Walaupun saiz bilik mandi yang agak kecil di pangsapuri standard, adalah perlu untuk merancang pencahayaan di dalam bilik ini dengan sangat bertanggungjawab. Walaupun pada tahap kerja pembaikan adalah berbaloi untuk mempertimbangkan dengan teliti lokasi semua alat pencahayaan. Dan sebelum anda selesai dinding dan siling, pertama sekali diperlukan untuk menjalankan kabel elektrik. Bagaimana untuk merancang pencahayaan dengan betul dan aspek yang mempengaruhi pilihan lampu - mari kita bincangkan perkara ini dengan lebih terperinci.

Pencahayaan yang betul adalah faktor penting dalam mengatur bilik mandi

Lampu dan lampu yang cantik, sesuai untuk bahagian dalam bilik mandi - mungkin peringkat terakhir susunannya. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menjaga fungsi, iaitu lokasi peranti pencahayaan, kuasa mereka dan nuansa lain.

Masalah apa yang boleh berlaku dengan sistem pencahayaan yang salah?

1. Ketiadaan lampu berkuasa berhampiran cermin membuatnya tidak selesa untuk menjalankan prosedur kosmetik dan kebersihan.

2Dalam keadaan bilik mandi tidak memberikan keupayaan untuk menyesuaikan keamatan cahaya, ia akan menjadi sukar untuk berehat sepenuhnya, menikmati suasana santai dan merasakan kesan rawatan spa ini.

3. Liputan yang tidak berjaya boleh menyebabkan persatuan dengan wad hospital, dan lebih buruk lagi - bilik mandi awam.

Bilik mandi - ini adalah bilik yang sangat berbeza dari yang lain. Daripada perabot terdapat paip, dan bahan penamat biasanya kalis air. Pada dasarnya ia adalah permukaan halus berkilat (jubin, kaca, logam). Untuk mana-mana hiasan dan aksesori tambahan di sini, sukar untuk mencari tempat, dan terima kasih kepada pencahayaan yang kompeten, anda boleh membuat bilik mandi benar-benar selesa dan atmosfera.

Jenis pencahayaan di bilik mandi

Main

Sebagai peraturan, lampu utama melibatkan lokasi lampu di siling. Jika anda bersandar pada klasik, tetapi bilik mandi agak padat, menggantungkan satu kandil yang kemas di tengah atau dekat dengan pintu.

Jika bilik mandi mempunyai tirai, kawasan mandi mungkin tidak mencukupi. Dalam kes ini, adalah wajar untuk menggantung dua sumber cahaya, salah satu daripadanya akan terletak di atas bilik mandi itu sendiri.

Yang paling relevan adalah titik cahaya, yang kelihatan hebat di latar belakang siling digantung moden. Sorotan sorotan merata seluruh kawasan bilik mandi.

Bekerja

Tiada bilik mandi di mana tidak ada cermin di atas sink. Zon ini memerlukan pencahayaan yang berkualiti tinggi. Pastikan cahaya datang dari dua belah pihak. Ini memerlukan sepasang lampu, bersimetri yang terletak tepat di atas garis mata.

Petua: Lihatlah lampu pada kurungan fleksibel yang membolehkan anda menyesuaikan arah cahaya.

Bawah

Tahap pencahayaan yang lebih rendah digunakan untuk mewujudkan suasana istimewa dan bersantai. Reben LED terbina dalam dan lampu di sisi bilik mandi, relung dan butiran dalaman yang lain secara visual mengembangkan ruang dan meningkatkan kesan suasana romantis.

Penyelesaian yang optimum adalah memilih satu pilihan dengan ketiga-tiga jenis pencahayaan yang secara idealnya akan mengharmonikan bukan sahaja antara satu sama lain, tetapi juga dengan reka bentuk keseluruhan bilik mandi.

Pencahayaan yang selamat di bilik mandi - pertama sekali!

Sebelum anda membeli peranti pencahayaan tertentu, anda mestilah terbiasa dengan IP penandaan. Pertimbangkan secara terperinci nilai setiap digit:

  • digit pertama adalah penunjuk tahap perlindungan terhadap habuk (nilai maksimum ialah 6, perlindungan penuh);
  • digit kedua adalah penunjuk perlindungan terhadap kelembapan (nilai maksimum ialah 8, yang membolehkan peranti dibenamkan dalam air untuk jangka masa yang lama);
  • angka ketiga adalah penunjuk rintangan hentaman (nilai maksimum - 10, perlindungan anti-vandal mutlak).

Memilih lekapan yang betul

Bilik mandi akan memerlukan lekapan tanda yang berlainan, kerana sesetengahnya akan dipasang lebih dekat ke ruang air, yang lain lebih jauh. Secara konvensional, bilik mandi boleh dibahagikan kepada 4 zon.

Zon 1 - jarak sehingga 3 m dari sink dan mandi, di mana sumber cahaya hanya terjejas oleh stim atau kondensat. Lampu dengan tanda IP 011 akan diperlukan di kawasan ini.

Zon 2 - kawasan dari setengah meter hingga 3 m dari tepi bilik mandi / basuh. Produk dengan IP 242 atau lebih sesuai di sini.

Zon 3 - dinding dan siling di atas bilik mandi. Wilayah di mana aliran dan percikan air jatuh. Di sini anda memerlukan lekapan dengan IP 452 atau tanda yang lebih tinggi, kuasa tidak boleh melebihi 24 watt.

Zon 4 - dinding berhampiran tab mandi, basuh dan di dalam bilik mandi. Dalam kes ini, versi selamat dari luminaire 12 W dengan IP 674 akan selamat.

Saiz lekapan bergantung pada kawasan bilik mandi. Selalunya di dalam bilik ini mereka mengambil lebih banyak model padat yang dipasang di dinding atau siling. Tetapi untuk penampilan estetik kawasan kerja, mereka memilih lampu dinding keriting dalam gaya yang sesuai, dan bilik mandi yang luas boleh dihiasi dengan candelier yang indah.

Cahaya di bilik mandi: idea asli

Bahkan, walaupun bilik mandi bilik mandi yang paling tidak rumit dapat berjaya dipukuli dengan bantuan berbagai teknik pencahayaan. Contohnya, suasana istimewa di dalam bilik boleh dibuat menggunakan lampu LED dan pita pelbagai warna. Sesetengah model yang terakhir mengubah bayangan cahaya secara automatik - dari masa ke masa, atau apabila bertukar secara manual.

Untuk membuat reka bentuk bilik mandi bukan sahaja bergaya, tetapi juga sangat praktikal, melengkapkan rak kaca dan ruang dalaman kabinet dan relung dengan lampu yang kecil.

Strip LED boleh dihiasi unsur-unsur yang digambarkan - sisi mandi atau tenggelam, kontur cermin. Teknik ini membolehkan anda untuk membuat objek tanpa berat di ruang angkasa.

Pemandangan belakang lampu mewah. Sumber cahaya diletakkan di kepala pancuran, yang menjadikan jet air berwarna.

Kami membawa perhatian kepada koleksi gambar sistem pencahayaan asli moden yang akan membantu menentukan pilihan untuk reka bentuk bilik mandi anda sendiri.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini