Satu lagi tempat di mana kegembiraan Krismas dan suasana perayaan berdegup di pinggir - ini adalah Republik Czech. Ini paling jelas dipaparkan di Prague. Bandar ini hanya tepu dengan sihir dan titik tidak sama sekali dalam banyak pencahayaan. Keikhlasan penduduk setempat akan mencairkan hati, dan ia adalah mustahil untuk mencari analogi kepada wain bercampur setempat. Di udara bau kayu manis, kayu manis dan rempah. Semua ini mewujudkan suasana istimewa dan membuat sambutan yang tidak dapat dilupakan.

Pertemuan tradisional Tahun Baru dan Krismas di Republik Czech

Ciri yang paling popular Tahun Baru di Prague adalah ranting mistletoe, yang penduduknya menggantung di pintu masuk ke rumah mereka. Ranting tidak boleh dibeli untuk diri sendiri. Mereka perlu memberi atau mengambil sebagai hadiah.

Di samping itu di Republik Czech terdapat banyak tradisi yang sama penting lainnya. Cuti musim sejuk bermula dengan Hari St. Nicholas - 6 Disember. Adalah dipercayai bahawa pada hari ini Nicholas sendiri berjalan di jalan-jalan kota bersama dengan Malaikat Baik dan setan kecil dan mendapati sama ada anak-anak berkelakuan baik sepanjang tahun. Mereka yang patuh akan menerima ramuan manis sebagai hadiah.

Satu minggu selepas cuti pertama datang Hari Lucius. Pada hari ini, kanak-kanak perempuan memakai pakaian putih, bubuk muka mereka dengan serbuk putih dan menghiasi mereka dengan hidung besar kayu. Kanak-kanak perempuan menakutkan orang di jalanan, yang mana mereka harus merawat mereka dengan gula-gula.

Tradisi penting yang berasingan di negara ini adalah mengadakan pameran Krismas. Yang terbesar dianjurkan di Prague. Di sini ia melangkah di Old Town Square. Pada pameran itu, anda boleh membeli gula-gula, hiasan perayaan, produk kaca Bohemian, daging dan bir yang dihisap. Semasa pertunjukan teater yang berpasir, berlaku di dataran. Di sini anda boleh mendengar lagu-lagu rakyat, lihat bagaimana tukang pandai besi dan tuan-tuan lain bekerja.

 

Jalan-jalan di bandar ini dihiasi dengan pokok cemara di hiasan dan komposisi perayaan, yang menggambarkan kelahiran Kristus. Perkara-perkara sedemikian dapat dilihat di mana-mana katedral, serta di beberapa rumah penduduk setempat, yang terutama menghormati tradisi. Komposisi yang paling penting di negara ini menjadi Adegan Nativity yang besar di dataran utama Prague. Saiznya begitu besar sehingga anda boleh menggunakan kambing betina sebenar untuk komposisi.

Hidangan Krismas utama dimasak ikan. Skala beliau melambangkan kekayaan dan kemakmuran. Tong ikan hidup, yang boleh dibeli untuk perjamuan perayaan, ditempatkan di bandar dan dataran di jalanan. Juga, untuk menarik kekayaan, orang Czech meletakkan lentil dan bijirin di atas meja. Jadi kebahagiaan tidak melarikan diri atau terbang, tidak ada arnab dan burung di atas meja.

Sebagai ganjaran bagi fakta bahawa penduduk Republik Czech begitu terhormat berkaitan dengan tradisi mereka, ia turun dari langit. Sangat penting bagi penduduk setempat bahawa salji akan pergi ke Malam yang murah hati dan pada Malam Tahun Baru.

Serangan tahun baru boleh dipenuhi di alun-alun utama bandar di bawah jam berbunyi. Orang minum champagne dan wain, selepas itu semua orang membuat keinginan mereka dihargai. Di Prague, adalah adat untuk membuat hasrat di Jembatan Charles.

Selama 17 tahun yang lalu, pada 1 Januari, orang Czech telah merayakan Hari Keamatan Republik. Hari ini dirayakan pemisahan Republik Czech dari Slovakia. Namun, penduduk tempatan menganggap percutian utama hari ini - permulaan Tahun Baru. Malam 31 Disember hingga 1 Januari dipanggil Sylvester.

Dalam dataran, jalan-jalan dan pertubuhan bijirin, pelbagai pertunjukan hiburan dan pertunjukan pasti dianjurkan. Malam Tahun Baru disertai dengan bunga api.

Czechs tidak biasa merayakan sepanjang malam, seperti yang lazim di negara-negara CIS. Sudah pagi mereka pulang dan tidur. Setiap tahun, ia menjadi semakin popular untuk bertemu Tahun Baru di pergunungan di kalangan penduduk tempatan dan pelancong. Syarikat-syarikat dari beberapa keluarga menyewa sebuah rumah besar dan merayakan cuti musim sejuk bersama-sama. Di sini di restoran tempatan, anda boleh memesan jamuan Tahun Baru dan menikmati program perayaan.

Lawatan Tahun Baru dan ulasan pelancong

Harga cuti di Prague semasa cuti Tahun Baru agak berpatutan. Lawatan dari 30 Disember 2018 dengan tempoh 42,000 Rubles. Dari tarikh yang sama, tetapi selama 8 hari perjalanan akan dikenakan biaya 43.000 Rubel. Sekiranya anda memilih lawatan dari 2 Januari, 2019 selama 6 hari, lawatan itu akan menelan belanja kira-kira 43,500, dan dari 3 Januari selama 5 hari - 42,700 Rubles.

Seperti biasa, pelancong mengesyorkan membeli baucar sekurang-kurangnya 2 bulan sebelum berlepas. Hotel-hotel tempatan walaupun dalam 3 bintang dibezakan oleh keselesaan dan tahap perkhidmatan yang tinggi. Kebanyakan pelancong mendakwa bahawa makanan di hotel adalah baik. Jika anda mahukan lebih banyak, anda perlu mencari restoran kecil. Biasanya mereka terletak berhampiran hotel. Untuk mencari salah satu, tanya saja di kaunter penyambut tetamu hotel.

Faktor yang mudah ialah pengangkutan di Prague sentiasa mematuhi jadual waktu yang ketat. Tidak mustahil untuk tersesat di kereta bawah tanah - semuanya ditandai dengan jelas pada peta khas.Berhati-hati apabila bertukar-tukar wang. Selalunya di bursa bertukar tanda dengan kadar tertentu, dan semasa pertukaran ternyata ia hanya sah apabila bertukar jumlah besar, yang tidak ada yang memberi amaran terlebih dahulu. Lebih baik menggunakan penukar di lapangan terbang. Di samping itu, kebanyakan kedai menerima euro.Anda boleh membayar dalam euro dan menukar kroni. Di sini selalunya kursus itu akan menguntungkan. Juga terdapat helah yang tidak bersalah yang serupa di tempat lain. Menipu pelancong di Republik Czech tidak dianggap memalukan. Pencurian poket juga berkembang pesat di tempat-tempat yang sesak. Terutama barang-barang dan dokumen-dokumen yang paling berharga di dalam hotel selamat.

Fakta menarik: jika anda tidak boleh bercakap dengan kakitangan di kedai atau tempat lain, maka tidak ada peluang untuk menjelaskan dalam Bahasa Inggeris. Yang tidak menyenangkan dalam perjalanan akan menjadi komunikasi mudah alih yang mahal. Lawatan dengan pemandu juga akan mahal. Lebih mudah dan lebih murah untuk menggunakan panduan dan memeriksa segala-galanya sendiri.

Secara umum, cuti Tahun Baru di Republik Czech akan menjadi pengembaraan yang sangat menghiburkan. Dalam ingatan untuk jangka masa yang panjang akan menjadi bau yang melayang di atas pasar Krismas, serta pemandangan tarikan tempatan.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini