Gothic Prague yang megah dan suram pada masa yang sama adalah salah satu tempat kegemaran para pelancong dari seluruh dunia untuk merayakan Tahun Baru. Di sini percutian ini dipanggil Silvestr. Prague pada musim sejuk kelihatan lebih menarik dalam cahaya lampu berwarna-warni. Bandar ini berpatutan dan pelbagai dari segi hiburan. Kedua-dua pelancong muda, pasangan tua, dan keluarga dengan anak-anak datang ke sini. Semua orang sibuk.

Ciri-ciri Tahun Baru di Prague

Semasa cuti musim sejuk, suhunya berkisar dari -5 ... + 5 darjah. Kadang-kadang ia renyuk, tetapi sukar untuk melihat drifts di sini. Bagaimanapun, untuk menikmati lawatan dan berjalan kaki, perlu memilih pakaian yang berhati-hati. Ia juga penting untuk menempah lawatan lebih awal, kerana ini adalah masa puncak dan ramai pelancong cenderung untuk ke Prague untuk cuti. Sejurus selepas membeli tiket, anda perlu menempah hotel.

Adalah lebih baik menyewa sebuah bilik di sebuah hotel yang akan berdekatan dengan pusat bandar. Di tengah-tengah pada Malam Tahun Baru semua perkara yang paling penting berlaku.Sekiranya pusat itu tidak dapat ditampung, maka lebih baik untuk mencari sebuah hotel berhampiran saluran pengangkutan. Teksi akan lebih mahal pada hari cuti, jadi ini perlu diambil kira ketika merancang laluan anda. Butiran perbelanjaan yang berasingan perlu dijelajah, berbanding dengan negara-negara Eropah yang lain, di sini mereka lebih mahal. Lebih menguntungkan untuk memilih lawatan bersiar-siar.

Yang paling popular ialah:

  • Sychrov Castle dan Kilang Granat Turnov - 60 euro;
  • Prague melalui mata penduduk tempatan - 23-30 euro;
  • Lawatan bersiar-siar "Bandar baru dan Vysehrad" - € 60;
  • Karlštejn dan Konopiště Castles - 30 Euro;
  • Suku Yahudi - 19 euro.

Bagaimana dan di mana untuk menyambut Tahun Baru 2019 di Prague

Penduduk tempatan khususnya berkaitan dengan perayaan Tahun Baru - mereka cuba untuk meninggalkan waktu ini di luar bandar. Oleh itu, modal tetap pada pelengkap pelancong. Walaupun begitu, sebahagian kecil penduduk masih tinggal di bandar dan pada Malam Tahun Baru ia larut di dataran di kalangan orang asing.

Untuk berjalan kaki, anda boleh memilih Old Town Square, di mana pokok Krismas utama di negara ini, Wenceslas Square, bandar terpenting kedua, Istana Prague, Lesser Town Square, Nerudova Street, akan berdiri. Terdapat juga beberapa pameran Krismas terbaik di dunia yang pasti anda mesti melawat.

Di Prague, salut utama dilancarkan pada 1 Januari pada waktu petang sempena cuti kebangsaan. Ia biasanya berlangsung sekitar 10 minit dan kelihatan ajaib. Paling penting, kembang api boleh dilihat dari Jambatan Manesov, Chekhov Bridge, dari Air Gardens, dari Petrishin. Selepas acara hebat ini, orang pergi ke kelab dan restoran untuk terus merayakan Tahun Baru. Malam Tahun Baru juga disambut, tetapi tidak berskala besar.

Banyak gerai dengan trdelniki dan wain yang dimasak akan ditubuhkan di dataran utama di sebelah pokok Krismas terbesar di negara ini. Pencahayaan pokok pokok Krismas berlaku setiap hari dari 2 Disember hingga 6 Januari. Semua ini berjalan di bawah muzik dan tangisan orang ramai. Suasana dan reka bentuk perayaan akan diteruskan di bandar sehingga 7 Januari.

Untuk cuti, kerja-kerja pengangkutan seperti biasa, supaya bagi pelancong yang tidak tahu bandar, tidak akan ada masalah. Metro berjalan pada jarak 6 minit, kereta api - 20 minit. Trem hanya berjalan pada waktu malam dengan selang waktu 30 minit. Mereka yang merancang untuk menaiki kereta kabel ke Petrin harus tahu bahawa ia dibuka dari 09:00 hingga 18:00. Pada hari sebelum hari cuti akan berfungsi sehingga 23.20, dan metro sehingga jam 02:00.

Tahun Baru di Prague

Di Prague, banyak jenis pub, restoran, kafe dan restoran. Pilihannya adalah luas, tetapi untuk menjadikannya agak sukar. Pusat bandar lebih popular, jadi tempat-tempat tempatan seringkali penuh. Harga di menu di sini lebih tinggi sebanyak kira-kira 15%. Di samping itu, pada hari cuti tuan rumah masih dibuang. Tempahan untuk Tahun Baru dan Krismas disyorkan terlebih dahulu, sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum jamuan yang dirancang. Untuk melakukan ini, hanya hubungi, dan dalam 2-3 hari sekali lagi mengesahkan pesanan anda. Pada jarak yang jauh dari pusat dan di pinggir, dengan tempat lebih mudah, tetapi tempahan juga wajar. Restoran terbaik di pinggir terletak di kawasan Smichov, Vinohrady dan Zizkov.

1 Januari, beberapa pemilik akan membuka tempat mereka. Selain itu, 1 Januari merayakan tarikh penting di sini - Hari Pemulihan Kemerdekaan. Restoran tidak akan dibuka sehingga jam 17:00, jadi makanan dan minuman pada waktu pagi 1 Januari, lebih baik untuk membeli terlebih dahulu.

Bagi tarikan, maka pada hari cuti kebanyakan mereka tidak berfungsi.

Ulasan pelancong yang bertemu Tahun Baru di Prague

Mereka yang melawat Prague untuk Tahun Baru tergesa-gesa untuk berkongsi tip dan maklum balas mereka. Mereka bercakap mengenai hakikat bahawa di tengah-tengah bandar ada orang ramai yang terdiri daripada kedua-dua pelancong dan penduduk tempatan. Adalah lebih baik untuk tidak berdiam diri, bergerak, kerana di setiap sudut lapangan terdapat banyak perkara yang menarik dan ada sesuatu untuk dilihat. Adalah berguna untuk meminta pengendali pelancongan untuk risalah mengenai acara akan datang di Rusia.

Di Jambatan Chekhov biasanya sesak. Mereka yang ingin melihat bunga api di tempat yang lebih besar harus menuju ke Jambatan Manesov.Juga, pelancong diminta agar tidak takut pada hakikat bahawa kedai-kedai dan pertubuhan katering tidak berfungsi. Mereka yang masih terbuka untuk cuti sudah cukup.

Ada yang tidak mengesyorkan meraikan Tahun Baru di restoran, kerana ini menjadikannya sukar untuk merasai rasa perayaan tempatan. Adalah lebih baik untuk menggantikan hidangan di sebuah restoran dengan berderap di bandar. Tetapi ini adalah satu perkara rasa. Anda boleh menari di tempat-tempat tempatan, tetapi ini tidak diterima oleh orang Czech.

Prague adalah tempat yang hebat untuk bersantai dan pengalaman baru. Ia akan menggembirakan pelancong, tanpa mengira tujuan lawatan itu. Semangat Tahun Baru hanya akan menambah emosi yang menyenangkan untuk perjalanan. Dengan berhati-hati mengkaji secara spesifik, anda boleh membuat rancangan yang sangat baik dan memimpin masa dengan manfaat maksimum. Setelah bekerja sedikit di laluan dan mencari hotel atau lawatan, anda boleh melihat hampir semua pemandangan utama, dan juga tidak ketinggalan satu peristiwa pra-cuti penting. Dan semua ini untuk wang yang munasabah dan dalam keadaan yang sangat baik.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini