Kandungan:

  1. Tanda-tanda utama batu bunga naik
  2. Batu naik: spesies
  3. Batu naik di rumah
  4. Pencahayaan
  5. Suhu
  6. Mod penyiram
  7. Baja dan tanah
  8. Pemindahan
  9. Pembiakan
  10. Penyakit, perosak, rawatan

Batu mawar atau muda boleh tumbuh baik di dalam rumah dan di padang terbuka. Penjagaan tumbuhan adalah mudah, tetapi hasilnya adalah spesimen yang menarik dalam bentuk yang luar biasa.

Tanda-tanda utama batu bunga naik


Nama tumbuhan dari bahasa Latin diterjemahkan sebagai "selama-lamanya hidup". Nama lain seperti "kubis hare," kerana bunga itu kelihatan seperti kepala kubis. Mengikut legenda, dia mampu melindungi rumah dari petir, sehingga sesetengah orang khayalannya menanamnya di atas bumbung. Oleh itu nama lain - "atap muda."

Spesis tumbuhan yang menarik mengekalkan hampir keseluruhan musim. Socket berdaun tebal tidak kehilangan keanjalan dan kesegaran bukan di apartmen, bukan di tapak.Kualiti tanah, jurang dalam penjagaan dan penyiraman, serta penurunan suhu tidak dapat memusnahkan saluran keluar. Di tanah yang baik dari humus dan kompos, bunga akan kelihatan hebat. Diameter tumbuhan yang sihat boleh mencapai 15 cm. Beberapa individu mungkin mempunyai warna yang luar biasa (ruby, ungu, coklat), yang menjadikan reka bentuk dalaman atau landskap lebih indah.

Batu naik: spesies


Terdapat kira-kira 50 jenis mawar batu. Ia tergolong dalam genus Echiveria bersama spesies lain. Ciri lazim succulents ini adalah daun tebal, berisi, yang mengumpul kelembapan dan nutrien. Anda boleh membezakan jenis mengikut saiz, bentuk dan warna. Juga, sesetengah spesies mempunyai batang, sementara yang lain tidak mempunyainya.

Batu Agave naik

Selalunya, pelbagai ini terdapat di Mexico. Batang tumbuhan boleh diregangkan hingga 15 cm Di bahagian atas batang daunnya tebal 0,5 cm. Mereka berbentuk bujur dan berwarna hijau muda. Hujung lembaran sedikit tajam, dan sepanjang kontur adalah sempadan merah-coklat. Sepanjang tempoh berbunga, tangkai bunga pendek muncul, di mana bunga merah jambu kecil mekar, yang kemudiannya berkumpul di perbungaan yang panjang.

Putera hitam

Pelbagai ini adalah hibrid. Bunga itu diwajibkan dengan namanya untuk daun kecil yang memanjang dengan ujung runcing. Warna mereka dari hijau melalui burgundy secara beransur-ansur berjalan hampir ke tempat teduh hitam di hujungnya. Diameter salur keluarnya ialah 15 cm. Kembang itu spektrum dengan spikelet merah pada peduncle panjang. Tempoh berbunga pada akhir musim panas.

Lau

Spesies ini mempunyai warna hampir putih. Daun ditutup dengan salutan lilin yang mudah dibasuh. Daun yang dikumpulkan di kedai, mempunyai bentuk berlian agak cacat. Varieti ini mekar yang besar, bukan pelik kepada Ehiverii, bunga merah jambu. Tidak seperti jenis lain, Lau memerlukan pengendalian lembut.

Pelisuda

Pelbagai ini berbeza di mana daunnya mempunyai sudut pertumbuhan khusus. Hujung daun berwarna coklat. Lembaran bujur disediakan dengan hujung tajam.

Anggun

Batang, di mana daun batu anggun bertambah, akhirnya jatuh ke tanah dan menjadi akar. Daun biasanya mencapai panjang 6 cm dan mempunyai ujung runcing. Warna tumbuhan pelbagai ini berbeza antara hijau pucat dan putih dan perak. Pada akhir bulan Mei, mawar akan mekar dengan pembungaan merah jambu-kuning, mencapai panjang sehingga 20 cm.

Batu naik di rumah


Tumbuhan ini bersahaja dalam penjagaan. Ia boleh tumbuh di rumah atau di padang terbuka dan sangat bagus untuk mendapatkan pengalaman untuk tukang bunga awal. Batu berbunga meningkat setahun sekali. Adalah sangat penting untuk menghilangkan bulu kering yang kering untuk memberi bunga lagi untuk mendapatkan kekuatan untuk musim baru.

Pencahayaan

Meremajakan terasa hebat dalam cahaya. Di taman, tumbuhan semacam itu ditanam dengan baik pada plot yang cerah. Malah sinaran terik matahari tidak akan merosakkan batu naik. Jika cahaya tidak mencukupi, bunga itu akan kehilangan bentuknya, meregangkan dan tidak akan lagi melaksanakan fungsi hiasannya dengan jayanya. Jika mawar ditanam di rumah, maka ia memerlukan tingkap selatan atau cahaya tambahan.

Suhu

Seperti yang dinyatakan di atas, cahaya cinta muda dan kehangatan. Sebaik sahaja fros membubarkan, periuk tumbuhan boleh dibawa keluar ke balkoni terbuka. Tetapi fros untuk bunga itu bukan halangan. Individu yang ditanam di tanah terbuka, boleh ditutup dengan lapisan daun yang jatuh. Haba yang disimpan dengan cara ini akan cukup untuk tumbuhan. Sangat penting untuk memberikan akses kepada udara segar ke bunga yang sentiasa ada di dalam rumah. Pengudaraan yang cukup biasa dan berjemur di balkoni.

Mod penyiram

Succulents disiram jarang. Pada musim sejuk, pengairan boleh dilakukan beberapa kali sebulan. Sekiranya cuaca hangat telah tiba, maka penyiraman meningkat sekali seminggu. Tuangkan cecair mesti berada di akar. Daun basah dari air boleh mula membusuk.

Baja dan tanah

Tanah untuk pertumbuhan perlu agak longgar. Ia harus mengandungi pasir dan menjadi tahap keasaman yang diinginkan. Kilang memerlukan saliran yang berkualiti.Ini harus berhati-hati apabila menanam bunga di tanah. Dalam bahan saliran periuk hendaklah sekurang-kurangnya satu pertiga daripada isipadu.

Juga di dalam tanah, ia patut menambah arang humus dan dihancurkan. Baja perlu dibataskan. Rangsangan pertumbuhan yang berlebihan akan berubah bentuknya, daun akan hilang kecerahan, dan kebencian belukar itu sendiri akan meningkat. Sekiranya tumbuhan telah mencapai usia 3-4 tahun, maka pakaian atas harus ditambahkan hanya dalam jumlah separuh dos yang disarankan oleh arahan.

Pemindahan

Kedai bunga yang tumbuh muda di apartmen, jarang memindahkan tumbuhan. Sistem akar yang cetek, ciri-ciri batu meningkat, akan mengisi periuk untuk waktu yang lama. Selalunya ia menjadi sebahagian muda komposisi dengan tumbuhan yang lebih tinggi. Kaedah ini membolehkan anda menghiasi taman. Untuk memindahkan bunga dari periuk ke tanah terbuka, perlu memisahkannya dengan seketika bumi yang mengagumkan. Anda perlu mempunyai mawar pada jarak 15 cm dari tumbuhan lain.

Pembiakan

Dalam sinus tumbuhan dewasa, proses benih dan anak perempuan dilahirkan. Dengan bantuan mereka, anda boleh menjalankan proses pembiakan mawar batu. Proses-proses itu dikeluarkan dari loji induk apabila usia mereka cukup untuk meregangkan ke tanah. Mereka boleh ditanam di sebelah kilang dewasa atau secara berasingan. Jika anda ingin menanam benih, mereka perlu disemai pada awal musim bunga. Mereka direndam di dalam tanah dengan 10 mm dan dibenarkan berkecambah pada suhu 20 darjah. Pengeluaran semula berlaku dengan cepat dan mudah dan tidak memerlukan usaha tambahan. Di tanah terbuka meningkat secara bebas.

Penyakit, perosak, rawatan

Kebanyakan rama janji anak muda. Berkembang di sekeliling soket, mereka merompak bahan yang berguna. Rumput rumput, tumbuh di atas batu meningkat, menyembunyikannya dari matahari.

Dengan kesemua anak-anak yang sakit dapat menahan diri mereka sendiri. Ia tidak menarik parasit dan tidak mengalami jangkitan kulat. Kilang itu mesti mempunyai haba dan cahaya yang cukup untuk tumbuh sihat dan cantik.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini