Delima adalah satu lagi penciptaan yang menakjubkan. Terdapat banyak jenis dan warna batu, dan masing-masing adalah megah dengan cara tersendiri.

Jenis dan warna mineral

Terdapat klasifikasi mineral berikut:

 • api merah sirip;
 • kekuningan atau kehijauan hijau;
 • oren spessartine;
 • cetek cermin, ungu atau ungu-merah almandine;
 • uvarovit hijau zamrud;
 • hijau, coklat-merah atau orradit hitam.

Terdapat lebih banyak nama untuk batu itu:

 • shorlomit;
 • melanit;
 • leucogranate;
 • karbunkel;
 • cacing;
 • venice;
 • Becheta;
 • Ural garnet.

Batu-batu garnet berwarna merah terang sekali dipanggil karbohidrat kerana kesamaan mereka dengan membakar embers. Pada masa Rusia Kuno, mineral seperti itu disebut "wormfish". Terdapat garnet emas-hijau di Ural, yang berkilat seperti berlian. Dia dipanggil demantoid atau berlian serupa. Selalunya semua batu merah dipanggil garnet, dan hijau - olivine.

Banyak produk kuno yang dilapisi dengan batu merah - ini adalah garnet-pyrope. Di khazanah kerajaan adalah salinan menakjubkan permata berharga ini. Satu salinan saiz telur merpati adalah di simpanan di Muzium Kebuk Taman di Dresden. Ia dipanggil "Colorado Ruby". Deposit terkaya delima:

 • Afrika Selatan;
 • Zimbabwe;
 • Tanzania;
 • Amerika Syarikat;
 • Mexico;
 • Brazil;
 • Argentina;
 • Australia

Ciri-ciri dan kekhususan batu ajaib

Sejak zaman dahulu, ia dipercayai bahawa buah delima mampu melegakan tekanan dan membawa keseronokan. Dia mengagumi pemiliknya dengan keriangan dan tuduhan dengan keyakinan. Pencinta delima dapat merasakan kuasa terhadap orang. Wanita hamil yang memakai perhiasan sedemikian akan dapat melahirkan lebih mudah dan mengekalkan daya hidup mereka.

Delima dianggap sebagai batu kekasih. Pada zaman dahulu, cincin hadiah dengan delima bermakna persahabatan yang setia, penghormatan dan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi. Hadiah-hadiah tersebut juga diberikan sebagai tanda terima kasih. Delima menyembuhkan jantung dan otak, meningkatkan ingatan. Tetapi kanak-kanak tidak terlalu dipengaruhi oleh usia. Ia tidak disyorkan untuk memberikan hiasan seperti itu kepada kanak-kanak atau memakainya dengan anak-anak kecil, kerana batu itu membangkitkan nafsu muda yang tidak perlu pada usia mereka.

Delima dapat melindungi dari bahaya dan membawa nasib baik. Dia memberikan kekuatan dan mengisi kekuatan batinnya. Garnet amat berguna untuk mereka yang tidak mendapat teras dalaman yang kuat. Batu itu menghalang pengenalan pemiliknya dengan orang yang kemudiannya akan membawa kemalangan dan kemalangan ke dalam kehidupan seseorang.

Minyak berharga dapat membantu dalam hubungan cinta. Batu itu menarik pasangan jiwa untuk kehidupan pemiliknya. Cinta akan menjadi nyata dan ikhlas, dan kebahagiaan perkawinan akan berlangsung sangat lama.

Di India dan Persia memakai bom tangan sebagai azimat yang diampuni untuk kilat, wabak, dan racun. Mereka percaya bahawa dia memberi amaran tentang pendekatan bahaya dengan menukar warna. Batu yang dicuri sepatutnya dikembalikan kepada pemilik, kerana ia membawa kemalangan dan kemalangan kepada penculiknya.

Delima mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan fizikal dan mental manusia. Batu membersihkan tubuh dan menghalang banyak penyakit. Di samping itu, permata menetap di dalam jiwa kedamaian dan ketenangan. Delima boleh mempengaruhi mana-mana bidang kehidupan pemiliknya. Ia hanya penting untuk memilih batu yang sesuai untuk jenis masalah anda.

Pada masa dahulu, doktor menggunakan bom tangan untuk luka. Oleh itu, pada pendapat mereka, adalah mungkin untuk menghentikan darah. Kaedah ini kadang-kadang digunakan di Timur Tengah dan Asia.

Pada abad ke-17, para doktor mencadangkan memasak minuman menyegarkan menggunakan buah delima. Dia merangsang kerja jantung, peredaran darah yang lebih baik dan menghilangkan toksin. Mereka juga merawat melancholia dan kemurungan dengan batu ini, tetapi memberi amaran bahawa sifat merangsangnya boleh menyebabkan insomnia.

Green andradite merawat urat dan menghalang jangkitan. Bahawa ia adalah yang paling berkesan dalam memerangi arrhythmia dan takikardia. Ia juga boleh mengimbangi sistem saraf dan tekanan darah. Pemilik delima meraikan peningkatan prestasi.

Delima merangsang kelenjar pituitari, epifisis, dan juga mempunyai kesan positif terhadap intuisi. Adalah dipercayai bahawa beberapa batu membantu mengingati kehidupan masa lalu.

Jika seseorang menyedari bahawa konflik atau pergaduhan akan datang, dia perlu menyentuh jimat atau memerahnya di tangannya. Dalam kes ini, pertikaian itu akan menjadi kurang panas atau ribut petir, dan tidak bermula. Sekiranya pemilik buah delima itu menjadi objek gosip atau fitnah, maka batu itu akan melindungi dia dari getaran negatif dan mengalihkan kembali negatif ke sumbernya.

Untuk memenuhi garnet pada tanda-tanda zodiak

Selain fakta bahawa tarikh kelahiran itu sendiri menjejaskan nasib seseorang, pilihan batu yang mempunyai kesan yang paling menguntungkan pada semua aspek kehidupan seseorang juga bergantung kepadanya. Terdapat sambungan langsung antara tanda-tanda zodiak dan pilihan batu amulet. Garnet membawa tenaga yang kuat kepada sebarang tanda dan adalah azimat yang kuat.

Leo hanya perlu membuat dirinya sebagai jimat buah delima semulajadi.Wakil-wakil tanda ini merasakan tenaga positif yang benar-benar kuat dari batu itu dan memerhatikan perubahan yang baik dalam kehidupan. Untuk Scorpions, bom tangan akan menjadi sumber tenaga yang tidak habis-habisnya, daya hidup dan keyakinan diri.

Aquarius akan mencari kebahagiaan dalam kehidupan pribadinya, dan juga dengan mudah membuat lonjakan tangga kerjaya. Ia cukup memakai batu garnet pada badan sebagai barang kemas atau hanya jimat.

Untuk perapian yang dimiliki oleh Aries, garnet akan menjadi jimat yang amat diperlukan. Aries umumnya tidak boleh berpisah dengan batu ini, kerana kemungkinan dalam mewujudkan keselesaan keluarga tidak berkesudahan. Perkara yang sama akan menjadi kesan granat pada kerja Aries.

Capricorns suka bekerja dengan penuh dedikasi. Delima akan menjadi bantuan dan perangsang mereka. Assertive Taurus dan Aries adalah yang terbaik untuk memakai hanya jenis merah dari batu. Pomegranata membantu tera air untuk tahap yang lebih rendah, jadi lebih baik bagi mereka untuk memilih sendiri talismans yang paling tenaga. Tanda hijau disyorkan untuk tanda udara.

Siapa yang mendapat bom tangan secara sah, dia hanya membawa faedah. Dalam keadaan kehidupan apa pun, batu itu dapat menjadi bantuan dan sumber kekuatan tambahan. Tidak kira apa bentuk bom tangan akan disimpan. Ia hanya penting untuk menyentuhnya dan menghubunginya dalam setiap cara yang mungkin.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini