Menindik telinga selalu popular dengan lelaki dan wanita. Ini dibuktikan oleh banyak penemuan arkeologi di bahagian-bahagian yang berlainan di dunia. Dalam kajian kami, kami akan membincangkan secara terperinci mengenai topik telinga, jenis dan penjagaan yang sesuai untuk mereka.

Menindik telinga yang bergaya: jenis dan kerumitan punca

Menindik telinga di dunia menindik dianggap paling popular dan kerap. Semua ini disebabkan oleh pemilihan besar zon tebuk dan ruang besar untuk memasukkan beberapa hiasan sekaligus. Kami menawarkan untuk mengenali setiap jenis menindik telinga dengan lebih terperinci.

Tebak Earlobe

Salah satu jenis yang paling biasa, yang ringan dan selamat. Menindik telinga dilakukan dengan pistol atau jarum. Disebabkan ketiadaan dalam bidang rawan dan titik penting ini, tusuk di lobus telinga menyembuhkan dengan cepat dan sangat jarang menolak bahan hiasan.

Tusukan lobus paling sering dilakukan tanpa anestesia, kerana ini adalah zon yang mempunyai sensitiviti yang paling sedikit. Malah kanak-kanak kecil dapat menahan sensasi kedua yang tidak menyenangkan, itulah sebabnya telinga menusuk disyorkan untuk kanak-kanak berusia 3 hingga 5 tahun.

Tunnel Tuning Telinga

Terowong menusuk mempunyai banyak peminat, terima kasih sebahagian besarnya untuk penampilan mewah dan menantangnya. Terowong itu adalah jenis menindik telinga, di mana, dengan segera selepas tusukan, penyebar khas dimasukkan ke dalam lubang, dan bukan perhiasan.

Prosedur ini agak menyakitkan, kerana anda perlu bersabar sehingga tusukan mencapai saiz yang sepadan dengan saiz perhiasan. Untuk hasil akhir anda memerlukan sekurang-kurangnya sebulan kerja keras. Kadang-kadang, untuk mengelakkan prosedur lama, hirisan dibuat di tempat terowong yang dimaksud, yang secara beransur-ansur diregangkan. Pakar tidak mengesyorkan menggunakan kaedah radikal seperti itu, kerana ia lebih menyakitkan dan berbahaya.

Helix Ear Piercing

Helix adalah bahagian atas curl telinga. Tusukan di tempat ini memberi kesan kepada rawan, yang agak menyakitkan. Lokasi hiasan di curl atas auricle tidak menghalang pergerakan dan tidak mengganggu pemiliknya. Tiada ujung saraf di tulang rawan, jadi punca Helix mudah ditoleransi dan menyembuhkan.

Sarjana profesional menuntut bahawa tusukan Helix yang betul tidak praktikal. Jika anda masih mengalami kesakitan yang teruk apabila anda menusuk, maka lebih baik anda berpaling kepada tuan yang lain. Apabila anda menembusi Helix, ada nuansa: anda perlu mengambil hiasan untuk tusukan terlebih dahulu, kerana lubang di tulang rawan tidak menghulurkan seperti pada telinga. Adalah penting untuk memilih saiz yang sama dengan tusuk dan diameter hiasan.

Helix Forward Piercing Forward

Satu lagi jenis tusukan cartilaginous, dengan lubang yang dibuat pada protivozavitke. Pada auricle, anda boleh membuat beberapa punctures sekaligus dan memakai 2 atau lebih hiasan. Hancur Penyerang Helik dilakukan dengan jarum. Untuk penyembuhan lengkap tusukan Forward Helix mengambil masa kira-kira 4 bulan.

Perindustrian Penutup Telinga

Piercing Industrial adalah tusukan rawan atas telinga, di mana lubang disambungkan oleh barbell. Dalam pandangan klasik, Perindustrian mewakili lubang di hadapan auricle dan sebaliknya. Perindustrian kelihatan hebat pada lelaki dan perempuan.

Punca seketika dua tulang rawan menyembuhkan lebih lama daripada satu. Pada hari-hari pertama selepas prosedur itu tidak disyorkan untuk menyentuh piercer supaya tidak mencederakan telinga. Memakai topi dan fon kepala juga dilarang.

Pakar berpengalaman mengesyorkan memakai perhiasan bioplast pada bulan pertama selepas tusuk. Selepas lubang akhirnya sembuh, anda boleh mengubahnya ke bahan lain: keluli perubatan, titanium atau emas.

Penindasan Telinga Tragus

Tuntutan Tragus atau tunjang adalah sejenis feminin menindik di bahagian depan auricle. Tragus adalah tisu tulang rawan, jadi penyembuhan dan kesakitan akan bersamaan dengan piercer Helix.

Tidur di telinga dengan menindik Tragus tidak boleh beberapa bulan, serta memakai fon kepala dan topi ketat. Sebagai perhiasan untuk menindik Tragus, cincin dan karnasi biasa dengan batu digunakan.

Menindik telinga: contraindications kepada prosedur

Mula-mula, ingat bahawa menindikkan telinga dan bahagian-bahagian tubuh yang lain hanya diperlukan dalam kemudahan perubatan berlesen. Cari pakar yang berpengalaman yang steril instrumen tidak dapat diragui. Seorang tuan profesional akan menolak untuk menusuk anda jika:

 • anda mengalami masalah darah
 • anda mengalami kecederaan kepala
 • menderita diabetes
 • pada masa prosedur itu ARVI sakit
 • anda berada di bawah umur
 • anda hamil
 • terdapat reaksi alahan terhadap ubat-ubatan

Prosedur menindik telinga

Setiap tuan profesional mesti mematuhi protokol standard semasa prosedur menindik. Ia termasuk:

 • pemilihan hiasan yang sesuai, penilaian berat dan diameternya
 • rawatan tapak tusukan yang akan datang dengan penyelesaian antiseptik atau lain-lain disinfektan
 • dengan bantuan alat steril yang datang dari sterilizer khas, tuan membuat tusukan dengan jarum di tempat yang telah ditandakan
 • selepas tusukan, anting-anting atau penambah dimasukkan ke dalam lubang
 • dalam kes pendarahan, tuan mesti mengambil semua langkah untuk menghentikannya dan mengeluarkan darah sisa. Untuk ini, tusuk dirawat semula dengan antiseptik dan, jika perlu, diperbetulkan dengan plaster.

Bagaimana untuk menjaga tindikan telinga

Pada hari-hari pertama selepas tusukan, menindik adalah luka yang paling biasa di dalam tubuh, yang tubuh cuba untuk sembuh dengan segala cara. Untuk menindik agar dapat sembuh dengan selamat dan anda boleh menikmati rupa perhiasan yang menarik di telinga anda, anda perlu mengikuti peraturan penting:

 • semasa penyembuhan tusukan, sentuh penjaja hanya dengan tangan yang dibasuh dengan teliti
 • cuba untuk tidak menyentuh perhiasan sama sekali, terutamanya untuk memindahkannya. Ia boleh merosakkan luka dan penyembuhan akan bertahan lebih lama.
 • Ia tidak disyorkan untuk melawat mandi dan sauna, kerana persekitaran lembap menggalakkan pertumbuhan bakteria
 • Cuba untuk mengumpul rambut di ekor atau membetulkannya dengan hairpins. Hubungan tidak sengaja dengan rambut boleh menyebabkan kecederaan dan pendarahan.
 • semasa proses keradangan di luka, setiap hari merawatnya dengan krim antiseptik, penjanaan semula. Sekiranya suppuration tidak lulus selama beberapa hari, adalah disyorkan untuk berunding dengan doktor.

Menindik telinga adalah jenis hiasan yang paling popular di tubuh anda sendiri, yang berterusan untuk masa yang lama dan penyembuhan lengkap tidak menyebabkan masalah tertentu kepada pemiliknya. Jika anda membuat keputusan mengenai menindik telinga, anda harus berunding dengan doktor anda dan pilih tuan terbukti.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini