Orang Itali suka merayakan Tahun Baru dan menanti dengan ketidaksabaran yang besar. Menyediakan permulaan tempatan dalam beberapa bulan. Hiburan di negara ini didirikan di kultus, jadi cuti musim sejuk adalah yang paling terang untuk penduduk tempatan.

Tabiat percutian dan tradisi orang Itali

Pada Krismas, cuti rasmi adalah 24 dan 25 Disember. Orang Itali suka menghabiskan masa ini dengan keluarga mereka. Ahli agama penduduk pada Malam Krismas pergi dari gereja untuk menyembah. Di Rom, ia berlalu tepat di St Peter's Square. Semua bangunan agama dan tingkap di jalanan dihiasi dengan imej dan tokoh malaikat.

Antara hidangan perayaan adalah hidangan ikan tradisional. Yang paling popular di meja Itali ialah:

  • hinggap;
  • salmon;
  • belut;
  • kod.

Kaedah memasak ikan di sini adalah istimewa dan dalam setiap keluarga mereka menambah nuansa mereka sendiri, dan juga berpindah dari generasi ke generasi. Dan daging untuk Krismas tidak wajar di sini.

Pesta musim sejuk tidak lulus tanpa makanan manis. Yang paling popular di kalangan mereka adalah apa yang dipanggil "hijau" ("zelten"). Ini adalah roti halia besar dalam gula, kacang dan buah-buahan. Seperti dalam kes ikan, setiap keluarga mempunyai resipi roti halia sendiri. Satu lagi hidangan manis, kegemaran orang Itali, adalah kek Panettone. Ini adalah roti berbentuk kubah manis. Malah legenda dikaitkan dengannya. Kepala keluarga pada Krismas harus memecahkan "Panettone" oleh perapian. Keping roti dianggap penyembuhan dan boleh disimpan sehingga dua bulan.

Menurut tradisi, seberapa banyak ahli keluarga yang boleh berkumpul di meja percutian besar. Tidak kira sama ada hubungan antara mereka adalah - pertengkaran hari ini adalah kebiasaan untuk melupakan dan berkumpul, bahkan jika seseorang tinggal di negara lain.

Seminggu sebelum percutian Kristian utama, jalan-jalan di bandar-bandar Itali berubah menjadi trek yang hebat. Dinding rumah, tingkap kedai, ruang hijau dan pagar - semuanya dihiasi dengan lampu terang dan mainan Tahun Baru. Yang paling umum di antara cawangan ialah rempah, reben, lilin dan patung-patung wira alkitabiah yang dipimpin oleh Yesus.

Lilin di Itali bukan sahaja hiasan. Salinan yang paling menarik dan asli biasanya diberikan kepada rakan dan saudara mara. Satu lagi hadiah tradisional ialah Bintang Bethlehem. Dijual ada ratusan pilihan yang berbeza dan pelbagai harga yang luas.

Santa Claus tempatan dipanggil Babbo Natale. Hadiah darinya diterima pada 26 Disember. Menurut tradisi, anak-anak terlebih dahulu harus membongkar hadiah dari anggota keluarga, dan hanya menerima hadiah tambahan dari Babbo Natal.

Jika adat untuk merayakan Krismas dengan penuh kemuliaan dan mulia, maka Tahun Baru dirayakan dengan senyuman dan lembut. Di sini lagu dan tarian melengkapi salute dan banyak minuman keras. Tradisi Natal yang menarik boleh dianggap sebagai pilihan pakaian merah untuk malam perayaan. Merah harus turun ke seluar dalam. Adalah dipercayai bahawa warna ini akan membawa kebahagiaan masa depan kepada orang yang berpakaian. Bagi pakaian itu sendiri, ia sepatutnya mahal dan baru.

Agar tahun depan berjaya, menurut kepercayaan Itali, adalah mustahil untuk bekerja pada 31 Disember. Juga, jangan meminjamkan wang. Di ambang jendela, anda perlu meletakkan lilin dan meletakkan beberapa syiling untuk menarik kekayaan. Meniup mercun bukanlah penghormatan kepada perayaan ini. Penduduk tempatan percaya bahawa bunyi bising akan menakutkan roh jahat sepanjang tahun depan. Bagi pelancong, tradisi berikut boleh berbahaya: pada Malam Tahun Baru Itali membuang sampah dari tingkap. Ini bukan lelucon, agak mungkin untuk mendapatkan sesuatu yang berat di kepala malam ini. Mereka yang pertama kali bertemu Tahun Baru di Itali harus lebih berhati-hati.

Ia telah menjadi tradisi yang lebih selamat untuk makan 12 buah anggur semasa jam menyerang. Tradisi ini juga dikaitkan dengan nasib. Daripada Santa Claus, kanak-kanak Itali diberi hadiah oleh Befana tertentu. Penyihir ini menjadikan hadiahnya pada 6 Januari, selepas itu cuti musim sejuk dianggap telah berakhir.

Cenderahati yang bagus dari Itali Tahun Baru

Salah satu hadiah paling popular dari Itali ialah Limoncello - limau minuman keras. Alternatifnya adalah apa-apa wain tempatan yang vintaj. Juga beri perhatian kepada cuka balsamic dari Modena. Dari tema Natal anda perlu memilih anak patung lucu Befan. Adalah dipercayai bahawa ia menakutkan roh jahat.

Bagi para pecinta seni, anda boleh mengambil salinan lukisan terkenal atau kerja-kerja pembelian tuan moden. Dari makanan, anda hanya perlu memilih yang ditandai dengan tanda "PDO" atau "DOP". Ini bermakna bahawa produk yang dipegang oleh pelancong di tangannya adalah kualiti tertinggi. Hadiah yang baik akan menjadi Nutella sebenar atau produk coklat lain. Juga pilihan yang baik akan menjadi cenderamata dari Vatican.

Perhiasan dari bahan tempatan akan menjadi hadiah yang menarik. Anda juga perlu melihat dengan lebih dekat peralatan yang dihasilkan secara tempatan, gelas Murano, keramik Umbria, kraf batu gunung berapi, beg kulit dan tali pinggang.

Krismas Itali: lawatan dan lawatan

Sekiranya lawatan itu tidak termasuk lawatan, maka di mana-mana bandar anda boleh mencari panduan berbahasa Rusia dan menggunakan perkhidmatannya. Ia akan menjadi menarik untuk melihat pokok Krismas terbesar di dunia, yang ditetapkan dalam komune Gubbio. Pastikan untuk melawat dataran pusat Rom - Piazza del Popolo. Di Naples, anda boleh melihat kembang api yang paling cantik. Setiap perjalanan ke Itali akan memberi anda banyak tera. Budaya Sicily adalah unik, dan di Florence anda boleh belajar untuk menarik. Peminat wain yang baik pergi ke Tuscany, dan orang yang sangat beragama tidak akan gagal melawat Vatican. Dan tiada siapa yang pasti akan enggan pergi ke Venice kerana keunikan kota ini.

Lawatan yang menawarkan agensi sangat pelbagai. Cari di antara mereka sesuatu yang sesuai untuk harga dan pengisian sentiasa mungkin. Sebagai contoh, perjalanan ke Rimini dari 22 Disember untuk tempoh 7 hingga 14 hari akan menelan kos antara 32,200 rubel. Perjalanan dari 26 Disember akan dikenakan biaya sebanyak 53,500 Rubles, dan dari 29 Disember - 59500 Rubles. Selepas itu, harga secara perlahan akan menurun.

Perjalanan ke Rom untuk tempoh 6 hingga 12 hari dari 20 Disember akan menelan kos pelancong sebanyak 37.300 Rubles. Berlepas pada 26 Disember akan memerlukan untuk membayar jumlah lawatan dari 50,000 Rubles, dan pada 29 Disember - dari 67,000. Pada awal Januari, kos perjalanan itu daripada 62,000 Rubles.

Nikmati perjalanan anda ke Riccione. Lawatan Tahun Baru ini bermula dari 22 Disember. Ia akan menelan kos sebanyak 52,500 rubel setiap minggu. Lebih hampir 31 Disember, kos meningkat kepada 100,000 Rubles. Perjalanan tahun baru ke Venice selama seminggu akan dikenakan biaya daripada 60,000 Rubles. Perjalanan ke Bormio selama seminggu akan menelan belanja 175.000 rubel. Harga diberikan dengan mengambil kira perjalanan bersama-sama.

Ulasan tetamu

Dalam ulasan mereka, para tetamu negara memberi amaran bahawa 1 Januari, tiada apa-apa yang berfungsi, kecuali beberapa restoran. Pada lawatan, lebih baik untuk pergi dalam kumpulan, kerana mereka dilangkau tanpa barisan. Semua yang lain akan terpaksa berdiri di barisan ke tempat yang paling menarik.

Jika pada 31 Disember meja di restoran tidak diperintahkan terlebih dahulu, maka lebih baik datang untuk makan malam lebih awal, pada pukul 8 malam. Tidak akan ada kerusi kosong lagi nanti. Rata-rata, saya menjatuhkan makan malam restoran untuk satu akan kos kira-kira 35 euro tanpa minuman. Menu Tahun Baru biasanya menganggap bahawa anda tidak perlu memilih hidangan.

Di kereta bawah tanah pada Malam Tahun Baru banyak orang. Pada masa ini terdapat banyak pickpockets dan scammers. Berhati-hati. Juga, jangan beli payung di jalan-jalan - mereka akan boleh guna.

Pelancong berpengalaman mengesyorkan untuk makan tengahari untuk meninggalkan jalan tengah dan memilih restoran kecil, di mana terdapat lebih ramai penduduk tempatan. Untuk bergerak lebih baik membeli tiket mingguan di kereta bawah tanah, ia juga memberi hak untuk menaiki bas. Pastikan untuk membeli peta terperinci bandar dan baca sebanyak mungkin ulasan. Dalam kes ini, perjalanan akan berjaya dan selamat, dan Tahun Baru di Itali akan menjadi petualangan hebat.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini