Kristal batu adalah mineral yang berlaku secara semula jadi dan tiruan. Dalam kes ini, kedua-dua spesies mempunyai ciri-ciri dan ciri-ciri yang berbeza. Berlian buatan adalah pelbagai kuarza kristal yang besar, yang mengejutkan dengan ketelusan mutlaknya. Kristal-kristal batu ini sangat murni dan sempurna sehingga pada zaman dahulu, batu itu dilihat dengan batu sehingga menjadi batu dengan waktu.

By the way, kristal mempunyai harta yang luar biasa, tetapi sangat menarik - jika anda menyentuhnya, anda merasakan sedikit kesejukan, atas dasar itu, pendapat asal mineral yang diikuti ais. Satu lagi sebab mengapa orang fikir begitu sering kristal batu ini terdapat di pergunungan, jauh di tengah-tengah salji dan ais.

Yang pertama yang membandingkan kristal batu dan ais dalam kepentingan saintifik ialah Robert Boyle (seorang saintis yang berasal dari England), yang mendapati bahawa mereka mempunyai ciri-ciri yang berbeza (berat, ketumpatan, dan sebagainya), akibatnya dia memahami bahawa ini bahan.Kristal batu juga unik kerana ia sangat rapuh, sementara ia mempunyai kekerasan yang tinggi - 7 unit pada skala Mohs.

Kristal kristal batu terbentuk di retak urat-urat bijih, yang membentuk hablung kristal yang disebut. Sekiranya ada ruang kosong, maka batu itu terus tumbuh sehingga ia sepenuhnya mengisi kawasan bebas. Oleh itu, batu dapat mengukur dari beberapa sentimeter hingga beberapa meter.

Perlu diperhatikan bahawa sifat itu sendiri memberikan batu ini sebagai potongan, menghasilkan prisma heksagonal dengan ujung runcing bentuk rhombohedral. Ketinggian kristal tunggal biasanya beberapa kali lebarnya. Jenis batu unik adalah kristal bipyramida, yang tidak mempunyai komponen prisma, dan oleh itu nama alternatifnya adalah berlian kristal. Biasanya batu-batu ini dicintai oleh tukang emas yang secara aktif menggunakannya dalam menghasilkan produk mahal, dan kelebihan utama mineral tersebut adalah ia tidak memerlukan pemprosesan atau pemotongan tambahan.

Di mana untuk lombong dan cara menggunakan berlian buatan

Deposit terbesar mineral tulen ditambang di wilayah Yakutia Selatan. Juga, kristal batu boleh ditemui di Alps (Perancis dan Switzerland), di Urals, di pergunungan Crimea dan Carpathians. Walau bagaimanapun, kristal batu bukan batu jarang, jadi ia dilombong di bahagian lain di dunia - Madagascar, China dan Brazil.

Kualiti kristal batu ditentukan oleh kecemerlangannya selepas kerja pengisaran dan penggilapan, serta tahap ketelusannya. Dengan bantuan mineral mereka membuat lensa yang aktif digunakan dalam perhiasan. Sesetengah tukang membuat cawan, mangkuk dan hidangan lain dari batu ini. Nilai tertentu adalah kristal kecil yang, selepas pengisaran, digunakan untuk barang kemas.

Kristal batu adalah mineral murah yang dimiliki oleh batu hiasan, dan kos satu karat adalah sekitar 5-7 dolar. Walau bagaimanapun, kos perhiasan siap dengan batu ini jauh lebih tinggi, kerana ia mengambil kira kerumitan kerja buatan tangan dan bahan yang digunakan untuk membuat produk. Contohnya, bola kristal yang besar yang mempunyai bentuk geometri biasa adalah nilai tertentu.

Bagaimana untuk mengenal pasti palsu?

Selalunya, di bawah nama mineral cuba menjual gelas biasa, jadi anda perlu berhati-hati ketika membeli produk dari kristal. Perbezaan utama antara kaca dan kristal batu - apabila bersentuhan dengan tubuh manusia, kristal praktikal tidak mengubah suhunya, tidak seperti kaca.

Kaedah lain ialah anda boleh memegang pisau pisau pada mineral, jika kaca itu, maka calar akan tetap padanya, tetapi untuk kristal ujian ini akan lulus tanpa jejak. Walau bagaimanapun, terdapat kristal buatan yang mempunyai sifat fizikal yang sama. Dalam kes ini, hanya tukang emas boleh membezakan palsu dari kristal batu semulajadi.

Ciri penyembuhan kristal batu

Sejak zaman purba, penduduk Tibet telah menggunakan mineral untuk menyembuhkan lebam dan luka, kerana kesejukan dari batu itu mengurangkan kesakitan dan mempercepat pertumbuhan semula sel, dan sinar matahari melalui prisma membasmi luka terbuka. Di zaman purba Yunani, rhinestone digunakan sebagai alat makan dewa, raja dan pahlawan rakyat. Adalah diketahui bahawa mereka semua menggunakan minuman hanya dari gelas kristal, kerana mereka meneutralkan racun yang boleh berada di dalamnya.

Di dunia moden, rhinestone digunakan sebagai antipiretik, sebab ini adalah sangat mudah - mineralnya tetap sejuk. Bagi ubat moden, doktor di China masih menggunakan bola kristal kecil untuk urut. Juga, kristal kecil digunakan untuk merangsang mata secara biologi aktif.

Ciri-ciri ajaib kristal batu

Sekiranya kita bercakap tentang kuasa mistik kristal, maka cara termudah untuk memikirkan bola kristal yang suka penyihir dan penyihir. Semenjak zaman purba dipercayai bahawa mineral ini memberi pemiliknya hadiah kebanggaan, menunjukkan masa lalu dan masa depannya, menjawab soalan-soalan yang sukar dan teka-teki yang tersembunyi.Adalah penting untuk meninggalkan bola di dalam bilik gelap, kemasukan cahaya matahari tidak dibenarkan.

Pada Zaman Pertengahan, kristal telah digunakan secara aktif oleh alkimia. Mereka percaya bahawa kristal batu dapat menerima isyarat kosmik dan membuka pintu kepada dunia astral atau "mata ketiga" manusia. Juga, batu itu membantu dari insomnia, menghalang seseorang daripada ketakutan dan kebimbangan. Cincin perak dengan kristal adalah pesona dari musim sejuk dan frostbite. Terdapat juga jenis batu yang mempunyai sifat ajaib yang unik, contohnya, batu "panah Cupid atau" rambut Venus "memberikan kebahagiaan dan cinta kepada pemiliknya, tetapi mineral teduh hijau sembuh dari semua penyakit.

Siapa tanda zodiak rhinestone yang sesuai

Oleh kerana mineral mempunyai beberapa jenis, masing-masing mempunyai kesan yang berbeza pada manusia. Atas dasar ini, setiap spesies hanya sesuai untuk beberapa tanda zodiak. Jika ahli astrologi perlu dipercayai, maka kristal berasap sesuai untuk orang yang dimiliki oleh unsur-unsur air atau udara, tetapi ia adalah kontraindikasi untuk Virgos dan Capricorns dan boleh digunakan hanya jika perlu untuk menyingkirkan ketagihan dadah atau alkohol. Bagi Streltsov dan Aries, kristal dilarang sama sekali untuk tanda-tanda ini. Satu jenis khas batu - rhinestone hitam, yang membolehkan anda mencari hubungan dengan dunia lain. Adalah dipercayai bahawa mineral hitam boleh dipakai hanya oleh Scorpios.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini