beragama yang sukar untuk menyesatkan.

Cross on foot - simbol tidak membawa banyak makna di bahagian ini. Ini adalah tatu yang sangat hiasan yang boleh menjadi peringatan peristiwa penting atau tarikh.

Cross Tattoos: Makna Penjara

Berkenaan lakaran dengan salib, anda harus berhati-hati, kerana simbol ini sering digunakan oleh tahanan. Salib untuk mereka dianggap sebagai simbol seorang mukmin, tetapi sering kali itu bermakna bilangan "walker".

Tatu dengan salib di bahagian belakang di penjara memperoleh maksud yang sama sekali berbeza dan melambangkan "negatif", iaitu sikap negatif terhadap rejim. Adalah dipercayai bahawa seorang yang bersalah mempunyai keberanian, pemberontakan dan kehendak yang kuat.

Tatu Salib dan Agama

Sejarah salib sebagai simbol bermula sejak ribuan tahun, jadi anda tidak boleh menganggapnya semata-mata sebagai tanda keagamaan. Sejak zaman purba, salib dianggap sebagai simbol yang penuh dengan tenaga positif. Dalam banyak kebudayaan, ia dianggap sebagai jimat terhadap ketidakpuasan dan kekuatan jahat.

Tatu moden tidak semestinya mempunyai makna yang tersembunyi. Sketsa yang kaya dihiasi dengan semak, prasasti dan pita telah menjadi plot yang menarik untuk tatu. Menekankan tatu boleh menggunakan lokasi.

Dengan kata lain, tatu dengan salib akan mempunyai nilai yang anda masukkan sendiri. Tetapi dalam apa jua keadaan, imej sedemikian pada tubuh akan menjadi bagi anda jimat tambahan yang akan sentiasa bersama anda.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini