Sesungguhnya ramai di antara kita mengaitkan papan pinggir atau sampingan dengan dapur nenek. Dan jika tiba-tiba anda adalah ahli waris subjek, jangan tergesa-gesa untuk membuangnya. Lagipun, ia boleh menjadi kemuncak dalaman dapur, yang mengisi suasana dengan keselesaan kehangatan dan rumah dan, tentu saja, kenangan menyenangkan yang berkaitan dengan rumah nenek saya. Para almari dan papan kaki dalam gaya moden tidak kurang menarik.

Apa bufet?

Malah, ini adalah kabinet di mana hidangan, pelbagai peralatan makan, tekstil dan beberapa produk disimpan. Bufet itu bukan sahaja merupakan elemen dapur, tetapi juga ruang tamu, terutama di rumah moden. Dalam era selepas Soviet, bufet dengan kacamata telus dipanggil papan kaki. Dalam pengertian tradisional, perabot ini mempunyai reka bentuk berikut:

 • di bahagian bawah terdapat sistem penyimpanan dalam bentuk laci dengan laci atau pintu dengan corak dan warna yang berlainan;
 • di atas - rak terbuka tradisional, adalah mungkin untuk meletakkan kabinet, pintu yang sering dihiasi dengan sisipan kaca;

 • antara dua elemen ini, sebagai peraturan, terdapat ruang kosong, dan permukaan kabinet di bahagian atas almari juga boleh berfungsi sebagai meja atau satah tambahan untuk menampung objek hiasan yang indah.

Reka bentuk moden bufet jarang menunjukkan dekoratif berbunga, tetapi ia sangat sesuai dengan banyak gaya - minimalism, negara, eko, moden, berteknologi tinggi.

Hari ini terdapat model yang dijual tanpa pembahagian yang jelas ke dalam bahagian-bahagian, contohnya, di kebanyakan mereka bahagian atas sangat sesuai dengan bahagian bawah, dan ruang kosong di tengah-tengah tidak hadir sepenuhnya.

Terdapat pilihan bajet dengan sisipan kaca, mengingatkan tetingkap kedai biasa.

Bagi saiz bufet, tiada standard atau sekatan. Ia semua bergantung pada ketinggian siling, jumlah dapur dan keutamaan peribadi. Pengilang menawarkan banyak pilihan - dari produk daun tunggal yang sempit, dengan lebar dengan banyak pintu. Pengisian juga boleh menjadi yang paling pelbagai: semua jenis pemisah dan unsur-unsur lain tidak hanya memenuhi peranan fungsi, tetapi juga menjimatkan ruang bebas.

Kelebihan bufet di dapur

 • paling kerap terdapat bufet tradisional yang diperbuat daripada kayu mulia, mesra alam;
 • Kapasiti yang besar membolehkan anda menyimpannya sebagai tambahan kepada perkakas dapur, hidangan hiasan dan tekstil rumah;
 • kemungkinan penggunaan dalam pelbagai gaya untuk memberi ruang keanggunan, keperibadian dan bangsawan yang istimewa.

Walaupun semua kelebihan di atas, adalah penting untuk memberi perhatian kepada beberapa nuansa menggunakan atribut ini di pedalaman:

 • Lebih harmoni, bufet akan kelihatan seperti objek bebas di dapur, jadi ruang tambahan perlu diperuntukkan untuk penempatan optimumnya. Bordir mewah akan secara obsesif melihat di dapur kecil atau ruang tamu, walaupun terdapat lebih ringkas ringkas padat untuk dijual;
 • harga produk berkualiti tinggi yang diperbuat daripada bahan semula jadi akan menjadi agak tinggi. Sebaliknya, reka bentuk sudut untuk dapur adalah pilihan yang lebih menjimatkan, padat dan cukup bagus yang sesuai dengan dalaman yang standard.

Varieti bufet

 • jenis tertutup - mencadangkan kehadiran rak, yang diliputi oleh pintu. Buffet sedemikian boleh mempunyai tingkap kecil di mana objek di rak kelihatan jelas;

 • jenis terbuka - tidak ada pintu dalam produk tersebut. Penyelesaian reka bentuk yang menarik boleh menjadi meja terbuka, diletakkan di antara tingkat atas dan bawah;

 • Pemandangan klasik bufet, menyediakan kehadiran 3 tingkat dengan niche, rak dan pintu terbuka.

Jenis bahan yang digunakan untuk pembuatan kantin

1. Keturunan yang bernilai pokok semulajadi. Mereka terkenal dengan penampilan mewah dan ketahanan mereka. Sebagai peraturan, produk dari kayu massif mempunyai elemen ukiran depan. Walau bagaimanapun, kos bufet sedemikian agak mengagumkan. Di samping itu, kemungkinan perubahan struktur dan bentuk di bawah pengaruh faktor luaran tidak dikecualikan, oleh kerana bahan tersebut mungkin kehilangan warna bekasnya, membengkak atau kering. Walaupun demikian, kayu adalah pemimpin dalam pengeluaran produk tersebut, dan pilihan untuk berat pemprosesannya.

2. MDF dan papan serpih. Bahan mentah ini mempunyai permintaan tinggi di pasaran, kerana ia berada dalam segmen harga yang berpatutan untuk kebanyakan pembeli. Pada masa yang sama, terdapat banyak cara pemprosesannya, yang membolehkan objek kelihatan "antik" atau meniru pelbagai jenis pokok. Dalam pengertian ini, pedalaman akan kelihatan sangat elegan dan menarik.

Bahan-bahan ini paling sering digunakan untuk pembuatan almari dan almari, tetapi sering juga mungkin untuk menemui struktur yang diperbuat daripada plastik atau logam.

Bufet di latar belakang gaya yang berbeza

Pilihan ideal untuk klasik adalah bufet yang dibuat dari kayu semulajadi, dilengkapi dengan facades terukir. Atribut ini akan menambah ke dapur anda dengan sentuhan aristokrasi yang elegan dan pesona.

Papan putih putih dengan dekorasi ukiran adalah apa yang diperlukan untuk mewujudkan suasana Perancis Provence. Peranan penting dimainkan di sini oleh kelengkapan yang cantik dengan garis elegan (contohnya, pemegang pintu).

Negara yang berwarna-warni berjaya mencerminkan keperibadian bilik. Jenis pembinaan ini sering berkilat, dan estetika eksterior hiasannya sangat mudah: tiada butiran ukiran, dan konfigurasi bufet mengandaikan sebilangan besar kabinet dan rak.

Dalam produk penggunaan gaya moden diperbuat daripada partikel dan MDF. Rekaan sedemikian dilengkapi dengan elemen matte dan menyediakan pelbagai warna warna. Dalam gaya moden tidak ada tempat untuk pretentiousness - bufet laconic di sini adalah berfungsi maksima.

Seperti yang anda dapat lihat, banyak variasi reka bentuk bufet membolehkan anda memilih model yang sesuai dengan gaya apapun. Produk sedemikian di dapur meningkatkan pedalaman, menjadikannya lebih spektakuler, elegan, asli.

Dan dapur anda dihiasi dengan perabot yang berwarna-warni seperti bufet? Apakah versi kegemaran anda?

MENINGKATKAN TANGGUNGJAWAB

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini