Thailand adalah negara misteri dan menarik bagi pelancong. Segala sesuatu yang berlaku di sini, memberikan sihir dan percutian yang berterusan. Bersama dengan keagamaan yang mendalam, peristiwa yang sangat kecil berlaku di negara ini. Pendekatan ini membolehkan beribu-ribu pelancong setiap tahun mencari daya tarikan perjalanan sedemikian.Bagi Tahun Baru, orang Thai gembira dapat meraikannya sebanyak 3 kali setahun. Kali pertama ini berlaku pada bulan baru pertama selepas solstis. Ia jatuh untuk tempoh dari 21 Januari hingga 21 Februari - Tahun Baru Cina. Kali kedua perayaan berlangsung pada 13 April pada kalendar Buddha, serta pada waktu yang lebih biasa bagi kita pada 31 Disember hingga 1 Januari.

Apakah Tahun Baru di Thailand: ciri dan tradisi perayaan

Semasa sambutan Tahun Baru klasik di Thailand, musim hujan berakhir. Lebih baik pergi ke kawasan utara. Ini adalah bandar Chiang Mai dan Chiang Rai.Pada masa ini panas dan cerah di sini, suhu berada pada tahap + 27 ... + 29 darjah dengan tambah. Airnya cukup selesa - + 25 ... + 26 darjah.

Mereka yang telah melawat Samui dan ingin berada di sana lagi, perlu ingat bahawa pada akhir Disember ia adalah panas dan lembap. Keadaan sedemikian agak sukar untuk dibawa. Ia sering hujan dan langit ditutup dengan awan padat. Phuket dan Pattaya adalah panas, tetapi kering - + 31 ... + 32 darjah.

Tahun Baru Rusia yang terkenal di Thailand telah diraikan sejak tahun 1940. Penduduk tempatan suka menghiasi pokok Krismas, serta pokok-pokok dan pokok renek lain dengan mainan. Juga, lampu dan kalungan menghiasi rumah-rumah dan jalan-jalan di bandar-bandar. Seperti biasa, perayaan dan bazar dengan peralatan bercuti dianjurkan di jalanan. Tradisi pemberian hadiah juga ada. Restoran dan kafe tempatan menawarkan tetamu menu perayaan dan mengatur jamuan.

Pada petang 31 Disember, orang Thai berkumpul di sekeliling meja dalam lingkungan keluarga sempit. Selepas tengah malam, semua orang keluar dan terjun ke suasana yang menyeronokkan. Semua bar dan disko terbuka, jadi mencari tempat untuk bersenang-senang adalah snap. Perayaan itu dinobatkan dengan salut.

Selepas Tahun Baru, penduduk tempatan mengumpul kain dan sampah di sekeliling rumah dan membawanya ke padang gurun. Juga di sampah termasuk duit syiling kecil, sisa kain dan kulit jeruk, sebagai simbol fakta bahawa semua yang buruk pada masa lalu.

Januari 1 Thai menghadiri kuil, dan juga pergi melawat satu sama lain. Tetamu perlu datang dengan oren, kerana buah ini dianggap sebagai petanda yang baik dan jimat.

Istirahat di Thailand untuk Tahun Baru 2019: hiburan, tarikan, pokok Krismas

Kebanyakan pelancong yang ingin berehat di pulau-pulau. Tetapi jika anda mahu anda boleh bersenang-senang di tanah besar, betul-betul di hotel anda. Mereka yang suka parti-parti massa dinasihatkan pergi ke Pattaya dan Bangkok.

Pada Tahun Baru, pantai Andaman hanya penuh dengan pelancong. Berikut adalah pilihan hotel yang paling luas dalam kategori harga yang berbeza dan dengan pelbagai perkhidmatan yang berbeza. Di samping itu, ahli-ahli kumpulan menyelam yang sangat baik berkumpul di tempat ini. Berbaring di pantai harus terganggu untuk melawat ladang rama-rama dan buaya atau naik bot ke pulau jiran.

Pada Malam Tahun Baru di Thailand, masa membeli-belah akan datang. Pada masa ini, penjual membuat potongan ketara terhadap produk mereka dan menjalankan jualan.

Di antara hiburan yang boleh diperolehi secara langsung di hotel ini, perlu diingat program dan jamuan bercuti yang cerah dan pelbagai. Oleh kerana pelancong dari Rusia berkumpul di sini, pemilik hotel menganjurkan penyaringan jurnal ucapan presiden pada jam chiming Tahun Baru. Jika anda menempah penginapan untuk percutian, makan malam gala akan dimasukkan dalam harga. Jika pilihan ini tidak sesuai, maka makan malam percutian boleh dipesan di mana-mana restoran. Dalam kes ini, anda perlu membayar tambahan.

Sekiranya anda merayakan Tahun Baru di Bangkok, lebih baik pergi ke Jalan Coasan jalan. Penduduk tempatan dan kebanyakan pelancong datang ke sini untuk mengambil bahagian dalam perayaan besar-besaran dan bersenang-senang. Skrin besar akan menunjukkan pengiraan undur selama satu minit hingga tengah malam, dan selepas itu anda boleh menikmati paparan bunga api yang hebat.

Anda boleh terjun ke dalam agama keagamaan di kuil Buddha Wat Arun. Perlu dilihat atau bahkan mengambil bahagian dalam upacara doa dari 10.00 hingga 00.30 jam. Pusat membeli-belah Pusat Dunia di Ratchadamri Rd akan menunggu tetamu di pokok Krismas besar dari jam 6:00 petang untuk sambutan besar-besaran Tahun Baru. Ia tidak kurang menarik untuk meraikan percutian berhampiran dengan roda Asiatique SKY ferris di Charoenkrung Rd. Para tetamu dihiburkan oleh DJ, artis dan penyampai dengan peraduan dan loteri. Juga di Bangkok, acara berskala besar diadakan di tempat letak kereta di pusat beli-belah Mega Bangna dan berhampiran dengan Pusat Rekaan Kristal.

Pattaya terkenal dengan banyak bar dan kelab. Mereka bekerja sehingga pagi. Perlu diingat bahawa pintu masuk ke banyak mereka perlu dibayar. Di samping itu, minuman keras di dalamnya sangat mahal. Dalam tempoh ini, bandar itu menyerupai satu pintu terbuka yang berterusan, di mana pelancong bersatu serentak dengan penduduk tempatan.

Pokok Krismas utama Pattaya terletak di Bali Hai Bay Hotel di Walking Street. Di sini panggung adalah DJ dan artis genre yang berbeza. Pada akhir program ini akan menjadi penghormatan. Tidak kurang menarik akan menjadi program pada platform pemerhatian PATTAYA berhampiran Royal Cliff dan di dermaga Bali Hai. Ini biasanya dikumpulkan oleh belia.

Ketenangan di cuti Tahun Baru dijelaskan oleh fakta bahawa mereka jatuh pada puncak musim pelancong. Oleh itu, harga pada masa ini adalah tertinggi sepanjang tahun. Sekiranya anda mempunyai masa untuk menempah jadual sehingga 25 Disember, maka kos setiap orang akan dari 60 hingga 100 dolar AS. Jumlah ini akan termasuk makanan, program percutian dan perkhidmatan lain institusi.

Di Phuket, anda boleh merayakan tahun baru di pantai Patong dan Karon, serta di Phuket Town. Di sini, program hiburan tidak jauh berbeza dari hiburan di bandar-bandar lain.

Penduduk tempatan percaya bahawa segala macam perbuatan mulia pada malam cuti akan membawa hanya peristiwa yang baik kepada rumah dan nasib mereka. Oleh itu, mereka cuba untuk pergi ke kuil untuk doa, membuat persembahan kepada para bhikkhu, mendengar khotbah dan sebagainya. Ia dianggap sebagai tanda yang baik untuk memakai pakaian baru untuk perayaan ini.

Ulasan tetamu mengenai Tahun Baru Thailand

Pelancong yang telah melawat cuti musim sejuk di Thailand, mengesyorkan menonton pertunjukan api dan mengambil bahagian dalam maraton tarian.

Di samping itu, antara petua yang berguna adalah cadangan untuk memberi tumpuan kepada mencari perjalanan minit terakhir. Bagi orang yang berpendapatan di bawah purata, ini kadang-kadang satu-satunya peluang untuk melawat Thailand. Lawatan sedemikian boleh lebih murah sehingga 50%.

Tetamu hotel tempatan 4-5 bintang memuji makanan di restoran tempatan, tetapi dengan segera memberi amaran bahawa lebih baik tidak membeli makanan jalanan. Terutamanya jika ia bertujuan untuk kanak-kanak.

Secara umum, Thailand dapat meninggalkan kesan yang tidak dapat dilupakan. Tahun baru di bawah pokok palma adalah percutian yang cerah. Ia akan kelihatan lebih mengagumkan dalam keadaan bersenang-senang sepanjang masa resort-resort tempatan.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini