Seringkali di pangsapuri dengan bilangan bilik yang berbeza terdapat masalah yang besar. Bilik kecil untuk mengatur tandas boleh menampung unsur-unsur penting minimum, pada masa yang sama, tidak membenarkan bilik dilengkapi dengan sempurna. Tetapi dalam hal ini, para perajin moden mencari jalan keluar dari situasi, menerapkan idea-idea asli dan menggunakan teknik-teknik baru.

Reka bentuk moden mandi kecil dengan tandas

Baru-baru ini, untuk bilik mandi gabungan, pakar menasihatkan penggunaan penempatan linear peralatan. Dalam kes ini, semua elemen kebersihan dan peranti terletak di sepanjang satu dinding. Jika ini tidak mungkin, anda boleh mempertimbangkan tata letak berbentuk L. Sekiranya perlu, dan peluang kewangan yang baik, anda boleh membeli model mandi yang dipendekkan atau ganti dengan mandi moden.

Teknik reka bentuk asal adalah penempatan tenggelam di sudut bilik.Dengan pengaturan ini, terdapat lebih banyak ruang untuk prosedur kebersihan dan pemasangan peralatan tambahan - sebagai contoh, mesin basuh. Tetapi kekacauan ruang kosong dengan aksesori yang tidak perlu adalah tidak diingini. Bilik tidak boleh dipanggil selesa kerana sejumlah besar item yang tidak perlu yang menarik perhatian dan mempersempit ruang.

Peranan penting dalam reka bentuk bilik mandi kecil akan memainkan pencahayaan yang betul. Antara pilihan yang paling popular adalah jalur LED, sistem tempat atau lampu sorot. Jenis peranti sedemikian tidak akan merengsakan mata, sementara pada masa yang sama menerangi bilik dengan jumlah yang diperlukan. Dalam sesetengah kes, sistem pencahayaan boleh dipasang pada beberapa tahap, terutamanya jika terdapat cermin besar.

Adakah mungkin untuk meningkatkan ruang secara visual?

Semasa menyusun ruang tandas saiz padat, setiap elemen yang digunakan bukan sahaja berguna, tetapi juga membantu meningkatkan ruang angkasa. Di antara banyak pilihan untuk penyelesaian moden, yang paling berjaya ialah helah sedemikian:
• Pemilihan peranti kecil, saiz yang paling tidak standard - sudut atau gabungan.
• Keupayaan untuk menggunakan dinding dan sudut di dalam bilik kecil, dengan berkesan merancang penempatan perabot dan peralatan.
• Penggunaan sistem gabungan apabila tandas digabungkan dengan bidet atau sinki dibina ke dalam loker asal.
• Reka bentuk yang cekap dinding dan penerapan variasi warna yang berjaya untuk pengembangan visual ruang.
• Keupayaan untuk mencipta relung khusus untuk mengatur mereka loker dan rak untuk menyimpan tuala, bahan kimia isi rumah, kertas tandas.

Warna yang berbeza dapat menghasilkan kesan yang diperlukan untuk setiap kes. Selalunya, pereka mencadangkan warna pastel, kadang-kadang sedikit kabur. Versi cahaya mutiara, kelabu muda, biru pucat, warna hijau kelabu membantu menjadikan bilik mandi lebih luas. Warna mawar, ungu, pudina dapat mengisi pedalaman dengan kesejukan. Selaras dengan ajaran feng shui, dengan unsur-unsur air adalah wajar untuk menggabungkan warna lembut putih, biru dan hijau.

Reka bentuk tandas kecil di apartmen dan Khrushchev

Satu suasana penting dalam mengatur bilik mandi moden dan selesa adalah pelbagai jenis bahan penamat. Pada zaman kita, jenis produk ini dicirikan oleh rintangan kelembapan yang lebih baik dan ketahanan. Apa-apa pilihan penamat akan membantu untuk menghiasi bilik utilitarian dengan secukupnya, praktikal dan cekap, dengan berkesan menggabungkan estetika dan kepraktisan. Pilihan bahan penamat untuk tandas adalah agak luas - untuk tujuan ini, anda boleh memilih kertas dinding yang boleh dibasuh, kelembapan, ubin, plastik atau kayu. Pilihan yang lebih kreatif termasuk mozek, menghadap batu, menghadap batu bata, kaca marah.

Anda boleh memilih gaya tertentu di mana bilik utama akan dibuat dalam apa-apa jenis perumahan. Reka bentuk boleh sepadan dengan dalaman keseluruhan pangsapuri atau berasingan. Baru-baru ini, tandas berusaha melengkapkan gaya:
1. Loft. Nota perindustrian terdapat dalam elemen kayu, fasad rata, hiasan dinding "di bawah pokok". Tandas dalam kes ini, anda perlu memasang jenis dinding.
2. Ecostyle. Ciri-ciri bilik akan dapat menyerlahkan bahan semula jadi untuk hiasan. Jubin seramik dan cenderahati batu kecil akan menjadikan suasana yang lebih bergaya.
3. Provence. Sorotan mestilah mosaik, lukisan, perhiasan rendah, tikar linen dan tuala. Nuansa wajib dianggap warna cahaya dan penyempurnaan butir-butir.
4. Klasik. Gaya ini digunakan bersempena dengan bahagian pedalaman, apabila seluruh rumah direka dengan cara ini. Lantai marmar, cermin berusia dan tenggelam dalam bentuk antik akan sesuai dengan tandas.
5. Minimalisme. Arah yang paling popular untuk reka bentuk premis utilitarian moden.Dalam kes ini, terdapat panel di siling, lampu padat, bahan penamat semulajadi. Dari warna-warna harus mengatasi kontras lembut warna gelap dan cahaya.

Agar bilik kelihatan bergaya dan menarik, adalah wajar untuk menggantikan komunikasi lama, dan paip pembetung dan paip paip boleh disamarkan sebagai bahan yang digunakan untuk hiasan. Sesetengah pereka untuk tujuan ini menggunakan panel palsu atau lebih suka menutup semua kelebihan dengan bantuan elemen terbina dalam.

Memasang paip baru dalam kebanyakan kes akan memerlukan penutup lantai baru, serta ubin siling dan dinding. Oleh itu, jika anda ingin menukar sesuatu di dalam tandas anda, anda perlu merancang pelbagai kerja penamat dengan segera. Perhatian khusus perlu dibayar kepada lampu untuk bilik itu.

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini