Di Moscow terdapat banyak muzium, melawat yang akan berguna dan menarik untuk orang yang berumur berbeza. Mitos bahawa muzium boleh membosankan lama dahulu dimusnahkan. Suasana yang baik selepas lawatan itu pasti akan disediakan, terutama jika ia adalah muzium yang luar biasa. Selepas melawat pertubuhan tersebut, pelawat ingin kembali ke sini sekali lagi, dan kenangan terang tetap dalam ingatan mereka. Muzium-muzium mana yang patut dikunjungi untuk tetamu Moscow?

Eksperimen

Pada masa ini, terdapat banyak muzium sains yang menghiburkan di dunia di mana pelawat boleh melakukan eksperimen dan melihat pameran saintifik. Eksperimen di Moscow adalah salah satu daripada mereka. Terdapat lebih daripada 250 pameran saintifik dari pelbagai bahagian sains - mekanik, magnet, optik, elektrik, akustik.Muzium ini mempunyai makmal, bilik air, anda boleh melawat pameran "Pawagam bulat", di mana pelawat di dalam lingkungan skrin filem menonton filem saintifik yang menarik.

Kemasukan untuk dewasa kos 600 Rubles, kanak-kanak berumur 4 hingga 16 tahun - 450 Rubles, kanak-kanak di bawah umur 3 tahun mempunyai kemasukan percuma.

Muzium Lamakovsky didedikasikan untuk kereta dan motosikal lama

Di Moscow ada sebuah muzium unik yang dikhususkan untuk pengangkutan. Ia dibina pada tahun 1987, dan mula menerima pelawat pertama pada tahun 1991 sahaja. Pada masa ini, 50 motosikal, trak, kereta dan pameran kenderaan lain telah dikumpulkan di muzium. Salah satu pameran purba - Rolls Royce pada tahun 1916, yang menjadi kepunyaan pemimpin revolusi. Di sini anda boleh membeli cenderahati.

Harga tiket dewasa adalah 300 Rubles, kanak-kanak - 200 Rubles.

Muzium Hutan

Kekayaan semulajadi adalah hutan. Itulah dia dan dia membuka sebuah muzium di Moscow. Penulis ingin menarik perhatian orang ramai terhadap masalah yang berkaitan dengan kecuaian terhadap alam semulajadi. Semua pameran menarik terletak di rumah abad XIX, yang telah dibina semula untuk muzium. Di tempat ini, ia akan menjadi sangat menarik untuk dibelanjakan bersama anak-anak. Di sini mereka akan mempelajari banyak perkara menarik mengenai penghuni hutan dan bagaimana untuk bertindak di dalam hutan. Dari dokumentari yang dapat dilihat pengunjung di sini, mereka akan belajar cara menanam pokok dari benih.

Kos untuk melawat muzium untuk sekelompok 15 orang akan menelan kos 13.000 rubel, 30 orang - 18,000 rubel.

Muzium Geografi Universiti Negeri Moscow

Ia menduduki 7 tingkat bangunan Universiti Negeri Moscow. Untuk melawat sini, anda perlu masuk ke dalam kumpulan lawatan. Tiket mesti ditempah dalam masa dua minggu. Tema lawatan adalah seperti berikut:

  • rumah kita adalah planet Bumi;
  • bencana alam dalam sejarah bumi;
  • gunung berapi dan gempa bumi

Muse ini mengandungi pameran meteorit, tanah lunar, gunung dan lautan, pelbagai mineral.

Kos lawatan dalam kumpulan ialah 720 rubel.

Muzium Metro Moscow

Semua peringkat pembangunan Metro Moscow dapat diterokai di Muzium Metro. Ia dibuka pada tahun 1967. Di sini di satu tempat dikumpulkan mock-up eskalator, gerabak, serta banyak gambar dan dokumen lama, tiket, koleksi token.

Lawatan ke Muzium Metro Moscow akan menjadi menarik untuk kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Di sini anda boleh bersenang-senang dan belajar banyak fakta menarik tentang pembinaan kereta bawah tanah.

Masuk ke muzium percuma.

Kremlin di Izmailovo

Kremlin adalah kompleks hiburan keseluruhan. Ia menempatkan muzium mainan, Sejarah Dunia di Plasticine, muzium coklat, Tentera Laut Rusia, roti dan air. Pelawat dapat melihat pelbagai kelas induk kerajinan kuno. Izmailovo Kremlin menganjurkan pesta seni rakyat yang sangat besar. Anda boleh membeli pakaian kebangsaan, anak patung bersarang berjenama, cenderahati buatan tangan. Pencinta seni boleh menghabiskan masa di Lorong Lukisan.

Masuk ke wilayah Izmailovo Kremlin adalah percuma untuk semua pengunjung.

Muzium "Submarine"

Rasa seperti anggota pasukan kapal selam boleh berada di muzium. Atas dasar kapal selam B-396 membuat muzium unik ini. Bot itu dipanggil "anggota Komsomol Novosibirsk."

Sebelum ini, beliau menjalankan kempen ketenteraan, berkhidmat di Atlantik Selatan dan Utara, meronda sempadan di Laut Norway dan Barents. Pada tahun 1998, selepas pembatalan, kapal selam itu menjadi muzium sebenar di Moscow.

Pengunjung boleh melawat semua tujuh petak kapal selam, berasa seperti pelayar, duduk di kerusi, panggil loceng. Di sini anda boleh memutar dan menyentuh segala-galanya.

Kos pengambilan untuk pelancong dewasa ialah 180 Rubles, seorang kanak-kanak - 60 Rubles.

Muzium Perang Dingin - Bunker-42

Ia terletak pada kedalaman 65 meter. Kerajaan telah membenarkan membuka bunker ini untuk pelawat, yang telah menjaga tanah airnya selama 30 tahun, kerana ia tidak lagi mewakili nilai strategik.Pelawat boleh membiasakan diri dengan kemudahan autonomi sepenuhnya dengan cara komunikasi mereka sendiri, boleh meneroka semua terowong rahsia dan model senjata, dari filem dokumentari untuk mempelajari Perang Dingin.

Tiket dewasa menelan belanja 700 rubel, tiket kanak-kanak berharga 500 rubel.

Muzium rampasan Yuri Detochkin

Di muzium yang luar biasa ini, pelawat akan dapat melihat nombor kereta palsu, peranti untuk kecurian kereta, untuk mengenali statistik kesalahan sedemikian. Pengunjung boleh menyaksikan bagaimana pegawai DPS menahan seorang jenayah yang mengkhusus dalam pencurian kenderaan. Muzium ini membentangkan peranti generasi berbeza yang digunakan oleh penjenayah untuk merampas kereta.

Kereta pertama dicuri pada tahun 1836. Ia adalah Peugeot, yang dimiliki oleh Baron Julien.

Muzium Sejarah hukuman gantung

Kesakitan dan penyeksaan yang digunakan untuk menghukum orang, menakut-nakutkan orang ramai, menetapkan contoh untuk selebihnya. Di muzium hukuman yang luar biasa, pelawat akan melihat mesin penyeksaan semula, mereka dapat membiasakan diri dengan adat-istiadat yang menjadi ciri-ciri orang-orang yang berbeza di planet ini. Apa yang kelihatan dahsyat pada masa ini sebelum ini dianggap sebagai norma. Dalam suasana muzium itu menimbulkan seram, tetapi di sini anda dapat melihat banyak perkara menarik. Kos kemasukan ialah 400 Rubles.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini